Bağ-Kur ve SSK'lılara Müjde! 13.125 TL Ödeme ve Tüm Sigorta Kollarına Bağlı Olanlar 3 Maaş Ödeme Fırsatıyla Seviniyor!
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), sigortalıların ve ailelerinin refahını artırmak amacıyla desteklerini devam ettiriyor ve sigortalı çalışanlara ve aile üyelerine önemli imkanlar sunuyor. SGK'nın sağladığı avantajlardan biri olan "3 maaş birden alma" imkanı, emekli kadınlar için oldukça önemli bir ek gelir kaynağı oluyor.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), sigortalıların ve ailelerinin refahını artırmak amacıyla desteklerini devam ettiriyor ve sigortalı çalışanlara ve aile üyelerine önemli imkanlar sunuyor. SGK'nın sağladığı avantajlardan biri olan "3 maaş birden alma" imkanı, emekli kadınlar için oldukça önemli bir ek gelir kaynağı oluyor.
2023 yılında gerçekleşen son zamla birlikte, en düşük emekli maaşı 7.500 TL'ye yükseldi. Yine aynı zamla birlikte, en düşük oranda hisse alan dul maaşı ise 3.750 TL oldu. En düşük emekli maaşı üzerinden yetim (ölüm) aylığı alanların maaşı ise en düşük 1.875 TL seviyesine çıktı. Emekli kadınlar, SGK'nın sağladığı "3 maaş alma hakkı" ile toplamda en düşük 13.125 TL ödeme alma şansına sahip olacaklar.
SGK, vefat eden eşin hangi sigorta kategorisine (SSK, Bağkur, Emekli Sandığı) bağlı olduğuna bakılmaksızın, geride kalan eşine maaş bağlama imkanı sunuyor. Eğer eşin vefatı sonucu dul kalan kadın bekar ise bağlanan maaş yetim maaşı oluyor. Bu ödemenin gerçekleşebilmesi için, memur ya da Bağkur'lu sigortalı eşin en az Ekim 2008 tarihinden itibaren vefat ettiği durumda en az 1800 gün prim ödemiş olması gerekiyor. Eğer vefat eden sigortalı SSK'lı ise, son 5 yıldan beri sigortalı olması ve en az 900 gün prim ödemiş olması şartı aranıyor.
Dul aylığı ve yetim aylığı için ölüm aylığı şartları da bulunuyor. Vefat eden sigortalının eşine, çocuklarına, anne ve babasına ölüm aylığı bağlanabiliyor. Dul maaşı olarak adlandırılan ölüm aylığı genel olarak kadınlara verilen bir ödeme gibi algılansa da, aslında cinsiyet ayrımı yapılmadan veriliyor. Dolayısıyla eşi vefat eden erkekler de dul maaşı alabilirler. Ölüm aylığı alabilmek için vefat eden sigortalının en az 1800 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları priminin bildirilmiş olması gerekiyor. Sosyal Güvenlik ve Bağkur kapsamında çalışan erkek çocuklar, eğer yükseköğrenim görüyorlarsa 25 yaşın, ortaöğrenim görüyorlarsa 20 yaşın ve hiçbir eğitim kurumunda öğrenim görmüyorlarsa 18 yaşın doldurulmamış olmaları şartıyla yetim aylığından yararlanabiliyorlar. Ancak, kendi sigortalılıkları nedeniyle gelir sahibi olan erkek çocuklar yetim aylığından yararlanamazlar.
Dul ve yetim aylığı başvuruları SGK il müdürlükleri üzerinden yapılmaktadır. Başvuru için talep edilen tek evrak kimlik belgesidir. Eğer bu şartlar sağlanırsa, dul veya yetim aylığı alan kadınlar, kendi sigortalılıklarından dolayı emekli maaşı almaya da devam edebilirler. Örneğin, çalışan bir kadın, vefat eden eşinin maaşının yüzde 50'sini alırken, çalışmayan veya emekli olmayan bir kadın ise vefat eden eşinin maaşının yüzde 75'ini alabilir.
Sonuç olarak, SGK'nın sunduğu bu imkanlar sayesinde emekli kadınlar ve çocuklar, eşlerinin vefatından sonra ekstra gelir elde edebilirler. Bu destekler, sigortalıların ve ailelerinin yaşam standartlarını artırmak ve refah düzeylerini yükseltmek amacıyla devam etmektedir. Başvuruların yapılması için ilgili şartların sağlanması gerektiği unutulmamalı ve SGK ile iletişime geçilmelidir.
HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.