1. HABERLER

  2. SSK

  3. EYT’siz Erken Emeklilik müjdesi! SGK Girişi 1997-1999-2000-2012 Sigortalılara sevindiren haber Geldi!
EYT’siz Erken Emeklilik müjdesi! SGK Girişi 1997-1999-2000-2012 Sigortalılara sevindiren haber Geldi!

EYT’siz Erken Emeklilik müjdesi! SGK Girişi 1997-1999-2000-2012 Sigortalılara sevindiren haber Geldi!

EYT’siz erken emeklilik yolları açıldı. SGK başlangıç tarihine göre milyonlarca kişi listeye girdi. İşte yeni erken emeklilik yöntemleri! Eyt’yi kaçıran milyonlarca kişinin erken emeklilik arayışı sürüyor. Özellikle SGK girişi 1999 ve sonrası olanlar, SGK tarafından açıklanan yeni erken emeklilik yöntemlerini yakından takip ediyor.

A+A-

Eyt’yi kaçıran milyonlarca kişinin erken emeklilik arayışı sürüyor. Özellikle SGK girişi 1999 ve sonrası olanlar, SGK tarafından açıklanan yeni erken emeklilik yöntemlerini yakından takip ediyor. Emeklilik yaşını öne çekmek için birçok formül var. Ancak en bilinen 7 yöntem hem kadınlar hem de erkekler için Hem prim avantajı hem de yaş avantajı sağlayan erken emeklilik formüllerini sizler için derledik. İşte eyt’yi kaçıranlar için yeni erken emeklilik formülleri…

Türkiye’deki emeklilik şartları, SGK mevzuatında açıkça belirtiliyor. Emekli olabilmek için sigorta başlangıç tarihi, yaş ve sigortalılık süresi büyük önem taşıyor. Ancak bunun yanında erken emeklilik için bazı düzenlemelerde gündeme geliyor. Geçtiğimiz yıl kabul edilen EYT yasası Milyonlarca kişi için erken emeklilik kapısını açmıştı. Şimdi ise EYT’yi kaçıranlar için yeni erken emeklilik formülleri gündeme geldi. EYT’siz erken emeklilik hakkı olan kişiler tek tek açıklandı. İşte 7 yöntemle erken emeklilik…

EYT’SİZ ERKEN EMEKLİLİK İÇİN 7 YÖNTEM

Emeklilik şartlarını yerine getiremeyen ya da yaş beklemeden erken emekli olmak isteyenler için SGK tarafından açıklanan erken emeklilik yöntemleri belli oldu. İşte emeklilik yaşını öne çeken o yöntemler:

Doğum borçlanması: Sigorta başlangıç tarihinden önce çocuğu olan kadınlar doğum borçlanması yöntemi ile emeklilik yaşını 6 yıl öne çekebiliyor. Bu yöntemde sigorta başlangıç tarihinden önce dünyaya gelen 3 çocuk için ikişer yıl olmak üzere toplam 2160 gün borçlanma yapılabiliyor.

Askerlik borçlanması: Aynı şekilde erkeklerde sigorta giriş tarihinden önce askerlik yapmışlarsa bir yıl süreyle borçlanma yapabiliyor. En az bir yıl yapılan askerlik borçlanması sayesinde erkeklerin de bir sene erken emeklilik imkanı doğuyor.

Kısmi emeklilik fırsatı: Erken emeklilik için çok bilinen yöntemlerden biri de kısmi emeklilik fırsatı oluyor. 3600 günü ve 10 yıl sigortalılık süresini dolduranlar kısmi emeklilik imkanına sahip oluyor. Ancak bu durum sadece 9 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olanlar için geçerli.

Malulen emeklilik: Çalışma hayatı sırasında iş gücünü %60 ve üstü oranında Kaybedenler sağlık raporu almaları durumunda malulen emeklilik hakkına sahip oluyor. Malulen emeklilik için 1800 gün prim ödemesi yapmış olmak gerekiyor.

Engelli çalışanlar için vergi indirimi: Diğer bir erken emeklilik imkanı ise engelli çalışanlara sunuluyor. Engelli çalışanlar, en az %40 engellilik oranları olması durumunda vergi indirimi sayesinde yaş şartı aranmadan emeklilik hakkına sahip oluyor. Bu durumda engelli çalışanların işe giriş tarihlerine göre 15 yıl ya da 18 yıl sigortalı süresi olması ve aynı zamanda 3600 ile 4680 gün arasında prim Ödemiş olmaları gerekiyor.

Yıpranma payı ile erken emeklilik: Ağır iş olarak kabul edilen belirli meslek gruplarında yıpranma payı alma hakkı bulunuyor. Örneğin Madenciler sigortalılık surelerine belli oranda gün eklenerek işe giriş tarihlerini öne çekme ve emeklilik hakkına sahip oluyor.

Engelli çocuğu olan annelere prim desteği: Erken emeklilik için diğer bir fırsat ise Engelli çocuğu olan annelere sunuluyor. Başkasının bakımına muhtaç derecede ağır Engelli çocuğu olan annelerin primlerine bir Ekim 2008 sonrası için 4’te 1’i oranında prim ekleniyor. Böylelikle Engelli çocuğu olan annelerin emeklilik yaşı öne çekiliyor.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.