1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Merkez Bankası (TCMB) Faiz Kararını Duyurdu! Merkez Bankası 23 Haziran Faiz Kararı
Merkez Bankası (TCMB) Faiz Kararını Duyurdu! Merkez Bankası 23 Haziran Faiz Kararı

Merkez Bankası (TCMB) Faiz Kararını Duyurdu! Merkez Bankası 23 Haziran Faiz Kararı

Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), faiz kararını açıkladı. Kurul, politika faizini yüzde 14’te sabit tuttu.

A+A-

Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), faiz kararını açıkladı. Kurul, politika faizini yüzde 14’te sabit tuttu.

Böylece üst üste altıncı PPK toplantısında da faiz sabit tutulmuş oldu. Karar öncesi yapılan anketlerde de ekonomistlerin beklentisi, TCMB’nin faizi sabit tutacağı yönündeydi.

Banka, geçen senenin eylül-aralık döneminde Cumhurbaşkanı’nın talimatıyla faizi yüzde 19’dan yüzde 14’e düşürmüş, bu kararların etkisiyle dolar kuru 8,30’dan 18,30’a, resmi tüketici enflasyonu yüzde 19’dan yüzde 73’e fırlamıştı.

Dünyada merkez bankaları yükselen enflasyonu frenlemek üzere faiz artışlarına giderken, TCMB tam ters yöndeki politikasına devam etti.

AÇIKLAMADA DEĞİŞİKLİK

Önceki karar metinlerinde yer alan ve ekonomistlerin eleştirdiği “merkez bankaları destekleyici parasal duruşlarını halen sürdürmektedir” ifadesi, bugünkü metinde yer almadı. Bu cümle yerine yeni metinde “Finansal piyasalarda artan belirsizliklere yönelik merkez bankaları tarafından geliştirilen yeni destekleyici uygulama ve araçlarla çözüm üretme gayretlerinin arttığı gözlenmektedir” ifadeleri yer aldı.

Martta 25, mayısta 50 baz puan faiz artıran ABD Merkez Bankası (Fed), haziran toplantısında 75 baz puanlık faiz artışına gitmiş ve bu artış sonra 28 yılın en sert faiz artışı olmuştu.

‘BÜYÜME TAHMİNLERİ AŞAĞI YÖNLÜ GÜNCELLENİYOR’

Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 14 düzeyinde sabit tutulmasına karar vermiştir.

Etkisi artarak sürmekte olan jeopolitik riskler yılın ilk yarısında olumsuz yönde gerçekleşmiş, dünyada iktisadi faaliyetin zayıflamasına sebep olmuştur. Önümüzdeki döneme ilişkin küresel büyüme tahminleri aşağı yönlü güncellenmeye devam etmektedir. Küresel gıda güvenliğindeki ticaret yasakları ile artan belirsizlikler, emtia fiyatlarındaki yüksek seyir, temel gıda ve enerji başta olmak üzere bazı sektörlerdeki arz kısıtlarının sürmesi ve taşımacılık maliyetlerindeki yüksek seviye uluslararası ölçekte üretici ve tüketici fiyatlarının artmasına yol açmaktadır.

Yüksek küresel enflasyonun, enflasyon beklentileri ve uluslararası finansal piyasalar üzerindeki etkileri yakından izlenmektedir. Bununla birlikte, gelişmiş ülke merkez bankaları artan enerji fiyatları ve arz-talep uyumsuzluğuna bağlı olarak enflasyonda görülen yükselişin beklenenden uzun sürebileceğini vurgulamaktadırlar. Bu çerçevede, ülkeler arasında farklılaşan iktisadi görünüme bağlı olarak gelişmiş ülke merkez bankalarının para politikası adım ve iletişimlerinde ayrışma artmaktadır. Finansal piyasalarda artan belirsizliklere yönelik merkez bankaları tarafından geliştirilen yeni destekleyici uygulama ve araçlarla çözüm üretme gayretlerinin arttığı gözlenmektedir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.