Milyonları sevindiren haber..! Devlet kesenin ağzını açtı..! 962 TL -1561 TL sosyal yardım parası hemen başvurun
Haziran ayı enflasyon oranının da belli olmasıyla birlikte memurlar için maaş katsayısı belli olurken sosyal yardımlar da zamlandı. Engelli yardımı, evde bakım yardımı ve yaşlılık maaşı gibi bütün sosyal yardımlara da zam yapıldı. %5.75 oranında yapılan zamlarla birlikte sosyal yardım alan vatandaşların biraz daha rahatlamaları sağlandı. İşte habere ilişkin olarak diğer detaylar…
Haziran ayı enflasyon oranının da belli olmasıyla birlikte memurlar için maaş katsayısı belli olurken sosyal yardımlar da zamlandı. Engelli yardımı, evde bakım yardımı ve yaşlılık maaşı gibi bütün sosyal yardımlara da zam yapıldı. %5.75 oranında yapılan zamlarla birlikte sosyal yardım alan vatandaşların biraz daha rahatlamaları sağlandı.
Son altı aylık enflasyon oranının belirlenmesiyle birlikte Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yılın ikinci yarısında uygulanacak olan memur maaş katsayıları da belirlendi. Yılın ilk yarısında 0.146061 olan katsayı, yılın ikinci yarısında 0.154461’e yükseldi. Yine buna bağlı olarak Temmuz ayı itibariyle yapılan sosyal yardımlarda zamlandırıldı.
Evde bakım parası
Yapılan sosyal yardımlardan birisi olan evde bakım parası için en az %50 engel raporunun olması ve bu rapor içerisinde ağır engelli olduğunun belirtilmesi gerekmektedir. Engelli bireylerin bakımını kendi başlarına sağlayamamaları durumunda engelli bireye bakacak olan kişi için evde bakım parası ödeniyor. Hane kişi başı aylık gelir 962 lira altında olduğu zaman bu bakım paraları alınabiliyor.
Geçen yıl 1460 lira olan evde bakım parası son altı aylık enflasyonun belirlenmesiyle birlikte zamlanarak 1544 lira olmuş durumda. Evde bakım parası alan kişiler bu aydan itibaren zamlı ücreti alabilecekler. Yine bakıma muhtaç olan engelliler için özel bakım merkezlerine ödenen tutar da 2921 liradan 3088 liraya yükseltildi.
Engelli maaşlarına zam
Memur maaşlarının katsayısının belirlenmesi ardından engelli maaşlarına zam da yapıldı. Bu kapsamda 18 yaş altı ve en az %40 engel oranına sahip olan engelli vatandaşlar için yapılan aylık ödemeler 537 liradan 567 liraya çıkarıldı.
Engel oranları %40-69 oranında olan engelli ve yoksul vatandaşlar için yapılan aylık ödemeler de yine 537 liradan 567 liraya çıkarıldı. Engel durumları %70 ve üzerinde olan vatandaşlar için de aylık olarak 805 lira yapılan ödemeler yılın ikinci yarısında 851 liraya yükseltildi.
Yaşlılık maaşlarına zam
65 yaşını doldurmuş, hiçbir sosyal sigortası ve sağlık güvencesi bulunmayan ihtiyaç sahibi vatandaşlara verilen yaşlılık maaşı da son enflasyon rakamlarına göre zamlandı. 65 yaş aylığı 672 liradan 711 liraya yükseltildi. Bu maaştan faydalanmak isteyen kişiler gerekli bütün şartları sağladıkları zaman il ve ilçelerinde yer alan sosyal hizmetlere giderek başvurularını gerçekleştirebilmektedirler.
Silikozishastalarına yardım
Çalışma hayatlarında kot taşlama işi yapmalarından dolayı silikozishastalığına yakalanan hastalara da devlet tarafından sosyal yardımlar yapılıyor. Meslek kazanma kaybı %15-3 arasında olan kişilere 1160 lira yapılan yardımlar zamla birlikte 1226 liraya çıkarıldı. %35-54 arasında olanlara 1326 liradan 1402 liraya ve %55 üzerinde olanlara da 1477 liradan 1561 liraya çıkarıldı.
Sosyal kuruluşlarda kalanlara harçlık ödenekleri
Yapılan zamlarla birlikte huzur evi ve yetiştirme yurtları gibi sosyal kuruluşlarda kalanlara da verilen harçlıklar artırıldı. Yaşlılarda harçlık tutarı 247 liradan 261 liraya -, 6-12 yaş arası engellilere 99 liradan 104 liraya, 13-18 yaş arası engellilere 148 liradan 156 liraya ve 18 yaş üstü engellilere 198 liradan 209 liraya çıkarıldı.
Sosyal yardım başvuruları nasıl yapılır?
Sosyal yardımlardan faydalanmak adına sosyal yardım başvuruları yapmak isteyen kişilerin ikametgâh adreslerinde bulundukları yerlerin sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına gitmeleri gerekmektedir. Yaşlılık maaşı için nüfus cüzdanı dışında hiçbir belge istenmezken engelli aylıkları için sağlık raporu istenmektedir. Buralarda başvuruların yapılması durumunda ihtiyaç sahibi vatandaş sosyal yardımlardan faydalanabilmektedirler.
Sosyal yardımlardan faydalanan kişilerin ikamet ettikleri adresi değiştirdikleri zaman aylıkları geçici olarak durdurulmaktadır. Bu vatandaşların bir yıl içerisinde ikamet ettikleri bölgelere başvurmaları ve ihtiyaç sahibi olmaya devam ettiklerini tespit ettirmeleri gerekiyor. Böylelikle de durdurulduğu tarihten itibaren maaşlar yeniden bağlanıyor.
HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.