48, 49, 50, 51 yaşında emekli olma imkanı doğdu! EYT’siz formül sonunda çıktı! İşte EYT’siz erken emeklilik Şartları!
48, 49, 50,51 yaşında erken emeklilik fırsatı doğdu. EYT’siz formül sonunda çıktı. İşte EYT’siz erken emeklilik detayları…
Erken emeklilik çalışanların en büyük hayali olmuş durumda. Erken emekliliğe dair araştırmalar gündemi kaplarken özellikle 1999 sonrası sigortalılara SGK formülleri verdi. SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) tarafından açıklanan yasal yollarla sorunsuz emeklilik hakkından faydalanmak isteyen 2000 ile 2008 arası sigortalılar için kademeli emeklilik sistemi geldi. Yaş şartı ve sigorta tarihine göre şekillenen erken emeklilik formülüyle vatandaşlar haklarını elde ediyor. İşte erken emeklilik isteyenlere ayrıntılar…
ERKEN EMEKLİLİKTE YENİ DÖNEM
Erken emeklilik sistemi çerçevesinde haklarını kullanarak emekliliğe geçiş yapmak isteyen çalışanlar için yeni dönem başlıyor. EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) yasasının geçtiğimiz sene onaylanmasından sonra yararlanamayan vatandaşlar başka alternatifleri araştırıyor. EYT’nin alternatifi olarak yeni düzenleme ile 4A, 4B, 4C sigorta türlerine mensup olan çalışanlar 2 ila 6 yıl daha erken emekli olabilecek. Peki, erken emeklilik formülleri neler? Kimler erken emeklilikten yararlanabilir? Erken emeklilik koşulları neler? Kısmi emeklilik nedir? Kademeli emeklilik nasıl oluyor? Borçlanma yoluyla erken emekliliğe kimler başvurabilir?
2000 – 2008 GİRİŞLİLERE ERKEN EMEKLİLİK
2000 ve sonrası için erken emekliliğinin mümkün olup olmadığı çalışanlar tarafından en çok merak edilen konu. Prim gününü dolduramayan 8 Eylül 1999 öncesi sigortalılar için kısmi emeklilik hakkı 3600 prim günüyle mümkün oluyor. Ayrıca gereken şartları sağlayan 2000 ve 2008 arası sigortalılar da istenen koşulları sağlaması halinde erken emekliliğe başvuru yapabiliyor. Meclis’te kademeli emeklilik sisteminin onaylanmasıyla beraber EYT kapsamına girmeyen 2000 sonrası da kademeli olarak koşullara bağlı şekilde erken yaşta emeklilik hakkından faydalanabilecek. Kademeli emekliliğe göre sigorta başlangıç tarihi ilerledikçe emeklilik olma yaşı artıyor.
BAĞ-KUR’LULARA 5 YIL ERKEN EMEKLİLİK
Bağ-Kur kapsamında sigortasını başlatmış olan vatandaşlara 5 yıl erken emeklilik konusu Meclis’te gündeminde yer alıyor. 9000 gün olan prim çalışmanın yürürlüğe konmasıyla beraber 7200 güne düşerek SGK’lılar ile eşitlenecek. 1800 gün prim indirimi sayesinde Bağ-Kur’lular (4B) 5 yıl daha erken yaşta emekli olacak ve daha az prim ödemesi yapmış olacak.
BORÇLANMAYLA ERKEN EMEKLİLİK
Borçlanma yoluyla erken emeklilik hakkı kadın ve erkek çalışanlar için askerlik ve doğum kaynaklı yaşanan durumun sigortaya etki etmesi nedeniyle ayrıcalık yaratıyor. Doğum borçlanmasından yararlanarak kadın çalışanlar toplamda 6 yıla kadar erken emekli olabiliyor. 3 çocuğa kadar verilen bu hak için her bir çocuk için 2 yıl erken emeklilik hakkı anneye doğuyor. Erkek çalışanlar ise askerlik borçlanması sayesinde sigorta başlangıç tarihini 1 yıl öne çekebiliyor.
1999 SONRASINA ERKEN EMEKLİLİK
8 Eylül 1999 ile 30 Nisan 2008 tarihleri arasında işe başlamış olan vatandaşlar 4500 gün primi, yani 12.5 yılı tamamladıktan sonra erken emeklilik hakkından faydalanabiliyor. 25 yıl sigortalılık süresini dolduran ve 4500 gün prime sahip olan çalışanlar kısmi emeklilik başvurusu yapabiliyor. Kısmi emeklilikten faydalanmak içinse erkeklerin 60 yaşını, kadınların 58 yaşını doldurması gerekiyor.
HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.