EYT’lilere yeni yöntem geldi! 6 yol ile emeklilik yaşı düşürme…. Erkenden emekli olabilirsiniz!
EYT düzenlemesi ne olacak milyonlarca vatandaş tarafından merak ediliyor. Daha erken emekli olabilmek adına vatandaşlar bu yolları arıyor. EYT meclisten gelecek müjdeli haberi bekliyor olsa bile bütçe açığında meydana gelen durum milyonlarca vatandaşı zora sokuyor. 5 yıla kadar daha erken emekli olma fırsatı veren yıpranma payı ile 20 sene çalışan vatandaş ise 25 yıl boyunca çalışmış sayılarak 5 s
Son zamanlarda vatandaş meclisten gelecek EYT haberini beklemeye devam ediyor. Emeklilik yaşı düşürme konusunda uygulanacak farklı olan 6 yöntem de mevcut. Prim gün borçlanması, askerlik borçlanması, doğum borçlanması ve yaş şartı gibi birçok konu araştırılmaya devam ediyor. Prim gün sayısında eksik olan kadınlar doğum borçlanması ile üç çocukta hakkını kullanarak altı sene daha erken emekli olabiliyor. Kadınlar doğum borçlanması ile erken emekli olurken erkekler de askerlik borçlanması ile bir iki sene daha erken emekli olabiliyor.
EYT nedir, EYT ile kaç kişi emekli olacak?
Emeklilikte yaşa takılanlar 1999 senesinde yapılmış yasal düzenleme ile beraber her ne kadar prim gün ödemesi ve emeklilik yıl sürelerini doldursa bile yaşa takılarak emekli olma fırsatlarını elde edemediler. 8 eylül 1999 senesinden daha önce sigortalı olan kişiler EYT kapsamı içerisinde bulunuyor. Son dakika müjdesi verilir ise bu anlarda 5 milyon 954 bin 225 kişi daha erken emekli olmayı bekliyor.
EYT çıkmadan emeklilik yaşı düşürme ve geri çekme yapılır mı?
EYT çıkmazsa emeklilik yaşını aşağı çekmek isteyen vatandaşlar için altı farklı yöntem var. Sizler için bu yöntemlerin neler olduğunu derledik. İşte merak edilen altı yöntem....
1. yıpranma payı
20 yıl sigortalı çalışan bir vatandaş için 5 yıl yıpranma payı sunuluyor ve 25 sene çalışmış kabul edilerek beş sene erken emekli olma fırsatı sunuluyor.
2. malulen emekli olmak adına on yıl sigortalı çalışmak yetiyor
İş hayatında sigortalı başladıktan sonra yüzde atmış oranında meydana gelen iş gücü kaybı ile vatandaşlar beklemeden emekli olabiliyor. Bunun için on yıl sigortalı çalışmış ve 1800 prim borcu ödenmiş olması gerekiyor.
3. engelli hakkı sayesinde 16 yılda emekli olunabilecek
1 ekim 2008 sonrasında sigortalı olarak iş hayatına giren engelli kişilerin yüzde 50 ve 59 arasında iş gücü kaybı ile 16 yıl sigorta ve 3700 prim gün ödemesi ile emekli olabilecek. Yüzde 40 ve 49 arasında engeli olan kişiler ise 18 yıl sigorta ve 4100 prim ödemesi ile emekli olacak.
4. kadınlarda doğum borçlanması ile erken emekli olmak
SSK - Bağkur ya da memur statüsünde olan tüm kadınların doğum yapmadan sigortalı çalışıyor olması gerekir. Doğum yapmadan sekiz hafta önceki süreciyle çoğul doğumlar sırasında on haftalık sürede, doğuma üç hafta kalana kadar çalışma şartının olmasından doğum sonrası süreler de eklenerek 2 yıl borçlanma oluyor. Her çocuk için 720 prim gün kazanırken toplam 3 çocukta bu fırsata sahip olarak altı yıl erken emekli olma fırsatına sahip oluyor. Doğum borçlanması asgari ücrete göre belirlemesi yapılıyor ve her yıl artış gösteren asgari ücret değişikliğine göre ücret belirlemesi oluyor.
5. askerlik borçlanması ile bir iki yıl erken emekli olma fırsatı
Er - erbaş ya da yedek subay okulunda geçen süreleri emeklilik sırasında borçlanma olarak değerlendirebiliyor. Askerde geçen süre kadar borçlanma oluyor. Emeklilik adına prim gün sayısının artmasını sağlar. Askerlik borçlanması çalışma hayatına askere gitmeden başlamış olması gerekir.
HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.