1. HABERLER

  2. YAŞAM

  3. Erdoğan Öz’den kurban bayram uyarısı
Erdoğan Öz’den kurban bayram uyarısı

Erdoğan Öz’den kurban bayram uyarısı

Adıyaman Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Erdoğan Öz, Kurban Bayramı’nda düzenli beslenme ve korona virüs tedbirleri konusunda uyarıda bulundu.

A+A-

Erdoğan Öz, dini bayramların tüm aile bireylerini bir araya toplayan, sevgi ve mutluluğun göstergesi olarak simgelenen, geniş sofraların kurulması arzulanan günler olduğunu ancak, yaşadığımız pandemi dolayısıyla Covid-19’dan korunmak için bu yoğun birlikteliği en aza indirgeyip kalabalık sofraları ileriki bayramlara ertelememiz gerektiğini söyledi.

Erdoğan Öz, “Bayramda Covid-19 hastalığının bulaşmasını engellemek için 60 yaş üzeri ve hastalık açısından riskli grup olarak tanımlanan diyabet, hipertansiyon, akciğer hastalıkları gibi kronik hastalıkları olan kişilerin kendilerini izole etmeleri, el öpme, sarılma gibi sosyal mesafenin korunmasının mümkün olmadığı davranışlardan kaçınmaları gerekmektedir.

Klasik bayram geleneklerimizi kısmen de olsa gelecek bayramlara saklayarak, günün şartları gereğince hareket etmemizde fayda vardır. Günümüzün olmazsa olmaz şartları sosyal mesafeyi korumak, el-yüz hijyenine dikkat etmek ve maske kullanımıdır.

Pandemi şartlarını göz önünde bulundurarak mümkün olduğunca ev ziyaretleri yerine, sosyal iletişim araçlarını (telefon, bilgisayar. vb.) kullanarak bayramlaşmak sevdiklerimiz için yapacağımız en büyük iyilik olacaktır” dedi.

Beslenme ile ilgili ise Erdoğan Öz, “Kurban Bayramı’nda, bayram geleneklerimizden olan tatlı, şeker tüketimine ek olarak kırmızı et tüketiminin miktarı ve sıklığı artmaktadır. Bu dönemde şişmanlık, yüksek tansiyon, kalp-damar, mide ve diyabet (şeker) hastalığı olan kişilerin beslenmelerine dikkat etmeleri gerekmektedir.

Kurban Bayramı’nda; sağlıklı beslenmenin temel prensiplerine, yiyecek seçimine, porsiyon kontrolüne ve besin gruplarının dengeli dağılması için alınması gereken önlemlerin herkes için geçerli olduğu unutulmayıp her zaman özen gösterilmelidir.

Et birçok mineral ve vitamin içermesine rağmen C ve E vitamini içermez. Bu nedenle etlerin sebzelerle birlikte pişirilmesi veya etlerin yanında sebzelerin de tüketilmesi besin çeşitliliğinin sağlanması ve sebzelerde bulunan C vitamininin etlerde bulunan demirin emilimini artırması açısından sağlıklı bir yöntemdir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.