İçişleri Bakanlığı son dakika olarak duyurdu Kimlikte yeni dönem! 81 ilde kullanılıyor
TC kimlik kartı, şoför belgesi ve geçişlik gibi belgeler, HAVELSAN'ın geliştirdiği yerli parmak izi tanınma sistemiyle hazırlanıyor. Yerli parmak izi tanıma sistemi 81 ilde kullanıma alınırken, yaklaşık 2 milyon hüviyet belgesinin yerli sistemle hazırlanması tamamlandı.
TC kimlik kartı, şoför belgesi ve geçişlik gibi belgeler, HAVELSAN'ın geliştirdiği yerli parmak izi tanınma sistemiyle hazırlanıyor. Yerli parmak izi tanıma sistemi 81 ilde kullanıma alınırken, yaklaşık 2 milyon hüviyet belgesinin yerli sistemle hazırlanması tamamlandı.
Parmak izi başta olmak üzere biyometrik verilerin ulusal yazılımlarla garanti dibine alınması amacıyla geliştirilen Ulusal Biyometrik Veri Yönetim Sistemi'nin kullanımı yaygınlaşıyor.
BİYOTEKSAN tarafından HAVELSAN'ın mühendislik yetenekleriyle geliştirilen yerli parmak izi tanıma sistemi, öncelikle 26 Mart 2021'de Göç İdaresi Genel Müdürlüğü'nde kullanıma alındı. Yaklaşık 1 senelik sürede kayıtlı bütün göçmenlerin kimlik doğrulama ve sorgulama işlemleri yerli sistem üzerinden gerçekleştirildi.
Yerli parmak izi tanıma sistemi 7 Ocak 2022'de Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü bünyesinde 81 ilde kullanıma alındı. Kısa müddette TC hüviyet kartı, şoför belgesi ve pasaport olmak suretiyle ortalama 2 milyon kimlik belgesi yerli parmak izi tanıma sistemi kullanılarak hazırlandı.
Ulusal Biyometrik Veri Yönetim Sistemi Projesi kapsamında, olay yerinden alınan parmak izlerini de tespit etme özelliği olan yerli parmak izi tanıma sisteminin Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı'nda kullanıma alınmasına yönelik çalışmalara da başlandı.
Parmak izi tanıma konusunda yerli sermayenin korunması ve teknoloji kazanımı sağlanırken gelecek dönemde avuç içi, damar, yüz, iris, retina, ses gibi diğer biyometrik teknolojilerin de millileştirilmesi ve Ulusal Biyometrik Veri Ailesi'nin elde edilmesi hedefleniyor.
BİYOMETRİK VERİLERE MİLLİ GÜVENLİK
Biyometrik verilerin ulusal yazılımlarla güvence dibine katılımı kritik ehemmiyet taşıyor. Bu nedenle parmak izi, avuç izi, damar izi, yüz, iris, retina, ses gibi tüm güncel biyometrik tanıma teknolojilerinin yerli ve milli olarak geliştirilmesi amacıyla İçişleri Bakanlığı, HAVELSAN ve POLSAN arasında 13 Eylül 2019'da imzalanan protokolle Biyometrik Veri Sistemi Projesi başlatıldı. Böylece yerli ve ulusal biyometrik sistemler geliştirilirken bir taraftan da verilerin ulusal güvenliği güvence alına alındı.
Geliştirilen ulusal biyometrik sistemleri yurt içinde ve dışında hayata koymak amacıyla HAVELSAN ve POLSAN ortaklığında BİYOTEKSAN kuruldu.
Milli parmak izi tanıma sisteminin Göç İdaresi Genel Müdürlüğü ile Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün ardından bu yılın sonunda Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığında kullanıma katılımı hedefleniyor.
HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.