Aşure Hangi Gün, Aşure Vakti Ne Zaman? Aşure Nasıl Yapılır? 29 Ağustos 2020
Aşure hangi gün, aşure vakti ne zaman, aşure nasıl yapılır sorusu, son zamanlarda sıklıkla sorulan ve merak edilen konulardan birisi. Aşure'nin tarihinden nasıl yapılacağına, hangi gün olduğuna kadar tüm detaylar burada...
2020 yılında Ağustos ayına denk gelen Aşure günü, her sene Muharrem ayının onuncu gününde kutlanmaktadır. İslamiyet’te Muharrem ayı çok kutlu bir ay olup, Allah’ın rızasını kazanmak için oruç ve ibadetlerle geçirilmesi gereken bir aydır. Muharrem ayı içinde olan Aşure zamanı dinler tarihine göre, bu günde önemli olaylar yaşandığı için çok kıymetli bir gün olarak görülmektedir. İslamiyet’te en önemli aylardan olan Muharrem ayı, Hicri takvime göre en önemli dört aydan birincisidir.
Aşure Zamanının Önemi Nedir? Aşure Nedir?
Peygamberler tarihine göre, Aşure gününde dini açıdan oldukça önemli olaylar yaşanmıştır. Bu yüzden sadece İslamiyet’te değil, diğer dinlerle de Aşure gününün saygın bir yeri vardır. Hz. Musa, Aşure gününde Kızıl Denizi yararak firavunun gazabının kurtulmuştur.
Yine Aşure gününde Hz. Yunus Peygamber, yunus balığının karnından çıkarak kurtuluşa ermiştir ve aynı gün yine Hz. Nuh kendisine bağlı olan kavmini de yanına alarak, büyük tufanı aşmış ve Cudi Dağı’na ulaşmıştır. Müslümanların kurtuluş günü olarak da kabul edilen Aşure gününün, oruç tutarak ve ibadetle geçirilmesi din âlimleri tarafından tavsiye edilmektedir.
2020 Aşure Zamanı Ne Zaman?
2020 yılında Muharrem ayı 20 Ağustos 2020 Perşembe günü başlamaktadır. Aşure günü ise, Muharrem ayının onuncu günü olarak 29 Ağustos 2020 Cumartesi günüdür.
Aşure Nasıl Yapılır?
Bu kutsal ve kıymetli günde her yıl Aşure yapılması asırlardır olan bir gelenektir. Aşure’nin malzemeleri ve yapımı ise şu şekildedir.
Aşure Malzemeleri Neler?
- 3 su bardağı aşurelik buğday
- Yarım çay bardağı pirinç
- 1 su bardağı nohut
- 1 su bardağı fasulye
- 1 su bardağı fındık
- 200 gram kuru kayısı
- 200 gram kuru üzüm
- 3 litre su
- 2 su bardağı süt
- 4 su bardağı toz şeker
- Bir tutam tuz
Üzeri İçin Gereken Malzemeler:
- 25 gram fındık
- 25 gram kuş üzümü
- 100 gram ceviz
- 1 adet nar
- Tarçın
Aşure Yapılışı – Aşure Tarifi
Aşure tarifi nasıl yapılır, aşure yapılışı; İlk olarak nohut ve fasulye ayrı olarak haşlanır. Buğday başka bir tencere içerisinde 10 dakika kadar haşlandıktan sonra, çıkan sarı su dökülüp, aynı şekilde 1 saat kadar buğdaylar iyicene yumuşayınca kadar haşlanır. Yumuşayan buğdaya, haşlanmış nohut, haşlanmış fasulye, küçük doğranmış kayısı, kuru üzüm ve yıkanmış pirinç ilave edilir ve 30 dakika kadar hepsi birlikte kaynatılır. 30 dakika sonra ısıtılmış süt, şeker, bir tutam tuz ve fındıklar ilave edilerek bir 15 dakika daha kaynatılır. Bu sürenin sonunda ocağın altı kapatılarak ilk sıcağı geçtikten sonra, aşure kâselere boşaltılır. Kâselerde soğuyan aşurelerin üzerileri ceviz, fıstık, kuş üzümü, nar ve tarçınla süslendikten sonra, aşure yenmeye hazır hale gelmiş olur.
HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.