Emekliler için güzel gelişme! Sigara parasına ev sahibi olma imkanı geldi!
Sosyal devlet olmanın şartlarından biri de halkın durumuna uygun şart ve imkanları sağlamaktır. Devlet dar gelirli, engelli ve emekli vatandaşlar için harekete geçti.
Başkan Erdoğan'ın müjdesini verdiği 67 ilde 50 bin sosyal konut için talep toplama süreci sona ererken, TOKİ'nin açık satışa sunduğu konutlara talep arttı. Kurayla satışa çıkan birçok projesinde emekli ve dar gelirliye özel kontenjan ayıran TOKİ, açık satışta bulunan konutlarında da emeklinin ev sahibi olabilmesi için uygun koşullar ve uzun vade imkânı sağlıyor.
Konutların başvuru süresi bir kısmı için 29 Mart, bir kısmı için de 28 Haziran'a kadar devam edecek. Satıştaki konutlar için peşinat oranları, projeye göre yüzde 10, 12, 15, 20, 25 olarak değişiklik gösteriyor.
Başkan Erdoğan'ın müjdesini verdiği 67 ilde 50 bin sosyal konut için talep toplama süreci sona ererken, TOKİ'nin açık satışa sunduğu konutlara talep arttı. Kurayla satışa çıkan birçok projesinde emekli ve dar gelirliye özel kontenjan ayıran TOKİ, açık satışta bulunan konutlarında da emeklinin ev sahibi olabilmesi için uygun koşullar ve uzun vade imkânı sağlıyor. Emeklilerimiz kontenjan ayrılan projelerde; "Emekli kimlik kartı, SGK dökümü, emekli maaşının yatırıldığı banka hesap ekstresi"nden herhangi biri ile TOKİ'ye başvuruda bulunabilecek. Bu projelere başvuruda emekli derneğine üyelik şartı bulunmuyor.
FİYATLAR ÇOK UYGUN
TOKİ'nin şu anda 36 ilde bulunan 4 bin 759 konutunda, özellikle dar gelirli, engelli ve emekli vatandaşlar için önemli fırsatlar sunuluyor. Evlerin taksiti, bu gruptaki vatandaşların bütçesine uygun olarak 300 liradan başlıyor. Konut fiyatları ise 66 bin liraya kadar düşüyor.
PEŞİNAT VE VADE
Konutların başvuru süresi bir kısmı için 29 Mart, bir kısmı için de 28 Haziran'a kadar devam edecek. Satıştaki konutlar için peşinat oranları, projeye göre yüzde 10, 12, 15, 20, 25 olarak değişiklik gösteriyor. Ödenen peşinata göre vade süresi de uzayabiliyor. Daha düşük peşinat ödeyenin vadesi daha düşük oluyor. Vade süreleri de 96, 108, 120, 180, 216 ve 240 ay oluyor. Bu oranlar proje ve ile göre farklılık gösterebiliyor.
MÜRACAATTA ARANAN ŞARTLAR
Daire almak isteyen emekliler, ilgili bankaya başvuru yapacak. TOKİ'nin konutlarına başvurabilmek için öncelikle emeklinin kendisi, eş ve velayeti altındaki çocukları üzerine kayıtlı evi olmayacak. İkinci olarak, daha önce TOKİ'den konut satın almamış veya konut kredisi kullanmamış olmak koşulu aranıyor. Ev alınacak il/ilçede en az bir yıl ikamet şartı da var.
BUNLARA DİKKAT!
- Başvurular evin bulunduğu yerdeki Halkbank ya da Ziraat Bankası'na yapılacak.
- Başvuru yapılırken Gayrimenkul Satış Sözleşmesi imzalanacak.
- Sözleşme imzalanırken daire bedelinin en az yüzde 10'u kadar peşinat alınıyor.
- Evi alanlar 14 gün içinde cezasız cayabilir.
- Borç bakiyesi ve aylık taksitler her yıl ocak ve temmuz'da iki kez memur maaş artışına göre zamlanacak.
EMEKLİLERİMİZ KİMLİK KARTI İLE BAŞVURABİLECEK
Emeklilerimiz kontenjan ayrılan projelerde; "Emekli kimlik kartı, SGK dökümü, emekli maaşının yatırıldığı banka hesap ekstresi"nden herhangi biri ile TOKİ'ye başvuruda bulunabilecek. Bu projelere başvuruda emekli derneğine üyelik şartı bulunmuyor.
Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanlığı, emeklilerimiz başta olmak üzere konuta erişmekte zorlanan dar gelirli vatandaşlarımızı ödemeleri düşük taksitlerle ve 240 aya varan vade seçenekleriyle konut sahibi yapabilmek amacıyla çalışmalarını yoğun bir şekilde sürdürüyor.
TOKİ, "Talep örgütlenmesi" ve "Projelerden kontenjan ayrılması" şeklinde iki ayrı yöntemle emeklilerimizi konut sahibi yapıyor.
Kontenjan uygulaması dört ilden başladı
TOKİ tarafından gerçekleştirilen projelerden konut sahibi olmayan emeklilerimiz için yüzde 25 oranında kontenjan ayrılması uygulaması; Malatya, Mardin, Şanlıurfa ve Siirt illerinden başladı. İdare, diğer illerde satışa sunacağı konut projelerinden de emeklilerimiz için kontenjan ayıracak.
Konut sahibi olmayan emeklilerimizin TOKİ'ye başvurularında sadece; "Emekli kimlik kartı, Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan alınan maaş dökümü, emekli maaşının yatırıldığı banka hesap ekstresi" belgelerinden herhangi biri yeterli olacak. Müracaatlarda emekli derneğine üyelik şartı bulunmuyor.
Talep örgütlenmesi kapsamında ise emekli dernekleri konut inşa edilecek arsayı teminlerinin ardından, Valilikler ya da Belediyeler üzerinden TOKİ'ye başvuruda bulunabilecekler.
TOKİ NEDİR?
TOKİ açılımı Toplu Konut İdaresi Başkanlığıdır. Kurum 1984 yılında Başbakan Turgut Özal'ın talimatıyla kuruldu. Fakat o dönemde ki mali kaynak yetersizliğinden dolayı yeterli konut hizmeti sağlanamamıştır. 2002 yılına kadar sadece 43.145 bina inşa edildi. Daha sonra planlı kentleşme ve konut seferberliğinin başlatılmasıyla kurum büyük bir atılım gerçekleştirdi. Bununla beraber TOKİ doğrudan başbakanlığa bağlandı. Ayrıca konut üretiminin yanında yurt, otel, kütüphane, cami, stadyum, üniversite gibi birçok alanda da hizmet vermektedir. 12 Şubat 2012 yılına kadar 81 ilde 524.698 konut yapılarak sahiplerine teslim edildi. 2023 yılında bu sayının 1 milyon konuta ulaşması hedefleniyor. Ancak TOKİ'den ev alabilmek için bazı şartlar gerekli. Bunlar:
- TC vatandaşı olmak.
- Ev almak istediğiniz bölgede 1 yıldan fazla bir süre oturmuş olmak
- Daha önce TOKİ'den ev almamış olmak
- Üzerinize ait bir mal varlığının bulunmaması
- Aylık net gelirinizin 2600 lirayı geçmemesi
HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.