3600 gün prim ile emeklilik konusu vatandaşlarımızın en çok soru sorduğu konuların başında geliyor. Türkiye'de bulunan 1.5 milyon engelli vatandaşımızı yakından ilgilendiren erken emeklilik konusunda son dönemlerde çokça arama yapılıyor. Engelli vatandaşlarımızın emeklilikle ilgili merak ettiği tüm soruların cevaplarını derledik. İşte detaylar.
3600 günden emeklilik konusunda birçok bilinmeyen var. Kimler 3600 günden emeklilik konusunda hangi şartlarda emekli olabilir?
Engelliler için erken emeklilik koşulları, devlet tarafından belirlenir. Şartlar arasında engelli vatandaşların, emekli sandığına veya 4A sigorta gurubuna dahil olmaları gerektiği yer alır. Bu sigorta guruplarında yer alanlar, engelliler için erken emeklilik koşullarından faydalanır. Başvurular SGK İl veya İlçe Müdürlüklerine yapılır. Çalışma gün sayısına ve prim ödeme gün sayısına bağlı olarak erken emeklilik koşulları değişir. Engelli çalışanların gün sayılarına göre erken emeklilik koşulları, erken emeklilik başvurusu ve başvuru şartları hakkında detaylı bilgileri, alt başlıklardan öğrenebilirsiniz.
2008 Yılı Öncesi Çalışmaya Başlayan Engelliler İçin Erken Emeklilik
2008 yılı öncesi çalışan engellilerin erken emekliliği, 3600 prim ödeme günü temel alınarak hesaplanmaktadır. 2008 yılı öncesi çalışmaya başlayan kişilerin erken emeklilik koşulları şu şekilde sıralanır:
1991 yılı içerisinde işe başlayan engelli vatandaşlar, 3600 günlük prim ödemesini tamamladıklarında erken emekli olurlar.
1992 ila 1994 yılları arasında çalışmaya başlayan engelli vatandaşlar, 3760 günlük prim ödemesini tamamladıklarında erken emekli olurlar.
1997 ila 2000 yılları arasında çalışmaya başlayanlar, 4080 günlük pirim ödemesini tamamladıklarında, erken emekli olurlar.
2003 ve 2008 yılları arası çalışmaya başlayan engelliler, 4400 günlük prim ödemesine sahiplerse, erken emekli olurlar.
Bu çalışma tarihleri üzerinden erken emeklilik koşulları öğrenilmektedir. Bu tarihlerin kapsamına giren engelli çalışanlar, erken emeklilik için SGK’ya başvurabilirler. 2008 tarihinden sonra çalışmaya başlayan engelli vatandaşlara yönelik erken emeklilik koşullarını, alt başlıktan öğrenebilirsiniz.
2008 Yılı Sonrası Çalışmaya Başlayan Engelliler İçin Erken Emeklilik
2008 yılı sonrası çalışan engellilerin erken emekliliği, 4100 günlük prim ödeme süresi temel alınarak hesaplanır. 2008 sonrası çalışmaya başlayan engellilerin emeklilik koşulları, şu şekilde sıralanır:
2008 ila 2009 senesi arası çalışmaya başlayanlar, 4200 günlük pirim ödemesini tamamladıklarında, erken emekli olurlar.
2009 ila 2010 senesi arasında çalışmaya başlayanlar, 4300 günlük pirim ödemesini tamamladıklarında, erken emekli olurlar.
2011 ila 2012 yılları arasında çalışmaya başlayanlar, 4500 günlük prim ödemesi tamamlandığında, erken emekli olurlar
2013 sonrası işe başlayanlar, 4680 günlük prim ödemesi tamamlandığında, erken emekli olurlar.
Bu tarihler üzerinden belirlenen engelliler için erken emeklilik primlerinin ödenmesi halinde, erken emeklilik için SGK Kurumuna başvuru yapılır. Başvurusu onaylanan engelliler, erken emeklilik olanağından yararlanır. Erken emeklilik başvurusu için gerekli evrakları ve başvuru yolu hakkında bilgileri, alt başlıklardan öğrenebilirsiniz.
Engelliler İçin Erken Emeklilik Başvurusu Şartları
Engellilerin erken emekliği için koşullar arasında prim gün sayısının tamamlanması yer almaktadır. Engelliler için erken emeklilik başvurusu şartları, şu şekilde sıralanmaktadır:
Üst başlıklarda yer alan tarihlere göre belirlenmiş prim gün sayısı tamamlanmalıdır.
Engelli vatandaşlar emekli sandığı veya 4A sigorta çeşidine dahil olmalıdır.
Bu şatları sağlayanlar, erken emeklilik için başvuru yapabilirler. Başvuru evrakları ve başvuru adımları hakkında bilgileri, alt başlıklardan öğrenebilirsiniz.
Engelliler İçin Erken Emeklilik Başvuru Evrakları
Engellilerin erken emeklilik müracaat belgeleri, SGK kurumuna iletilmelidir. Engelliler için erken emeklilik başvurusu SGK il veya İlçe Müdürlüklerine yapılmaktadır. Başvuru sırasında istenilen belgeler, şu şekilde sıralanır:
Emeklilik talep formu, Nüfus idaresinden alınan nüfus kayıt örneği,
Sigortalı kişi hesap fişi. Bu fiş engelli vatandaşın çalıştığı kurum tarafından verilir. Vatandaşın emeklilik başvurusu öncesi son çalışmalarını gösterip, çalışılan kurumdan alınmaktadır.
Bu evraklar tamamlanarak, SGK’ya başvuru yapılması gerekmektedir. Kurum yoluyla emeklilik talep formu doldurularak, erken emeklilik için başvuru yapılır. Başvuru için izlenecek adımları, alt başlıktan öğrenebilirsiniz.
Engelliler İçin Erken Emeklilik Başvurusu
Engelliler için erken emeklilik müracaatı, SGK İl veya İlçe Müdürlüklerine yapılır. Devlete yapılan, engelliler için erken emeklilik başvurusu için izlenecek adımlar, şu şekilde sıralanır:
En yakın SGK İl veya İlçe Müdürlüğüne gidilmelidir.
Engelliler için erken emeklilik koşullarından yararlanılmak istendiği iletilmelidir.
Bir üst başlıkta yer alan başvuru evrakları kuruma iletilir.
Kurumun kişiye sunduğu, ‘’emeklilik talep formu’’ doldurulur ve imzalanır.
Bu adımların tamamlanması ile başvuru kayda alınır.
Başvuru sonucu, SGK yoluyla takip edilebilir. Başvurusu onay alan engelli vatandaşlar, erken emeklilikten faydalanırlar.