Binlerce kişiye erken emeklilik müjdesi verildi! 10 yıl çalışıp emekli olacak gruplar duyuruldu!
Sosyal Güvenlik Kurumu’na bağlı şekilde uzun senelerdan beri çalışan yurttaşlar erken emeklilik hayali kuruyor. Nihayet erken emeklilik şansı doğdu. İşte 10 senede emeklilik şansı olan o grup.
Sosyal Güvenlik Kurumu’na bağlı şekilde uzun senelerdan beri çalışan yurttaşlar erken emeklilik hayali kuruyor. Nihayet erken emeklilik şansı doğdu. İşte 10 senede emeklilik şansı olan o grup.
Binlerce vatandaşa erken emeklilik müjdesi geldi, 10 yıl çalışıp emekli olacak grup açıklandı. Emeklilik, uzun seneler boyunca çalışan yurttaşların yaşlılık dönemini rahat geçirmeleri için çok önemli. Sosyal Güvenlik Kurumu’na bağlı şekilde çalışan binlerce vatandaş, daha erken emekli olmanın yollarını daimi olarak araştırıyor. Erken emeklilik olanağı ne yazık ki ülkemizde herkese verilmiyor. Emekli olmak için prim gün sayısını tamamlamak ve yaş koşulunı yerine getirmek gerekmektedir. Erken emeklilik hayali kuranlar için yeni bir şans daha doğdu. Bu meslek gruplarında çalışanlar yalnızca 10 yıl çalıştıktan sonra emekli olma şansını elde ediyor.
SGK’ya bağlı şekilde çalışan yurttaşların emeklilik hakkı alabilmesi için evvela koşulları yerine getirmeleri gerekmektedir. Emekli olma koşullarının başında ise prim gün sayısını tamamlamak, süre koşulunı tamamlamak ve yaş koşulunı yerine getirmek yer almakta. Sigorta giriş tarihi de emeklilik süresi için oldukça önemli. Kanunlarla belirlenmiş olan koşulları yerine getiren yurttaşlar emeklilik hakkını elde ediyor ve yaşlılık sürecini daha rahat geçirme olanağına kavuşuyor. Peki erken emeklilik mümkün mü? Evet, bazı meslek gruplarında çalışanlar erken emekli olma şansını da elde ediyor. Peki hangi meslek gruplarına erken emeklilik hakkı verilmekte. İşte merak edilen soruların cevapları…
ERKEN EMEKLİLİK HAKKI KİMLERE VERİLİR?
Bildiğiniz üzere erken emeklilik için pek çok kriter var. Bunlardan birisi de malulen emeklilik adı verilen emeklilik yöntemi. Malulen emeklilik, 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa göre sigortalı şekilde çalışmakta olduğu sırada iş kazası veya hastalık gibi benzeri durumlar neticesinde çalışma gücünü yüzde 60 oranında kaybeden ve bu durumu da sağlık raporu ile belgeleyen yurttaşlara verilmekte. Kamu kurumlarında çalışan sigortalılar da çalışma gücünü %60 oranında kaybetmeleri halinde erken emekli olabiliyor. Malulen emeklilik için yalnızca çalışma gücünü kaybetmek de yeterli değil.
MALULEN EMEKLİLİK ŞARTLARI NELERDİR?
Malulen emekli olabilmek için ilk şart, yukarda da sözettiğimiz gibi çalışma gücünü %60 oranında kaybetmek. Ancak bunun beraberinde sigortalının işe giriş tarihinden sonrasında meslek kazası veya hastalık geçirmiş olma koşulu aranıyor. Diğer bir şart ise sigortalı şekilde 10 seneden bu yana çalışıyor olmak ve 1800 gün prim ödemiş olmak. Ancak burda dikkat edilmesi gerekli olan nokta, iş kazası veya hastalık geçiren sigortalının bakıma muhtaç olup olmadığı. Sigortalı bakıma muhtaç ise 10 senelik hizmet süresine bakılmıyor, 1800 gün prim ödemiş olmak yetiyor. Ayrıca iş kazası veya hastalık geçiren sigortalı çalışanların tam teşekküllü bir hastanede sağlık heyeti tarafından muayene edilmesi ve en az %60 iş gücü kaybı yaşadığının da tespit edilmesi şart.
MALULEN EMEKLİLİK BAŞVURUSU NEREYE YAPILIR?
Malulen emekli olmak için sigortalı olan kişinin bağlı bulunduğu sosyal güvenlik il müdürlüğüne müracaat yapması gerekmektedir. Sadece yazılı olarak yapılan müracaatlar kabul ediliyor. Başvuru işlemlerinin tamamlanmasının ardından kişi rapor için sağlık kuruluşuna sevk ediliyor. Yapılan inceleme ve tetkikler neticesinde sigortalı çalışan kişinin iş gücü kaydı değerlendiriliyor. Raporda yüzde 60 iş gücü kaybı tespit edilirse ve diğer aranan şartlar da yerine gelmiş ise maaş bağlanıyor.
HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.