3600 Günden Erken Emeklilik Sistemi! EYT yasası ne zaman çıkacak? 3600 Günden Emeklilik Şartları

Hemen emeklilik haberleri için 3600 günden hemen emeklilikdetayları vatandaşlar tarafından oldukça merak ediliyor. EYT yasası ile ilgili gelişmeler ve yasasının ne zaman çıkacağı vatandaşlar tarafından büyük bir ilgiyle takip ediliyor. Bu sorulara karşılık 3600 günden emeklilik için gerekli olan şartlar yasalarla belirlenmiştir.

8 Eylül 1999 tarihinden önce kadınlarda 20 ve erkeklerde de 25 yıllık sigortalılık ve 5000 gün prim koşulunu yerine getirenler önceden emekli olabiliyorlardı. 8 Melül 1999 yılında emeklilik yaşı kademeli olarak kadınlarda 58 ve erkeklerde de 60’a çıkarılmıştı. 2008 yılında yapıla değişiklik ile birlikte 2036’dan itibaren bu yaş yine kademeli olarak artırılarak kadınlarda ve erkeklerde 65 olarak eşitlenecek.

Emeklilik için yaşa takılan kişiler EYT haberlerini merakla bekliyorlar. EYT ile birlikte erken emeklilik gündemi halen yerini koruyor.

3600 Günden Emeklilik Şartları

3600 günden emeklilik şartları için çalışan kişilerin öncelikli olarak 4A, 4B ve 4C kapsamında sigorta kollarından birisine mensup olarak sigorta başlangıç tarihlerinin de 09.09.1999 olması gerekiyor. Bu tarihten bir gün sonra bile sigorta başlangıçları yapılan kişilerin erken emekli olabilme ihtimalleri kalmıyor. Aynı zamanda 3600 prim günü ödemesinin de yapılmış olması gerekiyor.

Yine 15 yıllık sigortalılık süresinin de tamamlanmış olması şartlar arasında yer alıyor. Prim süresi ve prim ödemelerinin yanı sıra ek olarak yaş şartının da sağlanıyor olması gerekiyor. Bu şartları sağlamaları halinde erkekler 55 yaşında ve kadınlar da 54 yaşında emekli olmaya hak kazanıyorlar. 31.12.2011 tarihine kadar prim ödemeleri doldurulmamış olan kişiler ise kadınlarda 58 ve erkeklerde de 59 yaşında emekli olmaya hak kazanabiliyorlar.

3600 Günden Emeklilikte Kıdem Tazminatı

3600 günden hemen emeklilik ile emekliliğe hak kazanan vatandaşların akıllarında sor işareti oluşturan konulardan bir tanesi de 3600 günden emeklilikte kıdem tazminatı konusudur. Kişilerin kıdem tazminatı alabilmeleri adına işten ayrılma dilekçelerinde durumu açık bir biçimde ifade etmeleri gerekir.

Bu dilekçe de işten ayrılma nedeni yaş dışında bütün emeklilik şartlarının erine getirildiği ve yalnızca yaşın beklendiği yazılmalıdır. Son olarak kıdem tazminatını hak eden kişinin Sosyal Güvenlik Merkez Müdürlüğü’nden alacakları kıdem tazminatı almaya hak kazanmıştır yazısını işverene iletmeleri gerekmektedir.

EYT Erken Emeklilik Kimleri Kapsıyor?

Mecliste görüşülecek olan EYT sistemleri için en çok dikkat çeken konular erkeklerde 55 ve kadınlarda 50 yaşını dolduran aynı zamanda da 10 yıl prim ödeyen herkes hemen emekli olabilecek konularıdır. EYT yasasının bu yıl geçerli olması durumunda 1969 ve öncesinde doğumlu olarak 3600 gün prim ödemesi olan bütün vatandaşlar emekli olabilmektedirler.

Erken emeklilik için ikinci yöntemde ise yaş sınırı aşmış olan ancak prim ödeme eksiği olan kişilere de kademeli olarak emeklilik yol gözükmektedir. Bu duruma göre erken emekli olanlar daha az prim ödedikleri için daha az maaş almaktadırlar.

Kaynak : Nutuk.com.tr