1. HABERLER

  2. SSK

  3. 1-5-10-15-20 Yıl Çalışanlar vatandaşlar dikkat! Kıdem Tazminatında Yüzde 20.34 Zam ile Yeni Tazminat Listesi!
1-5-10-15-20 Yıl Çalışanlar vatandaşlar dikkat! Kıdem Tazminatında Yüzde 20.34 Zam ile Yeni Tazminat Listesi!

1-5-10-15-20 Yıl Çalışanlar vatandaşlar dikkat! Kıdem Tazminatında Yüzde 20.34 Zam ile Yeni Tazminat Listesi!

Kıdem tazminatı Temmuz 2024 zammı belli oldu. 1-5-10-15-20 Yıl Çalışanlar Temmuz’dan itibaren bakın ne kadar tazminat alacak.

A+A-

Temmuz 2024 zammı Sadece emekli ve memurları değil aynı zamanda çalışanları da ilgilendiriyor. Asgari ücrete zam gelip gelmeyeceği yönünde tartışmalar devam ederken Özel sektör çalışanları için kıdem tazminatı hesapları değişiyor. Kıdem tazminatı tavan miktarı memur maaş katsayısına göre belirlendiği için Temmuz ayında artacak. O nedenle SGK uzmanları işten ayrılmayı ya da emekli olmayı düşünenleri uyardı. Temmuz ayına kadar bekleyin, Çünkü kıdem tazminatına Okkalı zam gelecek.

Kıdem tazminatı, SSK’lı çalışanlara işten ayrılmaları ya da emekli olmaları durumunda verilen bir tazminat ödemesi olarak biliniyor. Çalışanların hakkını alması için önemli bir konu olan kıdem tazminatı Her 6 ayda bir değişiyor. Ancak Kıdem tazminatında iki durum var. Bunlardan biri kıdem tazminatı taban miktarı biri ise kıdem tazminatı tavan miktarı. Kıdem tazminatı taban miktarı asgari ücret zammına göre belirlenirken tavan miktarı ise memur maaş katsayısında artıyor. Yani temmuz ayında gelecek zamla beraber kıdem tazminatı tavan miktarı güncellenecek. Peki temmuzda kıdem tazminatı ne kadar olacak?

KIDEM TAZMİNATI NEDİR?

SSK’lı olarak çalıştığı iş yerinden kendi isteği ya da kusuru dışında ayrılan, askerlik emeklilik evlilik gibi haklı Fesih sebepleri nedeniyle işten çıkmak zorunda kalan Kişilere en az 1 yıllık çalışma süreleri olması halinde kıdem tazminatı veriliyor. Kıdem tazminatı çalışanların son brüt ücreti üzerinden hesaplanıyor. Ancak devlet tarafından Kıdem tazminatında taban ve tavan miktarı da belirleniyor. Kıdem tazminatı hesaplaması yapılırken çalışılan süre brüt ücretle çarpılıyor Böylelikle net tutar bulunuyor. Damga vergisi dışında kıdem tazminatından herhangi bir kesinti de yapılmıyor.

KIDEM TAZMİNATI TAVAN MİKTARI NEDİR?

Fakat özel sektörde çalışan kişilere kıdem tazminatı taban ve tavan miktarı da uygulanıyor. Tazminat tutarı her yıl değişiyor ve bu tavan tutarın üstüne çıkamıyor. Brüt Kazancı bu tutarın altında olanlar Yukarıda belirtilen hesaplama ile kıdem tazminatı alırken üstünde olanlar ise tavan miktardan ödeme alıyor. 2024 yılının ilk 6 aylık döneminde kıdem tazminatı kesintisiz olarak 35.058 TL olarak belirlenmişti. Binde 7.59 damga vergisi kesilmesi durumunda her yıl için ödenecek olan en yüksek kıdem tazminatı miktarı ise 34.792 TL oldu.

TEMMUZDA KIDEM TAZMİNATI NE KADAR OLACAK?

Kıdem tazminatı Temmuz ayında memur maaşlarına yapılacak zamla birlikte artacak. Son enflasyon tahminlerine göre Kıdem tazminatına gelecek zam oranı %20.34 oldu. Memur maaş katsayısındaki artış bu şekilde gerçekleşirse yeni kıdem tazminatı damga vergisi kesilmesi halinde bile 41.869 TL olacak. Yani kıdem tazminatı tavan miktarında 7.131 TL’lik bir artış bekleniyor. Asgari ücrete ara zam yapılması durumunda kıdem tazminatı tavan miktarı da değişecek. Ancak şu anda asgari ücret zammı kesin değil.

İŞTEN AYRILMAK İÇİN TEMMUZ AYINI BEKLEYİN

Emekli olmayı ya da işten ayrılmayı düşünenler için SGK uzmanlarından uyarı geldi. Kıdem tazminatını daha yüksek miktarda almak isteyenlerin mutlaka temmuz ayını beklemeleri tavsiye edildi. Çünkü Temmuz ayında artış yaşanacak olan kıdem tazminatı bu tutar üzerinden ödenecek.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.