1. HABERLER

  2. SSK

  3. Gece yarısı öyle bir haber geldi ki? Müjde Erken emeklilik geliyor! 1999 öncesi sigortalılar ne zaman emekli olur?
Gece yarısı öyle bir haber geldi ki? Müjde Erken emeklilik geliyor! 1999 öncesi sigortalılar ne zaman emekli olur?

Gece yarısı öyle bir haber geldi ki? Müjde Erken emeklilik geliyor! 1999 öncesi sigortalılar ne zaman emekli olur?

1999 yılında dönemin Çalışma Bakanı Yaşar Okuyan’ın mucidi olduğu emeklilikte yaş şartının getirilmesiyle birlikte emeklilik yaşı kademeli olarak yükseltilmiş olundu. O günden bugüne sayıları milyonları bulan EYT mağduru vatandaşlar oluştu. 1999 öncesi sigortalılar ne zaman emekli olur? İşte tüm merak edilenler...

A+A-

Yaşlılık ve ölüm sigortalarından aylık bağlanmasına ilişkin haklardan yararlanmak için gereken koşullardan biri de "yaş" olup, tahsis talep tarihinde aranan yaş şartı, tahsis talep tarihinden doğum tarihinin çıkartılması suretiyle tespit edilir.

Örnek : 30/03/2010 tarihinde tahsis talebinde bulunan bir sigortalının doğum tarihi 25/06/1953 olup talep tarihinde aranan yaş koşulu bu sigortalı için 57'dir. Tahsis Talep Tarihi: 30/03/2010

Doğum Tarihi : 25/06/1953Yaşı : 05 / 9 / 56 (57 yaş koşulu yerine gelmemiştir.)

ERKEN EMEKLİLİK FORMÜLLERİ NELER?

Prim eksiği olanlar erken emeklilik için aşağıdaki formüller üzerinden başvurular gerçekleştirilebilir:

A- Yıpranma Hakkı

B- Askerlik Borçlanması

C- Doğum borçlanması 

KİMLER YARARLANABİLİYOR?

Yıpranma hakkından 45 meslek grubu yararlanıyor. Bazı mesleklerin her 360 güne karşılık kazandığı yıpranma payı şöyle:

● Asit üretimi yapan yerlerde çalışanlar 90 ile 180 gün.
● Madenlerin yer altında çalışanları 180 gün.
● TSK'da görevli subay, yedek subay, astsubay, uzman jandarma, uzman erbaşlar ve sözleşmeli erbaş ve erler 90 gün.
● Basın Kartı Yönetmeliği'ne göre çalışan gazeteciler 90 gün.● Emniyet ve MİT mensupları 90 gün.
● Cıva üretimi işleri sanayinde çalışanlar 90 gün.
● Radyoaktif ve doğal ve yapay radyoaktif maddeler 90 gün.
● Demir ve çelik fabrikalarında çalışanlar 90 gün.
● Kurşun ve arsenik işlerinde çalışanlar 60-90 gün.
● Cam fabrika ve atölyelerinde çalışanlar 60 gün.
● Çimento fabrikalarında çalışanlar 60 gün.

SORU - Funda Ural: Merhaba,   1966 doğumluyum. 01.07.1986 da sigortalı oldum.1988 yılında bir kızım oldu. Şu an çalışmaktayım. Toplam prim ödeme günüm  1399  gündür. Doğum borçlanması/ödemesi yaparak 3.600 günde emekli olabilir miyim?

CEVAP: Merhaba, Sigortalı olarak hizmet bildirimleriniz devam ediyorsa 3600 günle 58 yaşınızda yaşlılık aylığı talebinde bulunabilirsiniz. Normal emeklilik şartlarınız ise 43 yaş 5150 prim günüdür. Doğumunuzdan sonra 720 günlük prim bildiriminiz olmadıysa doğum borçlanması da gerçekleştirebilirsiniz.

SORU - Levent Bey: Merhaba, öncelikle vereceğiniz bilgi için teşekkürler. Ben 03.10.1972 doğumluyum 07.01.1990 Bağkur başlangıcım ve 8500 günüm var. Son 20 sene SSK olarak ödendi, ne zaman emekli olabilirim? 

CEVAP: Merhaba, Sigortalılık başlangıcınıza göre emeklilik şartlarınız 52 yaş 5525 prim günüdür. Belirtmiş olduğunuz tarihte Bağkur ödemeniz mevcut değilse işe girişiniz kabul edilmez. Mutlaka kurumdan belirtilen işe giriş tarihinizi teyit ettiriniz. Bazı kişiler geçmiş dönemlerde Bağkur kayıtlarını yaptırıyor ancak prim ödemesi yapmıyor, belirtlen kayda istinaden sigorta girişleri de o tarih görünüyor. Ancak kurum o tarihte ödeme olmadığından kişilere emeklilik zamanında o tarihin kabul edilemeyeceğini aktarıyor.

SORU - Tülay hanım: Kardeşimin 1996 yılında sadece 1 ay sigortalılığı var. Geriye dönük borçlanarak ya da toplu prim yatırarak emekli edebilir miyiz yada nasıl yapabiliriz? Teşekkürler.

CEVAP: Merhaba, Geriye dönük olarak sadece yurtdışı borçlanması yapılmaktadır. O dönemde yurtdışında bir kayıtlı çalışması mevcut değilse maalesef borçlanma işlemi gerçekleştiremezsiniz. Eksik kalan hizmetlerin peşinen yada taksitle ödenmesi kanunen mümkün değildir.

SORU - Gürol Zorlu: 2014 yılında 4/A dan emekli oldum 2016 yılında Almanya’ya yerleştim emekli maaşımın yurt dışındaki yabancı banka şubesine yatmasını istiyorum. İzmir SGK mu bu konuda yardımcı olamadı izleyeceğim yolu gösteremedi, olmadığını maaşımı yurt dışından alamayacağımı belirtti.

CEVAP: Merhaba, Emekli aylığınızı yurtdışındaki banka hesabınıza bir dilekçe ile aktarabilirsiniz. Kurumdaki personellerin de bu talebi alması gerekirdi ancak telefonla hizmet talebinde bulunduysanız yardımcı olamamışlardır. Kuruma gitmeden de bu işleminizi e-Devlet sistemi üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. Aşağıdaki link üzerinden işlemlerinizi kolayca yapabilirsiniz.

SORU - Muammer Aktaş: 8672 gün prim ödemem var. Bunun son 22 yılı tavandan yattı. 1 ocak 2020 tarihi itibariyle işsiz kaldım. 1974 doğumluyum. 51 yaşında emekliliğe hak kazanıyorum. Ancak bir yerde sigortalı çalışmak istiyorum. Sigorta primlerim tavandan ödenmediği takdirde emekli aylığım düşer mi. Emekli aylığımın düşmemesi için aylık prim ödemem kaç lira üzerinden yapılmalı. Teşekkürler.

CEVAP: Merhaba, tavan ücret üzerinden bildirilmiş sigorta primlerinizin altında bildirim yapıldığı her ay için aylığınızı düşürür. Bunun için tavsiye edilecek bir oran mümkün değildir, siz en yüksek ücret üzerinden bildirmişsiniz primlerinizi altında bildirim yaptığınız her tutar aylık bağlama oranınızı aşağı yönde etkileyecektir. Ya prim bildirmeyeceksiniz, yaşınızı bekleyeceksiniz yada tavan ücret üzerinden bildirim yapmaya devam edeceksiniz.

SORU - Umut Gültekin: Ağustos 2008-Aralık 2009 tarihleri arasında toplam 17 ay Bağkur sigortam vardı. Fakat prim ödemesi yapmadım. Daha sonra çıkan kanundan yararlanarak hem borcumu hem de prim günlerimi sildirdim. Şimdi SGK'lı olarak çalıştığım işyerinde 3600 prim gününü doldurmaya çalışıyorum. Bağkur ihya ödemesini yaparak sildirdiğim 17 ayımı saydırabilir miyim? Eğer saydırabilirsem, 1999 Eylül ayı öncesi sigorta girişim olduğu ve 3600 prim gününü doldurmuş olacağım için mevcut işyerimden kıdem tazminatımı alarak ayrılabilir miyim? Teşekkürler.

CEVAP: Merhaba, 2017 yılında çıkarılan torba kanunla birlikte 2017 Mayıs öncesi tüm Bağkur borçluların borçları silindi. Bu kanundan yararlanarak hizmetlerinizi sildirdiyseniz tekrardan borçlanmak suretiyle ödeyebilir haklarınızı geri alabilirsiniz.

Ancak daha öncesinde çıkarılan torba kanunlar gibi ihya hakkı olmaksızın sildirdiyseniz tekrardan borçlanma imkanınız olmayacaktır. Konuyla ilgili olarak en yakın SGK merkezine müracaat ederek Bağkur servisinden ihya talebinde bulunup bulunamayacağınızı sorgulatmanız gerekecektir. 1999 Yılı Eylül ayı öncesine ait ihya talebiniz kabul olursa ve hizmetinizi satın alabilirseniz 15 yıl 3600 prim gününü doldurarak kıdeme esas yazı talebinde bulunabilir, kıdem tazminatını alarak iş akdinizi fesih edebilirsiniz. 

SORU - Elif Şen: Merhaba, babam 1969 doğumlu, ilk işe giriş tarihi 01.02.2000 senesi. Askerlik er ve erbaş olarak görev yapmış 26/05/1989- ve 28/11/1990 arası. Askerlik borçlanması yapma durumu var mıdır?  Emekli olma sansı var mı? Ne zaman kaç yaşında emekli olabilir?

CEVAP: Merhaba, babanız 150 gün askerlik borçlanması yapar ise 58 yaş 5975 prim günü ile tam emekli aylığı, 60 yaş 3600 gün ile de yaşlılık aylığına hak kazanabilir. Askerlik borçlanması yapmaz ise 60 yaş 7000 prim günü ile tam emekli aylığı, yine 60 yaş 4500 prim günü ile ve 25 yıl sigortalılık süresi şartıyla yaşlılık aylığı talebinde bulunabilir.

12222212222.png

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.