Askerlik borçlanması, erbaş – er, yedek subay olarak silah altında gerçekleştirilen vatandaşlar tarafından fiil hizmet süresine eklenebiliyor. Eklenen bu süre için ise kişinin emeklilik sürecini daha erkene çekmesini sağlıyor. Askerlik borçlanması nasıl yapılır sorusuna verilen yanıt sayesinde, siz de size tanınan bu hakkın kullanılmasını sağlayabilirsiniz.
Askerlik Borçlanması Yapmak
Askerlik borçlanması yapmak isteyen kişilerin izlemesi gereken adımlar var. Bunların sağlanması durumunda, şartların da sorunsuz olması durumunda borçlanma gerçekleşmiş olacaktır.
- Erkekler, er ve erbaş olarak ya da yedek subay olarak okulda geçilen sürelerini emeklilik için kullanabilir.
- Askerlik borçlanması için en fazla askerlik süresi belirlenmiştir. Bu sınırdır.
- Askerlik borçlanması, emeklilik için gerekli olan prim gün sayısına eklenir. Örnek olarak emeklilik gerekli yaşı ve prim ödeme gün sayısı erkek çalışanlar için çalıştığı gün yetersiz kalması durumunda askerlik borçlanması ile bu sürenin tamamlanması sağlanabiliyor.
- Emekli olmasına bir yıl kalan bir çalışan, bu süreyi çalışarak yerine getirmek yerine direkt olarak askerlik sürecinin borçlanmasını yapabiliyor.
Yukarıda verilen açıklamalar, aslında bu şekilde bir işlemin gerçekleşmesi için nelerin sağlanması gerektiği yönünde bilgi veriyor. Askerlik borçlanması yapmak isteyen kişiler bu hususlar kapsamında taleplerini gerçekleştirip işlemleri yapabilir.
Askerlik Borçlanması Formu
Tanınan bu hakkı kullanmak için öncelikle askerlik borçlanması formunun askerlik şubesi aracılığı ile doldurulması gerekiyor. Ardından hangi tarihler arasında askerlik yaptığı, askerlikten sayılmayan günlerle ilgili bilgilerle birlikte oluşturulmalıdır. Onaylanan belgeler çalışanların en son çalıştıkları iş yerinin bağlı olduğu SGK’ya gönderilir. Bu sayede askerlik borçlanma talebi de tamamlanmış olur. Gerekli incelemeler sonucunda işlemler kolayca tamamlanacaktır.