1. HABERLER

  2. EMEKLİ

  3. EYT'liler İçin Yeni Düzenleme: Aylık Bağlama Süresi Kısalıyor! Başvuru Sürecinde Dikkat Edilmesi Gereken Neler?
EYT'liler İçin Yeni Düzenleme: Aylık Bağlama Süresi Kısalıyor! Başvuru Sürecinde Dikkat Edilmesi Gereken Neler?

EYT'liler İçin Yeni Düzenleme: Aylık Bağlama Süresi Kısalıyor! Başvuru Sürecinde Dikkat Edilmesi Gereken Neler?

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından onaylanan EYT yasası Resmi Gazete'de yayımlandı ve hemen yürürlüğe girdi. Bu sayede EYT'lilerin başvuru süreci resmen başlamış oldu. Normalde 15-20 gün süren aylık bağlama işlemleri artık saatler içinde tamamlanabilecek. SGK'dan "emekli olabilir" yazısı almak gerekli olmadan işlemler online olarak başlatılabilecek. Başvuruda Nelere Dikkat Edilmeli?

A+A-

EYT Maaşı Hesabı Haberleri Güncellendi: Sigortalıların beyanları, sistemdeki prim günü ve sigortalılık süresine göre değerlendirilecek. Temmuz zammıyla birlikte, EYT kapsamında emekli olacakların maaşları milli gelirdeki artışa göre güncellenecek.

Emekli olmak için dilekçe vermeyi düşünen vatandaşların sorduğu bazı soruların cevapları şunlar:

EMEKLİ AYLIĞI NE ZAMAN BAĞLANACAK?

Emeklilik işlemlerinin hızlandırılması ve emekli aylığının kısa sürede bağlanması için SGK, "emekli olabilir" yazısı alma zorunluluğunu kaldırıyor. Şu anki sistemde, emekli olacak çalışanın kurumdan emekliliğe hak kazandığını gösteren bir yazı alarak işlemlere başlaması gerekiyor. Ancak bu uygulama kaldırılarak iş yoğunluğu azaltılacak ve emekli aylığı bağlanması süreci hızlandırılacak.

Buna göre, sigortalının beyanına göre çıkış yaparak emekli koşullarını sağlayanlar, e-Devlet üzerinden online olarak emekli aylığı bağlanacak. Başvuru dilekçesi kabul edildikten sonra, izleyen ayın başından (1 Nisan) itibaren ilk aylık hak kazanılacak.

MİLLİ GELİR VE TEMMUZ ZAMMI YANISIYACAK MI?

SGK tarafından ilk defa emekli aylığı bağlanacaklar için yeni bir hesaplama yöntemi uygulanacak. Çalışma hayatı boyunca SGK'ya bildirilen prime esas kazançların güncel tutarı üzerinden aylık bağlanacak. 2008 yılından sonra elde edilen kazançların güncel tutarı ise TÜFE artışının yüzde 100'ü ile milli gelir artışının yüzde 30'u esas alınarak hesaplanan güncelleme katsayısı ile belirlenecek.

Mart ayında emekli olmak için dilekçe veren EYT'liler, 1 Nisan'dan itibaren aylıklarını almaya başlayacaklar. Aylıklar, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan büyüme oranı ve temmuz zammına göre güncellenecek. Yıllık yüzde 5.6 olarak açıklanan büyüme oranının yüzde 30'u oranında (yüzde 1.68 - Katsayı 16703) artış olacak.

KADEMELİ PRİM GÜN ŞARTI DEĞİŞTİ Mİ?

Meclis'teki görüşmeler sırasında kademeli prim uygulamasında bir değişiklik yapılmadı. Kadınlar için 20, erkekler için 25 yıl sigortalılık süresi hesaplanırken, bu sürenin başlangıcında sigorta girişi 16 veya 17 yaş olanlar için 18 yaş sonrası sigortalılık süresi esas alınacak. Ancak, 1 Nisan 1981'den önce işe başlayanlar için 18 yaş öncesi yapılan sigortalar da dikkate alınacak. Kamu çalışanları arasında 5434 sayılı yasaya tabi olanlar, emeklilikten en az 6 ay önce hizmet borçlanmalarını yapmak zorundalar. Borçlanma işlemleri yasadan sonra yapılırsa, borçlanma süresinin sonunda emeklilik başvurusunda bulunulabilecek. 5510 sayılı yasaya tabi çalışanlar için böyle bir zorunluluk yoktur. Emeklilik için gerekli olan prim günü, sigortalının çalışmaya başlama tarihine göre belirlenir ve e-devlet sorgulama ekranından kolayca öğrenilebilir.

KOŞULLARI 4-5 AY SONRA SAĞLAYAN İÇİN SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?

Emeklilik için son yedi yılda en fazla hangi sigorta kolu kullanılmışsa o kural geçerli olacak. SSK'lıların emeklilik için son 1260 günü SSK'da geçmiş olması gerekiyor. Prim günü yeterli olmayan SSK'lılar, ya çalışmaya devam edecek ya da 1260 günü aşmayacak şekilde isteğe bağlı sigorta primi ödeyecekler. Kamu çalışanları, ücretsiz izin günlerini borçlanarak emeklilik koşullarını tamamlayabilecekler. EYT'liler, emeklilik koşullarını tamamladıkları tarihten itibaren emeklilik dilekçesi verebilecekler.

BORÇLANMA HANGİ SİGORTA KOLUNA EKLENİR?

Hizmet borçlanması, doğum ve askerlik gibi durumlarda, borçlanmanın yapıldığı statüye veya çalışılan sigorta kolu günlerine eklenir. Şu anda SSK'lı bir çalışanın askerlik borçlanması, sigorta kolu günlerine dahil edilirken, askerliğin yapıldığı dönemin prim gününe eklenmektedir. Ancak, askerlik borçlanması son 7 yıl hesabına dahil edilirse, askerliğin de aynı dönemde yapılmış olması gerekmektedir.

EMEKLİLİK BAŞVURUSU İÇİN İŞTEN AYRILMAK ZORUNLU MU?

Emeklilik başvurusu yapmak için ilk adım olarak işten ayrılmak gerekiyor ve işverenin çıkışı "08" kodu ile yapması gerekiyor. İşten çıkışın ardından emeklilik talebi online olarak yapılabilir. Aynı işyerinde çalışmaya devam edileceği için prim teşvikinden yararlanmak için en geç 30 gün içinde yeniden işbaşı yapılması gerekiyor.

KISMİ EMEKLİLİK ŞANSIM VAR MI?

Mevcut yasal düzenlemelerde kısmi emeklilikle ilgili bir hüküm bulunmamaktadır. Bu nedenle, SSK'lı kadınlar ve erkekler için emeklilik yaşı, prim günü sayısının 3600'ün üzerinde olması durumunda sırasıyla 58 ve 60 olarak belirlenmiştir. Bağ-Kur'lu kadınlar ve erkekler ise 5400 prim günü şartını sağladıklarında emeklilik için sırasıyla 56 ve 58 yaşını tamamlamaları yeterlidir.

EYT DIŞINDA ERKEN EMEKLİLİK MÜMKÜN MÜ?

Malulen emeklilik, en erken emeklilik seçeneklerinden biridir ve çalışma gücünün veya iş kazası, meslek hastalığı sonucu kazanma gücünün en az yüzde 60'ını kaybedenler için uygulanır. Malulen emeklilik için belirli bir yaş sınırı aranmamaktadır ve en az 10 yıl çalışmış ve 1800 prim günü ödemiş olma şartı gerekmektedir. Bu şartları sağlayanlar malulen emekli olma hakkına sahiptir.

1 Ekim 2008 tarihinden sonra 4C kapsamında memuriyete başlayanlar da çalışma gücünün yüzde 60'ını kaybettiği tespit edilenler gibi aynı koşullarda emekli olabilirler. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.