İşçilerin bir yılda alacakları en yüksek kıdem tazminatı miktarı hakkında son dakika gelişmeleri yaşandı. Bu gelişmelere göre işçilere yıllık olarak en çok 7117 lira kıdem tazminatı ödenecek. 10 yıl boyunca çalışan işçiler için Haziran ayına göre ise 3870 lira ödenecek. Konuya ilişkin olarak Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak gerekli imzası yayımlanmış durumda.
Kıdem tazminatıyla ilgili olarak pek çok memur ve işçinin bekledikleri genelge sonunda Berat Albayrak imzası ile yayınlandı. Kıdem tazminatı en yüksek miktar da 7117 lira olarak belirlendi. Bu kapsamda 10 yıl boyunca çalışmış olan işçiler ise Haziran ayı durumuna göre 3870 lira alacaklar.
Kıdem tazminatı hesabı nasıl yapılıyor?
Mevcut yapılan düzenlemeler kapsamında işçilerin belirli durumlar nedeniyle iş sözleşmelerinin sona ermesi durumunda işverenler tarafından ödenen kıdem tazminatı hesabı pek çok kişi tarafından merak ediliyor. Kıdem tazminatı hesabı yapılırken mevcut bulunmakta olan sistemde 30 günlük brüt ücretler hesaplanıyor. Bunun anlamı ise örnek olarak aylık 3000 lira ile 10 yıl boyunca çalışan vatandaşların 30 bin lira tazminat hak ediyor olmasıdır. Verilen bu tazminat içerisinden yalnızca damga vergisi kesilmektedir.
Kıdem tazminatı hesabı yapılırken kullanılmakta olan brüt ücret yalnızca maaştan oluşmamaktadır. Yıl içerisinde çalışana ödenmekte olan bütün paralar da brüt maaşa eklenmektedir. Aynı zamanda kıdem tazminatı hesaplanırken her yıl belirlenmekte olan kıdem tazminatı tavanı uygulanmaktadır. Yani 30 bin liradan 10 yıl boyunca çalışan kişilere direk olarak 300 bin lira ödenmemektedir. Kıdem tazminatı tavan ücreti ise her yıl olarak Ocak ve Temmuz aylarında memur maaş katsayısındaki artışa paralel olarak belirlenmekte ve açıklanmaktadır. Bu yıl kıdem tazminatında tavan fiyat ise 71 bin 171 lira olarak belirlenmiş durumda.
Kıdem tazminatını kimler alabilir?
Kıdem tazminatı almak için kişilerin bir takım şartlara sahip olmaları gerekmektedir. Bu şartlardan ilki vatandaşların aynı iş yerinde en az bir yıl boyunca çalışmış olmaları gerektiğidir. Başka bir şart ise işçilerin işten kendi istekleri ve aruzları dışında ayrılmış olmaları gerekmektedir. Yani işten kendi istekleri ile istifa eden kişiler kıdem tazminatı olmaya hak kazanamamaktadırlar. Ancak istifa konusunda belirli istisnalar bulunmaktadır. Askerlik, evlilik, doğum ve emeklilik gibi durumlar nedeniyle istifa etmek zorunda kalan kişiler kıdem tazminatı alabilmektedirler. Bu geçerli sebepleri ispatladıkları zaman kıdem tazminatı alabilmektedirler.
Bu yıl Ocak ve temmuz aylarında uygulanan tazminat kıdem tazminatı tavanı 6730 lira olarak uygulanmıştı. Bu miktar Temmuz ayında ise 7117 liraya ulaşmıştır.