1. HABERLER

  2. SSK

  3. Çalışan Çalışmayan Milyonlarca ev Hanımlarına Emeklilik Müjdesi Geldi! Ev Kadınlarına erken emeklilik imkanı var mı?
Çalışan Çalışmayan Milyonlarca ev Hanımlarına Emeklilik Müjdesi Geldi! Ev Kadınlarına erken emeklilik imkanı var mı?

Çalışan Çalışmayan Milyonlarca ev Hanımlarına Emeklilik Müjdesi Geldi! Ev Kadınlarına erken emeklilik imkanı var mı?

Kadınlara erken emeklilik imkanı var mı? TBMM'ye sunulan teklifin yasalaşması halinde, ev hanımlarının "çalışmasa dahi borçlanarak emekli" olabileceğini belirtti. Peki, 2020 ev bayanları emeklilik şartları neler? İşte dört gözle beklenen soruların yanıtları...

A+A-

Kadınlara erken emeklilik imkanı var mı? TBMM'ye sunulan teklifin yasalaşması halinde, ev hanımlarının "çalışmasa dahi borçlanarak emekli" olabileceğini belirtti. Peki, 2020 ev bayanları emeklilik şartları neler? İşte dört gözle beklenen soruların yanıtları...

Sigortası olmayan ve 25 sene evli kalan kadınlara emeklilik hakkı verilmesini düzenlemesini ön gören Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı 'na sunuldu.

Söz konusu kanun teklifinin Plan Bütçe Komisyonu 'na gönderilmesi ve daha sonra işleme alınması umut ediliyor. Teklif TBMM Genel Kurulu 'ndan da geçtikten sonra düzenleme hayata geçecek ve ev hanımlarına emeklilik hakkı verilecek.

Konu ile alakalı yapılan açıklamada , ev hanımlarına emeklilik için 3 şart aranacağı bildirildi. Bu düzenlemeye göre ev hanımlarının Sosyal Güvenlik Kurumu ile herhangi bir bağ bulunmaması, evlilik süresinin 25 yıl ve daha üzeri olması, belli bir süre sigortalı olarak sosyal güvenlik sisteminde kaydı bulunmuş olduğu şekilde şu an için Sosyal Güvenlik Kurumu ile bağın bulunmaması şartları aranacak.

BORÇLANARAK EMEKLİLİK GELİYOR

Tüketici Başvuru Merkezi (TBM) Sosyal Güvenlik Komisyonu Başkanı Ali Duman, ev hanımları için TBMM´ye sunulan teklifin yasalaşması halinde, ev hanımlarının "çalışmasa dahi borçlanarak emekli" olabileceğini belirtti.

Konuyla alakalı soruları yanıtlayan Duman, "Ülkemiz genelinde milyonlarca ev kadını çalışmadıkları için emekli olamıyor" diye anımsattı ve ekledi:

2008 yılından sonra çalışmaya başlayan kadınlar için ise emekli olup tam aylık alabilmeleri için 7.200 gün kısaca toplamda 20 sene çalışmaları gerekiyor. Çalışma hayatına katılmayan yada emekli olacak zaman kadar çalışamayan ev hanımları ise emeklilik gibi oldukça önemli bir sosyal haktan yararlanamamış oluyorlar.

06.01.2020 tarih 2/2492 esas no ile TBMM Komisyonu'na sevk edilen yasa teklifine nazaran en az 25 yıl evli kalmak koşuluyla 50 yaşını doldurduğu biçimde emekli olamayan ev hanımları emekli olabilecekler..

YURTDIŞINDAKİ KADININ BORÇLANMA HAKKI VAR

Eğer yasa teklifi 2020 senesinde yasalaşırsa 1995 yılı ve evvel bu yana evli kalan bununla birlikte 1970 yılı ve öncesinde doğan ev hanımlarının borçlanarak hemen emekli olabileceğine dikkat çeken Duman, yasalarımıza gore yurt dışında gurbetçi olarak ikamet eden Türk vatandaşı her kadının borçlanma yapmasına olanak varken, ülkemizde yaşayan bayanların da bu düzenlemeyi uzun zamandır beklediğini belirtti ve şu bilgileri verdi:

Günümüz koşullarında bayanların hizmet olarak borçlanabilecekleri iki farklı metot bulunmaktadır. İlki analık borçlanması olarak en fazlaca 2.160 gündür öteki ise yurt haricinde çalışılan yada ikamet edilen sürelerdir.

EV HANIMLARINA EMEKLİLİK ŞARTLARI NELER?

İsteğe bağlı sigortadan ev hanımlarının faydalanabilmesi için bazı şartları yerine getiriyor olması gerekir. Bu şartlar;

Sigortalı olarak herhangi bir yerde çalışmamak,

Malullük ve yaşlılık aylığı almamak,

18 yaşından büyük olmak,

Herhangi bir gelire haiz olmamaktır.

En son maddeyi açmak gerekirse bir gayrimenkulünüz var ve bu gayrimenkul üzerinden kira alıyorsanız isteğe bağlı sigortalı olamıyorsunuz. Kısacası gelir vergisine tabi olmamanız şartı aranıyor. Fakat evinizde el işi, dikim vb. Işler ile uğraşıp para kazanıyorsanız, bu sigorta türünden faydalanmanızda herhangi bir sakınca bulunmuyor.

İSTEĞE BAĞLI SİGORTA İLE EMEKLİLİK

Ev hanımlarının isteğe bağlı sigorta ile emekli olabilmeleri için aşağıdaki şartları yerine getirmiş olmaları gerekiyor.

Bu sigorta türünden yararlanmanın şartlarından birincisi gün sayısını doldurmuş olmaktır. Sigortaya başvurulan tarihten itibaren 25 yıl boyunca prim ödemesi yapılması gerekiyor. Bu vakit toplu ödeme yöntemi ile kısaltılamıyor.
Diğer bir koşul ise 25 senelik prim ödemesi doldurulmuş olsa bile 58 yaşına kadar beklemek gerekiyor.

30 yaşında müracaat yapan bir şahıs, 25 yıl boyunca primini ödese dahi 55 yaşlarında emekli olamıyor, 58 yaşını beklemesi gerekiyor.

Ev kadınlarına birtakım kolaylıklar da bu sigorta türünde mevcuttur. Yaşa bağlı olarak 25 sene doğrusu 9000 gün prim ödemek yerine, 5400 gün kısaca 15 yıl prim ödeyerek 61 yaşında da emekli olunabilir. Kişiye bu iki seçenekten hangisi uygun geliyor ise onu seçebiliyor.

Ayrıca, sigorta başlangıcı yaptıktan sonra çalışmak için mani bulunmuyor. Sadece başvuru meydana getirilen esnada çalışmıyor olma şartı geçerlidir. Eğer, emekli olmadan ilkin son 3,5 yıl sigortalı olarak çalışılırsa, ödenmesi ihtiyaç duyulan prim gün sayısı 7200 güne şu demek oluyor ki 20 yıla düşüyor.

EMEKLİ MAAŞI HESAPLARKEN DİKKATE ALINMASI GEREKENLER

Emekli aylığı hesaplaması esnasında değerlendirmeye alınan bilgiler şunlardır:

Emekli maaşı hesaplaması yapılırken, sigorta için ödenen prim gün sayısı değerlendirmeye alınır.

Kişilerin sigortalı olarak çalışmış oldukları süre, emekli maaşını doğrudan etkileyen faktörlerden bir tanesidir.

Sigorta başlangıcının yapıldığı ilk tarihe nazaran, kişilerin emekli maaşlarının ne kadar olacağı belirlenmektedir.

Emekli olmak için hak kazanılan ilk tarihe nazaran, emekli maaşı limitinde artış yaşanacaktır.

2020 OCAK AYI ZAMLI EMEKLİ MAAŞLARI NE KADAR OLDU?

2020 Ocak ayı zamlarıyla beraber vatandaşlar bu yıl zamlı maaşlarına kavuşacak. Buna gore 1.181 TL taban emekli maaşı alan emekli, bu yıl Ocak ayı itibariyle 1.258 TL maaş alacak. Yani 76 TL 82 Kuruşluk zammın sahibi olacak. Öte yandan en yüksek emekli maaşı 5.887 TL, %6.5 zamlı olarak 6.269 TL olacak.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.