Ruam Nedir? Ruam Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
Son günlerde haberlerde sıklıkla görülen ve büyük bir paniğe neden olan Ruam hastalığı hakkında çok fazla bilgi sahibi olunmadığı görülüyor.
İstanbul Büyükada’da 81 atın Ruam hastalığına yakalanıp itlaf edilmesi sonucu Ruam hastalığı konusunun ülke gündemine girdiği görülüyor. Ruam hastalığı tek tırnaklı hayvanlarda görülen akut ve kronik seyirli olan ve son derece bulaşıcı bir hastalıktır. Hastalık hayvanlarda kendini deri solunum sistemi ve iç organlarda şiddetli bir şekilde gösteriyor. Hastalık genel olarak atlarda kronik, merkep ve katırlarda ise akut şeklinde kendini gösteriyor. Hastalığın son derece bulaşıcı olması ve ölümcül riski olması nedeniyle son derece önemli bir hastalık olarak görülüyor.
Ruam Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
Ruam hastalığı atlarda çok daha fazla görülse de hem insanlarda hem de hayvanlarda görülen bir hastalık olarak belirtileri de insanlar ve hayvanlarda farklılık gösteriyor. Eğer bu hastalık akciğeri hedef alırsan hastalarda ilk olarak solunum zorluğu görülmeye başlıyor. Hastalar günlük aktivitelerinde çok çabuk yorulurken burun kanamalarının çok sık yaşandığı görülüyor. Ayrıca hastalığın ilerlemesi ile birçok kişide aşırı zayıflama belirtileri de görülüyor. Eğer bu hastalık ilk olarak burun kısmını hedef alırsa sürekli ve tek taraflı bir akıntı durumu ortaya çıkıyor. Bu akıntı hastalık ilerledikçe daha da yoğunlaşır ve son dönemde akıntının renginde de değişiklikle görülebiliyor.
Hastalık ilk olarak deriyi hedef aldığında ise deride ve vücudun çeşitli bölgelerinde apseler görülmeye başlıyor. İlk olarak deri altında modüller oluşur ve bu modüller daha sonra apse oluşumunu tetikler. Bu gibi belirtiler görüldüğünde hemen hastaneye gidilmesi gerekiyor. Çünkü bu hastalık tedavi edilmediğinde son derece öldürücü ve bulaşıcı bir özellik gösteriyor.
Ruam Hastalığı
Ruam hastalığına yakalanmış bir at için tedavi süreci gerçekleşmiyor. Bunun ana sebebi ise insanlara bulaşma riskini oldukça fazla olması oluyor. Bu sebeple ülkemizde ki yasalar gereğince ruam hastalığına yakalanmış bir hayvan için yapılacak tek şey derin bir çukur kazılarak bu hayvanların itlaf edilmesi oluyor. Son günlerde Büyükada’da 81 atın itlaf edilmesi de bu sebeple gerçekleşti. Bazı hayvan severler bu durumu itiraz etse de insan sağlığı ve bulaşma riski açısından bu kararın zor da olsa uygulanması en doğru karar olarak ön plana çıkıyor.
Ruam Hastalığı Bulaşıcı Mı?
Ruam hastalığının insanlar içine büyük bir risk oluşturmasının altında bulaşıcı etkisi oldukça fazla oluyor. Bu anlamda atlarda görülen bu hastalığın insanlara bulaşması anlamında en çok görülen yol ise insanların ruam hastalığına yakalanmış etleri tüketmeleri ile gerçekleşiyor. Özellikle bazı kültürlerde at eti tüketildiğinde bu hastalık insanlara da çok çabuk bulaşabiliyor. Ayrıca at sahiplerinin ve atlarla aynı ortamda bulunan kişilerinde dikkatli olmaları gerekiyor. Çünkü hastalık yüzdesi çok fazla olmasa da ruam hastalığı olan atların eşyalarına değen ve onlarla ilgilenen kişilere bulaşma riski bulunuyor.
Ruam Hastalığı İnsanlara Bulaşır Mı?
Bu hastalığın bu denli tehlikeli olması ve büyük bir risk olarak görülmesinin ana nedeni olarak insanlara bulaşma riski oluyor. Özellikle haberlerde bu hastalığın konu edinilmesi ile birlikteruam hastalığı insanlara bulaşır mı konusu internette en çok araştırılan ve cevabı aranılan soruların başında geliyor. Normal olarak bu hastalığın insanlara bulaşması için en önemli etken at etinin tüketilmesi şeklinde oluyor. Ülkemizde yasal olarak at eti tüketimi yasak olsa da babız kişiler yasa dışı bir şekilde ve insanların haberi olmadan at eti kesimi yapıyor. Ayrıca atlarla ilgilenen, onların bulunduğu ortamda bulunan hatta solunum yolu ile bile bu hastalığın insanlara bulaşma riski bulunuyor. Özellikle ruam hastalığının başlangıç noktası hangi yolla olmuş ise o yolla insanlara bulaşma riski bulunuyor.
HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.