Elinize Sahte Para Geçtiyse, Bunları Yapmak Zorundasınız! Yoksa Cezası Büyük…
Sahte para; yetkililer dışında basılan, görünümü neredeyse orijinal banknotlar ile aynı olan resmi bir geçerliliği bulunmayan paradır. Gelişen teknoloji ile sahte para ve orijinal banknotların birbirinden ayırt edilmesi kolaylaştığı gibi piyasada sahte para basımı da artmaktadır.
Kötü niyetli kişiler böylelikle insanları ve devleti kandırmaktadır. Fakat sahte para üretiminin hapis cezası gibi ağır cezaları vardır.
Sahte Para Nasıl Anlaşılır?
Sahte paranın orijinal banknotlardan belirgin farkları vardır. Yetkili kişiler tarafından basılan banknotlar özel bir maddeden yapılır. Gerçek parada olması gerekenler ve sahte parada bulunmayan özellikler şunlardır:
- Paranın Hissi: Sahte para normal bir kağıttan yapılır. Orijinal banknotlar ise özel bir maddeden, pamuklu kağıttan yapılmaktadır. Paraya dokunulduğunda bu his farkedilmektedir.
- Kabartma Baskı: Orijinal banknotların sahte paradan ayırt edici özelliği Atatürk portesi, merkez bankası kabartması bulunmasıdır.
- Gizli Atatürk Görseli: En bilinen yöntem ise banknotun ışığa tutulduğunda gizli Atatürk görselinin görülmesidir. Sahte paralarda baskı ile taklit edilir veya hiç görülmez.
- Emniyet Şeridi: Orijinal banknotu ve sahte parayı ayıran önemli bir özellik parlak görünümlü emniyet şerididir. Sahte paralarda taklit edilmeye çalışılan ve banknota gömülü olan emniyet şeritleri ışığa tutulduğunda yüzeyindeki küpür değeri ve TL yazısı düz şeklide gözükmektedir.
- Renk Değişitiren Şerit: Bu şeridin üzerinde TL harfleri ve küpür değeri vardır. Banknota farklı açılardan bakıldığında altın sarısına dönüşen bu şerit orijinal banknotlarda bulunur. Sahte paralarda ise gerçeğe benzer şekilde baskılar ile taklit edilmektedir.
- Hologram Şerit: Banknotların ön yüzeyinde renkli, parlak yansıma oluşturan holografik motifler bulunmaktadır. Dikdörtgen şekil içerisindeki TL yazısı banknotun değerine dönüşmektedir. Sahte paralarda ise gümüş renkli ve yanardönerli yalnız kullanılır.
- Mikro Yazı: Sahte paralarda taklit edilmeye çalışılan mikro yazıları; gerçek parada ay yıldız motifi içinde bulunan küpür değeri ve TL rakamları büyüteç ile görülebilmektedir.
- Bütünleşik Görüntü: Orijinal banknot ışığa tutulduğunda ön ve arka yüzünde küpür değerini gösteren şekiller görünmekte ve bu şekiller birbirini tamamlamaktadır. Sahte paralarda ise bu görünüm düzenli değildir.
- Braille Alfabesi: Orijinal banknotun ön ve arka yüzünde görme engelliler için Braille alfabesi ile yazılan noktalar vardır. Sahte paralarda bu görülmemektedir veya taklit edilmektedir.
- Kılcal Lifler: Orijinal banknotların içinde çıplak gözle görülemeyen fakat UV ışınları ile bakıldığında mavi ve kırmızı renkte parlayan kılcal lifler bulunmaktadır. Sahte paralarda bu lifler fosforlu kalem veya baskı ile taklit edilmektedir.
Bu kriterlerin dışında boyut ve renk de sahte para ve orijinal banknotu konusunda ayırt edici özelliklerdir.
Elime Sahte Para Geçtiğinde Ne Yapmalıyım?
Para alışverişi yaptığımız hemen hemen her alanda sahte para ile karşılaşabilmekteyiz. Eline sahte para geçen kişi bir uzmana göstermeli ve parayı imha ettirmelidir. Bunun dışında direk emniyet yetkililerinden yardım alınmalıdır.
Türk Ceza Kanuna’ göre parayı veren kişinin eşkâl bilgilerinin verildiği ve 3 gün içerisinde emniyet birimlerine bildirildiği takdirde kişilerin kendileri hakkında herhangi bir soruşturma yapılmamaktadır. Bu nedenle sahte para elinize geçtiğinde alınan kişiye geri iade edilmemelidir ve para muhafaza edilerek gerekli yetkililere teslim edilmelidir.
HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.