İlk görüş yazısında, kadroya alınan taşeron işçilerin 1 Ocak 2018 tarihindeki çıplak ücretlerinin esas alınacağı, asgari ücretle olan bağlarının koptuğu kaydedildi. İkinci görüş yazısında ise sürekli işçi kadrosuna geçirilen işçilerin ücretlerinin kadroya alınırken işçiyle idare arasında imzalanan iş sözleşmesine göre belirlenmesi gerektiği belirtildi.
Kadroya geçirilen işçilerle ilgili süreçte en önemli konulardan birisi olan taşeron işçilerine maaş zammı konusunda Ocak ayında tüm kesimler zam alırken kadroya geçen taşeron işçilerin durumu merak edilmişti.
Yıllardır süren sancılı süreç sonunda kadro talepleri gerçekleşen taşeron işçiler sonunda kadroya alınarak 4/D statüsüne kavuşan taşeron işçiler kavuştukları bu yeni statüde eski düzenden farklı olarak kazanımlar elde etmektedir. Bunlardan en önemlisi de maaşlarına yapılacak zamlardır.
Yüksek Hakem Kurulunun aldığı karara göre ise kamudaki taşerondan 4D li olan kadrolu işçilere 2020 ekim; yerel yönetimlerdeki taşerondan 4D li olan kadrolu işçilere de 2020 haziran ayına kadar her 6 ayda bir yüzde 4 oranında zam yapılması kararı alınmıştı.
Yüksek Hakem Kurulunun aldığı karara göre ise kamudaki taşerondan 4D li olan kadrolu işçilere 2020 ekim; yerel yönetimlerdeki taşerondan 4D li olan kadrolu işçilere de 2020 haziran ayına kadar her 6 ayda bir yüzde 4 oranında zam yapılması kararı alınmıştı.
Yüksek Hakem Kurulu'nun aldığı karara göre ise kamudaki taşeron işçilere 2020 ekim; yerel yönetimlerdeki taşeron işçilere de 2020 haziran ayına kadar her 6 ayda bir yüzde 4 oranında zam yapılacak.
Yüksek Hakem Kurulu Toplu sözleşmede taşerondan kadroya geçen işçiler için şu madde yer aldı: “696 sayılı KHK kapsamında daimi işçi kadrosuna geçirilen alt işveren işçilerle ilgili çalışmalar 2020 yılından itibaren yapılacaktır.”
Toplu sözleşme gereğince maaşlarına yüzde 4 oranında zam yapılan taşeron işçilerden maaşları asgari ücretin altında olan olursa o maaşlar asgari ücret seviyesine çekilecek.
İzin süreleri uzatılacak, bir sonraki yıla devredilebilecek. Taşeron düzenlemesi ile geçici personel statüsünden (4C) 4B'ye geçen personelin maaş takviminde de eşitlik sağlanıyor. Yansıma olayına gelince 400 tl civarındaki zammın tamamı taşeron olarak çalışan arkadaşlarımıza yansıyacaktır.
Taşeron işçi maaşları için on binleri sevindiren haber geldi. Taşeron işçilerin maaş zammı konusunda yapılması beklenen en önemli düzenleme yüzdelik dilim ile ek zam olarak ortaya çıkıyor. Son gelişme ise Hasan Öztürk adlı işçi, taşeron işçi iken aldığı yüzdelik dilimi kadroya geçtikten sonra da almak için dava açtı. Sağlık İş Sendikası tarafından açılan dava işçi lehine sonuçlandı ve yüzdelik dilimin işçiye ödenmesi üzerinde karar kılındı.
ENFLASYON ORANINA GÖRE ZAM
Normalleşme sürecinin hazırlanan Yeni Ekonomi Planında , eski enflasyona göre değil , yeni yılda beklenen enflasyona göre zam yapılması, 4D statusündeki TİS görüşmelerinde zammın ana başlıklardan olması karar verildi. Bu duruma göre bakılacak olursa Belediye işçileri ile 4/D'li işçilere maaş zamları , 2021 için beklenen 12,10 'lik enflasyona göre hesaplanacak. 2023 maaş zammı için ise beklenen 11,39 'lik TÜFE 'ye göre bir hesaplama yapılacak.
Peki yüzdelik dilimlerin ödenmesinden işçilerin hepsi faydalanabilecek mi? Taşeronda verilen yüzdelik dilimler , kadro sonrası işçilere verilecek mi? İşte detaylar.
YÜZDELİK DİLİM DÜZENLEMESİ
Taşeron işçilerin maaş zammı konusunda yapılması beklenen en önemli düzenleme yüzdelik dilim ile ek zam. Yüzdelik dilim konusunda açılan davalar ve bu davalardan sonra işçiler lehine alınan kararlar bulunuyor. Bu kararların ardından bir işçi sendikası tüm çalışanları adına dava açmayı hazırlandığını duyurdu. Tüm taşeron işçiler bu konuda herhangi bir dava sürecine girilmeden Çalışma Bakanlığı'nın bu konuda adım atmasını bekliyorlar.
BORDROYA YANSIDI
Konu ile ilgili bugün sendikadan yapılan açıklamada, işçinin yüzdelik dilim zaferinin bordroya yansıdığı bildirildi.
EMSAL KARAR
Alınan bu karar emsal niteliğinde oldu. Yani işçiler , yüzdelik dilim ödemeleri için mahkemeye başvuru yapmak zorunda değil.
Karar verilmiş ve kesinleşmiş ise bu karar diğer işçiler için de emsal olarak nitelendiriliyor. Mahkemeye başvuru yapılması durumunda da mahkemee aynı kararı alacak.
Yani aynı konuda dava açılması boşa zaman kaybı dosya ve mahkeme masrafı olacak.
TİS GÖRÜŞMELERİ ERTELENMİŞTİ?
Türkiye 'de yaşanan Covid-19 pandemi salgını sonrası alınan kararda TİS toplu sözleşme görüşmeleri ertelenmişti. TİS görüşmeleri 3 aylık erteleme ile 2020 senesinin ikinci yarısında yapılacak. Sözleşmeli TİS personeli olan belediyelerde çalışan taşeronlar 30 Haziran 2020, diğer kurumlarda çalışan işçilerin toplu sözleşmeleri 31 Ekim 2020 tarihinde bitiyor.
Nisan ayında yapılması planlanan görüşmelerin Temmuz ayına ertelenmesi ile TİS toplu sözleşmelerinin sona ermeden yapılması planlanıyor.
Yeni Ekonomi Planı'nda gelecek olan açıklamalar taşeron işçiler için bu görüşmeleri öne çekme ihtimali olabilir. Bunun dışında Temmuz ayından önce taşeronların TİS görüşmeleri yapılması beklenmiyor.
TİS GÖRÜŞMELERİNİN BAŞLIKLARI
TİS görüşmelerinde ana başlıkların şu şekil de olması planlanıyor.
- Maaş zam oranları
- İkramiye ve ek ödeme yani mali konularda iyileştirme
- Tayin hakkı
- Yüzdelik dilim ile ek zam
- Sosyal konularda düzenleme