Sadece bunları yaparak 6 yıl daha erken emekli olabilirsiniz! Erken emeklilik nedir, nasıl erken emekli olabilirim?
Pek çok vatandaş çalışma hayatları boyunca emeklilik hayali kurarken aynı zamanda erken emeklilik hakkına sahip olmak adına birtakım yollara başvurmaktadırlar. Henüz emekli olma şartlarını sağlayamamış olan vatandaşlar hizmet borçlanması yaparak daha erken emekli olma hakkına sahip olabilmektedirler. Daha erken bir tarihte emekli olmak için eksik primlerini ödemeleri adına hizmet borçlanması hakkı
SGK’ nın 5510 sayılı kanunu doğrultusunda vatandaşlar emeklilik şartları hakkında detaylı bir şekilde bilgi sahibi olabilmektedirler. Bu kanun içerisinde emeklilik şartları hakkında yapılmış olan bütün düzenlemeler mevcut durumda. SGK’ nın belirlemiş olduğu şartları yerine getiren vatandaşlar emeklilik hakkı elde edebilmektedirler.
Bunun için gerekli olan hizmet süresinin tamamlanması, yaş şartının yerine getirilmesi ve primlerin ödenmesi gerekmektedir. Ancak yaşları gelmiş olmasına rağmen hizmet süresini ya da primlerini tamamlayamamış olan vatandaşlar gerekli tüm şartları sağlayamadıkları için emekli olmamaktadırlar. Bu durum karşısında da vatandaşlar emeklilik hakkı elde edebilmek adına hizmet borçlanması yapabilmektedirler. İşte hizmet borçlanması hakkında merak edilen tüm detaylar..
Hizmet borçlanması detayları
Erken emekli olmanın yollarından bir tanesi de hizmet borçlanması yapmaktır. Bunun için iki farklı alternatif yer almaktadır. Kadınlarda doğum borçlanması yaparak erken emekli olma durumu söz konusudur. Kadın çalışanlar doğum borçlanması yapmaları halinde 6 yıla kadar bir süre için daha erken emekli olma hakkına sahip olabilmektedirler. Doğum yapmaları nedeni ile çalışma hayatından uzak kalma durumunda olan kadın çalışanlar bu tarihler için doğum borçlanması yapabilmektedirler.
Bu haktan faydalanmak isteyen kadın çalışanların belirli şartları da yerine getirmeleri gerekmektedir. Bu şartlardan bir tanesi doğum borçlanması yapmak istedikleri süreler için doğumlarından önce de sigortalı olmaları gerektiğidir. Kadın çalışanlar, her çocuk için 760 gün hizmet borçlanması yapabilmektedirler. En faz üç çocuk için yapılan doğum borçlanması ile birlikte toplam olarak üç çocuk için 6 yıla kadar doğum borçlanması yapılabilmektedir.
Eksik hizmet süresi ya da primlerin tamamlanması için yapılabilecek hizmet borçlanmasından bir diğeri de askerlik borçlanması olmaktadır. Erkek çalışanlar er, erbaş, yedek subay olarak askerde geçirdikleri günlerini hizmet borçlanması yapabilmektedirler. Genel olarak askerlik borçlanması askerde geçirilen süre ile kısıtlı tutulmaktadır. Bu hizmet borçlanması sayesinde eksik prim günlerini tamamlamak ya da sigorta girişini daha erken bir tarihe çekmek de mümkündür. Bu avantaj sayesinde vatandaşlar daha erken bir tarihte emekli olma hakkına sahip olabilmektedirler.
Malulen erken emeklilik detayları
Sigortalı çalışanların belirli bir kaza geçirmeleri ya da bir hastalığa yakalanmaları durumunda çalışamayacak hale gelmesi söz konusu olduğunda malulen erken emeklilik ile daha erken emekli olabilmektedirler. Geçirilen kaza ya da yakalanan hastalık sonrasında %60 güç kaybı yaşayan vatandaşlar bu haktan faydalanabilmektedirler. Bunun için gerekli olan şartlar ise şu şekildedir:
- 1800 prim gün sayısını tamamlamış olmak,
- 10 yıl hizmet süresini tamamlamış olmak,
- Belirli bir kaza ya da hastalık sonucunda en az %60 güç kaybına uğramış olmak,
- Malul duruma gelmeden önce sigortalı olmak.
Erken emeklilik için diğer yöntemler
Emeklilik için gerekli şartları tamamlayamamış olan ve erken emekli olmak isteyen kişiler doğum borçlanması, askerlik borçlanması ve malulen emeklilik dışında farklı yöntemleri de deneyebilmektedirler. Bu yöntemler ise şu şekildedir:
- Doktorlar asistanlık sürelerini,
- Memurlar ücretsiz izin kullanmış oldukları dönemleri,
- Avukatlar staj sürelerini,
- Sigortalı çalışırken tutuklanan kişiler tutuklu kaldıkları süreleri,
- Grevde geçirilen süreleri,
- Yapılan seçimler ardından işsiz kalanlar işsiz kaldıkları süreleri hizmet borçlanması yapabilirler.
HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.