Ayasofya'nın cami olması ile birlikte gözler bir anda Mescid-i Aksa'ya çevrildi..! Mescidi Aksa Sinegog mu olacak?
10 Temmuz 2020 tarihinde Ayasofya’nın cami olarak ibadete açılması, Cumhurbaşkanı kararı ile sağlandı. Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’un fetih edilmesinin ardından camiye çevrilen Ayasofya, bir dönem ibadete kapatılmıştı. Aradan geçen uzun zamanın ardından, yeniden cami oldu.
10 Temmuz 2020 tarihinde Ayasofya’nın cami olarak ibadete açılması, Cumhurbaşkanı kararı ile sağlandı. Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’un fetih edilmesinin ardından camiye çevrilen Ayasofya, bir dönem ibadete kapatılmıştı. Aradan geçen uzun zamanın ardından, yeniden cami oldu. Ayasofya Camii ne zaman ibadete açılacak? Ayasofya Cami oldu mu? Gibi sorular gündemi meşgul ederken, akıllara geçtiğimiz yıllarda Yeni Şafak gazetesinin yaptığı haber geldi. Sonrasında ise sosyal medyada Mescidi Aksa Sinegog mu olacak? Sorusu yankı bulmaya başladı.
Ayasofya cami oldu mu?
2 Temmuz 2020 tarihinde Ayasofya’nın Cami olup olmayacağı, Danıştay’da görüşülen duruşma sonucunda kesinleşti. Ardından karar açıklandı ve Ayasofya Camisinin yönetimi Diyanet İşleri Bakanlığına devredildi. İbadete açılacak olan Ayasofya Camii ile ilgili Cumhurbaşkanı kararı, Resmi Gazete’de yayımlandı.
Ayasofya ne zaman ibadete açılacak?
Ayasofya’da ilk namazın ne zaman kılınacağı ise, alınan kararın ardından milyonlarca vatandaş tarafından sorulmaya başlandı. Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Şentop, kendisine yöneltilen 'Ayasofya'da ilk namaz ne zaman kılınacak?' sorusuna, 'En kısa zamanda. Muhtemelen önümüzdeki hafta içerisinde olabilir. En geç önümüzdeki hafta 24 Temmuz cuma namazı ile birlikte ibadete açılacak. Hep beraber, siz de gelirsiniz.' Dedi.
"Vakıf senedindeki cami vasfı dışında kullanımının ve başka bir amaca özgülenmesinin hukuken mümkün olmadığı sonucuna varılmıştır"
Danıştay'ın karar gerekçesinde “Ayasofya'nın, statüsü muhafaza edilerek hukuk düzenimizle güvence altına alınan, özel hukuk tüzel kişiliğini haiz mazbut vakıf niteliğindeki Fatih Sultan Mehmet Han Vakfı'nın mülkiyetinde olduğu, Ayasofya’nın, vakfedenin iradesi gereği sürekli şekilde cami olarak kullanılması için toplumun hizmetine sunulduğu, bedelsiz olarak kamunun istifadesine terk edilmesi yönüyle hayrat taşınmaz niteliği taşıdığı, tapu belgesinde de cami vasfı ile tescilli bulunduğu” vurgulandı.
Recep Tayyip Erdoğan’ın Ayasofya Camii açıklaması
Yargıtay’ın Ayasofya ile ilgili vermiş olduğu karar sonrasında Recep Tayyip Erdoğan’dan ilk açıklama geldi.
Erdoğan’ın yayımladığı kararda, “İstanbul ili, Fatih ilçesinde bulunan Ayasofya Camiinin müzeye çevrilmesi hakkındaki 24/11/1934 tarihli ve 2/1589 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı Danıştay Onuncu Dairesinin 2/7/2020 tarihli ve E:2016/16015, K:2020/2595 sayılı Kararı ile iptal edildiğinden, Ayasofya Camiinin yönetiminin 22/6/1965 tarihli ve 633 sayılı Diyanet İşleri Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun’un 35’inci maddesi gereğince Diyanet İşleri Başkanlığına devredilerek ibadete açılmasına karar verilmiştir” ifadeleri yer aldı.
“Ayasofya Camii asli görevine dönmüş oldu”
AKP’li vekil Özlem Zengin, “Danıştay’ın vermiş olduğu kararla birlikte 1934’te müzeye dönüştürülen Ayasofya Camisi bugün asli görevine dönmüş oldu. Bu manada çok büyük bir mutluluk duyuyoruz Danıştay’ın verdiği karardan ve devamında da Sayın Cumhurbaşkanımıza hassaten teşekkürlerimizi sunuyoruz bu konuda bütün bekleyenler adına. İfadelerini kullandı.
MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, Ayasofya’nın cami olarak kullanılması kararına ilişkin, “Aziz milletimize ve İslam âlemine hayırlı uğurlu olmasını diliyorum ve başta Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere Danıştay'a da bu konuda şükranlarımızı sunuyorum” dedi.
Mescid-i Aksa’nınaltına sinagog açıldı!
2017 yılında İsrail, İslami vakfına ait olan ve Mescid-iAksa'nın bir parçası olan batı duvarındaki Burak Duvarı'nın altında 12 yıl süren bir çalışmanın ardından yeni bir sinagog açmıştı.
Yapılan açıklamalarda ise Sinagog’un ibadet salonunun modern ve geleneksel sanat ile dizayn edildiği; ender bir ışıklandırmanın kullanıldığı söylenmişti. Sinagog’un kısa süre sonrasında ibadete açılacağı belirtilirken; basına sızdırılan görüntülerde ise sinagog’da küçük ve dar odaların bulunduğu görüldü.
Yüksek İslam Heyeti Başkanı ve Mescid-i Aksa Hatibi Şeyh İkrime Sabri ise yapmış olduğu açıklamada, “Burak Duvarı, Mescid-i Aksa’nın batı surlarının bir parçasıdır ve İslami vakıftır. Kıyamete kadar da İslami vakıf olarak kalmaya devam edecektir.” ifadelerini kullanmıştı.
Açıklamalarına devam eden Şeyh Sabri "İşgalci İsrail’in Kudüs’te tarihi eseri yoktur ve tarihi eser araştırma çalışması yapamaz. 1967’den bu yana inşa ettiği sinagogların tamamının tarihi geçmişi yoktur. Dolayısıyla bu yeni olan yapılar da işgal gücüne tarihi bir arka plan sağlayamaz." Demişti. Peki, gerçekten de Mescid-i Aksa Sinagog mu olacak?
Mescid-i Aksa sinagog mu olacak?
Ayasofya’nın Cami olması, yalnızca Türkiye değil aynı zamanda tüm Dünya’da yankı buldu. Ayasofya’nın Camii olmasının ardından akıllara geçtiğimiz yıllarda Yeni Şafak gazetesinin Mescidi Aksa ile ilgili yaptığı haber geldi. Yeni Şafak gazetesinin yanı sıra, Mescid-i Aksa’nın sürekli olarak Yahudiler tarafından tahrip edilmesi, Sinagog’a çevirerek ibadete açmak istemeleri de gündemdeydi.
2019 yılının aralık ayında İsrail polisi korumasında Mescid-i Aksa’ya baskın yapılması; ibadet edenlerin hakaret ve şiddetle karşılaşması da Yahudilerin Müslümanları Mescidi Aksa’da istemediğinin göstergesiydi. Yahudi yerleşimcilerin ve İsrail polisinin sürekli olarak Mescid-i Aksa’nın doğu yakasında yer alan Kudüs’teki Kudüs'teki Rahmet Kapısı Mescidi'ne yönelik ihlalleri yeniden gündeme geldi.
Bu haberlerin ardından gözler bir anda Mecid-i Aksa’ya çevrildi.
Mescid-i Aksa Sinagog olacak iddiası!
Yeni Şafak gazetesinin 2017 yılında yaptığı haberde İşgalci İsrail Mescid-i Aksa'nın altına sinagog açtığı bilgisi yer alıyordu. Ayasofya’nın cami olmasının ardından, gözler bir anda Müslümanların kutsal ibadethanelerinden olan Mescid-i Aksaya çevrildi.
Sosyal medya twitter kullanıcılarının bu haberden yola çıkarak yaptıkları paylaşımlarda; “Ayasofya’nın cami olmasından güç bulan İsrail’in karşılığında Mescid-i Aksa’yı Sinagog yapacağı düşüncesi ağırlıklı olarak yer almakta.
Gündeme bomba gibi düşen bu düşünce, kısa süre içerisinde onlarca kullanıcı tarafından desteklendi. Hatta konu üzerine Twitter kullanıcıları Mescidi Aksa için tag dahi oluşturdu.
Henüz İsrail basınında ve resmi açıklamalarda yer almayan bu iddia, önümüzdeki günlerde kesinlik kazanacak gibi görünüyor.
Ayasofya Camii’nin açılışı tüm Müslüman alemine hayırlı olsun!
HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.