2023 Vergi Borcu Affı Ne Zaman Yürürlüğe Girecek, Hangi Vergileri Kapsayacak? Resmi Gazete Yayımlandı Mı? Vergi Affında Son Durum?

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, vergi borcu yapılandırma paketini kabul etti. Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, vergi affı borç yapılandırması hakkında detayları içeriyor. AKP Grup Başkanvekili Elitaş, vergi affı paketine ilişkin açıklamalarda bulundu. Vergi affı ne zaman çıkacak? Vergi affı Resmi Gazete’de yayınlandı mı?

AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, 'Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ne ek olarak deprem bölgesine yönelik düzenlemeler yapılacağını belirtti. Elitaş, deprem bölgesindeki kişilerin 'Veraset ve İntikal Vergisi'nden muaf olacağını, ayrıca deprem bölgesindeki işveren ve çalışanlara 50 bin liraya kadar yapılan nakdi yardımların sigorta primi ve vergiye tabi olmayacağını açıkladı. Peki, Vergi affı Meclis'ten geçti mi? Çıktı mı? Vergi affı 2023 Resmi Gazete'de yayınlandı mı? Vergi affı başvurusu ne zaman, nereden ve nasıl yapılacak?

VERGİ AFFI MECLİS'TEN GEÇTİ Mİ, ÇIKTI MI?

Vergi borcu yapılandırma paketi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildi.

2023 VERGİ AFFI RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANDI MI?

TBMM'de görüşülen vergi borçları yapılandırma kanun teklifi, vergi, vergi cezaları, gecikme faizi, idari para cezaları, sigorta primleri ve KYK borçları gibi borçları kapsamaktadır. Yasa, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girecektir.

VERGİ AFFI BAŞVURUSU NE ZAMAN, NEREDEN, NASIL YAPILIR?

30 Nisan 2023 tarihine kadar başvuruda bulunarak yapılandırma tutarlarını peşin veya taksitli olarak ödeyebileceklerdir. İlk taksit ödemeleri, mayıs ayında gerçekleştirilecektir. Kanun teklifi, vatandaşların uzun vadeli taksit taleplerine de yanıt vermektedir. Önceki yapılandırmada 36 ay, 18 taksit şeklinde bir ödeme planı sunulmuşken, yeni teklifte 48 ay, 4 yıllık bir ödeme planı sunulmuştur. Bu sayede, vatandaşlar her ay ödeme yapma imkanına sahip olacaklardır.

Ayrıca, peşin ödemeleri teşvik etmek adına, yurt içi ÜFE tutarında yüzde 90 oranında bir indirim uygulanacaktır. İdari para cezalarının peşin ödenmesi halinde ise aslından yüzde 25 indirim yapılacaktır. Yapılandırılan borçların taksitli olarak ödenmesi durumunda, ilk taksitin belirtilen süre içinde ödenmesi gerekmektedir. Yani, yapılandırmadan yararlanmak isteyenlerin öncelikle mayıs ve haziran taksitlerini zamanında ödemesi gerekmektedir.

Bu düzenleme kapsamında, vergi, ceza, faiz gibi 2 bin lirayı aşmayan borçlar silinecektir. Ayrıca, SGK ve belediyelere olan borçlar da düzenleme kapsamına alınmıştır. Kanun teklifi ile, bu yıl sonuna kadar TOKİ tarafından ihale edilen işlerde damga vergisi istisnası uygulanacaktır. Konuyla ilgili olarak Elitaş, ilk defa yapılan bir düzenleme ile vergi, ceza, faiz gibi borçların tamamının yapılandırılmasını mümkün kıldıklarını belirtmiştir.

VERGİ YAPILANDIRMASI HANGİ BORÇLARI KAPSAYACAK?

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, il özel idareleri, belediyeler ve YİKOB tahsil dairelerinin takip ettiği kesinleşmiş amme alacakları ve bazı belediyelerin su ve kanalizasyon idarelerinin kesinleşmiş alacaklarının yapılandırılmasına ilişkin bir düzenleme yayınladı. Düzenlemeye göre, vadesi gelmiş ancak henüz ödenmemiş olan vergiler ve vergi cezaları, idari para cezaları, Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun'a göre takip edilen alacaklar, gümrük vergileri ve idari para cezaları ile bu alacaklara ilişkin tüm fer'i alacaklar yapılandırılacak. Ayrıca, tütün mamulleri, makaron, yaprak sigara kağıdı ve alkollü içkilerin üreticileri ve ithalatçılarının kullanmaları gereken özel etiket ve işaretler için ödenmesi gereken özel tüketim vergisi, katma değer vergisi ve damga vergilerinin tamamının ödenmesi şartı getiriliyor.