1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Diyanet'ten koyunlar ve kurbanlıklar için şaşırtıcı açıklama..! Kredi kartı veya taksitle kurban alınır mı?
Diyanet'ten koyunlar ve kurbanlıklar için şaşırtıcı açıklama..! Kredi kartı veya taksitle kurban alınır mı?

Diyanet'ten koyunlar ve kurbanlıklar için şaşırtıcı açıklama..! Kredi kartı veya taksitle kurban alınır mı?

Kurban bayramına sayılı günler kaldı. Sürenin kısalmasıyla beraber, kurbanlık alımıyla ilgili sorular yeniden gündeme geldi. Sıklıkla sorulan “Taksitle kurban alınır mı?” sorusu, bu kez Diyanet’in de odağında oldu. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın resmi internet sitesinde kredi kartıyla kurbanlık alınır mı, taksitle kurban almak caiz midir? İşte merak edilen sorular ve cevapları…

A+A-

Kurban bayramına sayılı günler kaldı. Sürenin kısalmasıyla beraber, kurbanlık alımıyla ilgili sorular yeniden gündeme geldi. Sıklıkla sorulan “Taksitle kurban alınır mı?” sorusu, bu kez Diyanet’in de odağında oldu.

Kurban bayramına sayılı günler kaldı. Sürenin kısalmasıyla beraber, kurbanlık alımıyla ilgili sorular yeniden gündeme geldi. Sıklıkla sorulan “Taksitle kurban alınır mı?” sorusu, bu kez Diyanet’in de odağında oldu. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın resmi internet sitesinde kredi kartıyla kurbanlık alınır mı, taksitle kurban almak caiz midir? gibi sorulara yanıt verildi. 

Taksitle Kurbanlık Almak Caiz Midir?

Diyanet İşleri, taksitle kurbanlık almak konusunda yaptığı açıklamadabanka kredisi, taksit ya da kredi kartıyla kurban alınabileceğini söylerken; faiz uygulamalarından ve gecikme faizlerinden kaçınmak gerektiğini ifade etti.

Diyanetin konuya ilişkin yaptığı açıklamanın tamamı ise şu şekilde;

“Kurban, Allah’a yakınlaşma niyeti ile yerine getirilen bir ibadettir. Bu amaç ise ancak kişinin kendi mülkiyetindeki hayvanı kurban etmesi ile gerçekleşir (Kâsânî, Bedâi‘, V, 76). Mülkiyet, hayvanı bizzat yetiştirme, hibe veya miras yolu ile olabileceği gibi satın alma yolu ile de gerçekleşebilir.

Esasen vadeli satış caizdir (Mevsılî, el-İhtiyâr, II, 59). Taksit ise, borcun ödenmesinin belirli birkaç zamana vadeli olarak geciktirilmesidir (Mecelle, md. 157). Buna göre taksitlendirme yolu ile satın alınan bir mal, alıcının mülkiyetine geçtiğine göre, bu yolla alınan bir hayvanın kurban edilmesinde bir sakınca yoktur.

Kurban kesmekle mükellef olan şahıs, kurbanlık hayvanı nakit olarak alabileceği gibi kredi kartıyla tek çekim veya vadeli olarak da alabilir. Bu bağlamda bedelin kredi kartıyla ödenmesi kurbanın sıhhatine engel teşkil etmez. Ancak, kredi kartı borcunu, ödeme tarihinde ödemek ve gecikmeden kaynaklanan faizli işleme düşmemek gerekir. Kredi kartıyla vadeli olarak kurban alırken, vadeyi bankanın uygulaması halinde ilave bir ücret ödenirse kesilen kurban geçerli olmakla birlikte, faizli işlem sebebiyle ayrı bir günah söz konusu olacağı için bundan sakınmak gerekir.”

2020 Kurban Fiyatları

2020 yılı kurban fiyatları, geçen yıla kıyasla daha fazla yükselmiş görünüyor. Diyanetin taksitli kurbanlık açıklamasının adından, kurban fiyat listesi birçok kişi tarafından merak edilmekte. İşte güncel kurbanlık fiyatları;

  • 350-550 TL Oğlak
  • 500-750 TL Kuzu
  • 400-750 TL Keçi
  • 500-650 TL Koyun
  • 600-1500 TL Koç
  • 3500-7000 TL Düve
  • 4000-8500 TL Tosun
  • 50-90 TL Dileklik Horoz

Sivas İl Tarım ve Orman Müdürlüğü kurbanlık hayvan alırken hangi hususlara dikkat edilmesi gerektiği konusunda açıklama yaptı

Sivas İl Tarım ve Orman Müdürlüğü kurbanlık hayvan alırken hangi hususlara dikkat edilmesi gerektiği konusunda açıklama yaptı.

2020 Yılı Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına Dair Tebliğ 26 Haziran tarihinde ve 31167 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Güvenilir ve sağlıklı kurbanlık hayvan satın alınabilmesi için Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından teknoloji kullanımını ön plana çıkarıldı.

Bu kapsamda TÜRKVET' te kayıtlı hayvanların tür, ırk, cinsiyet ve doğum tarihi bilgilerinin sorgulanabilmesi için Bakanlık tarafından https://hayvanbilgi.tarim.gov.tr/ web sayfası ve mobil uygulama hazırlanarak kullanıma açılıyor ve aynı zamanda söz konusu bilgiler e-devlet üzerinden de sorgulanabiliyor. Sivas İl Tarım Müdürü Seyit Yıldız, kurbanlık hayvan alırken hangi hususlara dikkat edilmesi konusunda açıklamalarda bulundu.

Kurbanlık hayvanın özellikleri

İl Tarım ve Orman Müdürü Seyit Yıldız konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Çeşitli bölgelerden getirilen kurbanlık hayvanların küpeli olması, büyükbaş hayvanların pasaportu, küçükbaş hayvanlarda ise nakil belgesi ve Veteriner Sağlık Raporu aranmalıdır.

Bu belgeler hayvanların getirildiği kaynağın ve hayvanların sağlığının güvencesi niteliğindedir. Kurbanlık hayvan deve için beş; sığır ve manda için iki; koyun ve keçi için bir yaşını doldurması gerekir. Bunun yanında koyun semizlik ve gösteriş olarak bir yaşındakilerle aynı olursa altı ayını tamamladıktan sonra da kurban edilebilir. Kurban edilecek hayvanın, sağlıklı, azaları tam ve besili olması, hem ibadet açısından, hem de sağlık bakımından önem arz eder.

Bu nedenle, kötürüm derecesinde hasta, zayıf ve düşkün, bir veya iki gözü kör, boynuzlarının biri veya ikisi kökünden kırık, dili, kuyruğu, kulakları ve memelerinin yarısı kesik, dişlerinin tamamı veya çoğu dökük hayvanlardan kurban olmaz. Ancak, hayvanın doğuştan boynuzsuz olması, şaşı, topal, hafif hasta, bir kulağı delik veya yırtılmış olması, memelerinin bir kısmının olmaması, kurban edilmesine mani teşkil etmez’’ ifadelerine yer verdi.

İl pandemi kurulunun kararlarına uygun hareket edilmeli

Yıldız, kurbanlık hayvanlardan elde edilen etlerin, sıcak ve taze olduğu için 14-20 derecede 5-6 saat dinlendirilmesi ve daha sonra tüketim amacına göre sınıflandırılması gerektiğini ifade ederek, “Kullanım miktarlarına göre ambalajlanmalı ve +4 derecede soğutulmalıdır.

Covid-19 salgını nedeniyle kurbanlık hayvan satış ve kesim yerlerine maskesiz girilmemesi, sosyal mesafe kurallarına uyulması ve İl Pandemi Kurulu’nun kararlarına uygun hareket edilmelidir. Hayvan varlığının devamı açısından öncelikle erkek hayvanlar kurban olarak tercih edilmelidir’’ dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.