Doğumdan önce sigortalı olarak iş hayatına başlayan kadınlar en az 2 en fazla 6 yıl erken emekli olma hakkı elde edebilecekler. Bunun için tek şart kadınların doğum borçlanma haklarından yararlanacak olmaları. İşte prim ödemeleri bulunmayan sigortalı olarak doğum yapan kadınlar için doğum borçlanması hakkında bilmesi gerekenler...
Doğum borçlanması nedir ve hangi şartlar ile ne kadar süre yapılacak?
Sigortalı kadınlara doğum yaptıkları süreçlerde tanınan doğum borçlanması şartları şu an birçok kişi tarafından bilinmiyor ve merakla araştırmalara devam ediliyor. Doğum borçlanması haklarından yararlanmak için kadınların belirli şartlara sahip olması gerekiyor. Doğum borçlanma haklarından yararlanacak olan kişilerin doğum yapmadan önce sigortalı bir şekilde çalışıyor olması gerekir. Tam üç çocuk için doğum borçlanması yapma hakları bulunuyor. Her çocuk başına ikişer sene verilen borçlanma durumları en fazla çocuk için yapılabilecek. Dördüncü ve daha sonraki çocuklar için bu haklar verilmiyor. Geriye dönük primleri ödeyerek de 6 sene daha erken emekli olma hakları bulunacak.
Doğum borçlanması nereden ve nasıl yapılacak?
Doğum borçlanması başvuruları yapmak isteyen vatandaşların çalıştıkları ya da hizmetlerine devam ettikleri il içerisinde yer alan sosyal güvenlik il müdürlükleri ya da sosyal güvenlik merkezlerinde başvuru hakları sunulacak. Bir yandan da kamu içerisinde görevlerine devam eden kadınlar işlemleri e-devlet üzerinden yapma haklarını elde edecekler. Başvuruların ardından kamu kurum kayıtları içerisinde incelemeler yapılacak ve sonuçlar bildirilecektir.
Kadınlar için doğum yardımları
Doğum yapan anneler için çalışmaları ya da çalışmamaları asla fark etmeden her kadına doğum yardımı kapsamı altında bir kereye mahsus olarak ödenir. İlk çocuklarda 300 - ikinci çocuklarda 400- üç ve daha sonraki çocuklarda 600 TL yardımlar yapılacaktır.
Kadınlar için süt izinleri
Kadın çalışanlar çalışma süreçleri içerisinde bebekleri ile ilgilenebilmeleri adına süt izinleri veriliyor. Bu durum için ilk altı ay içerisinde üç saat ve bundan sonraki altı ay içerisinde de birer buçuk saat olarak izinler verilir. Çalışma sürelerinde olan kadınlar bu izni hangi anlarda kullanmak istediklerine kendileri karar verme haklarına sahip olacaktır.
Kadınlar için emzirme ödeneği
Doğum yapan anneler içi ödenen yardımlardan bir tanesi de süt parası olarak da bilinen emzirme ödeneği oluyor. Her anne için bir kereye mahsus olarak verilen bu ödeme 178 TL değerindedir. Beş yıl geriye dönük olarak yardımlardan yararlanma haklarına sahip olacaklardır.
Çoklu doğum yardımları
Tek seferde ikiz ya da üçüz çocuk doğuran anneler için her ay 150 TL yardım fazladan ödenir. Bu anlarda çocuklar 0 ve 2 yaşları arasında geçerli olacaktır. 2 yıl boyunca her ay alma hakları verilecektir.
Annelere rapor ödemesi
Devlet tarafından anneler için sunulan yardımlardan bir tanesi de en yüksek tutar üzerinden yapılan hesaplamalar ile beraber rapor yardımı olacaktır. Annelerin aldıkları maaşlara göre belirlenecek olan bu tutarlar tam 122 gün olarak ödenecek. Asgari ücretli olarak çalışma hayatına devam eden bir anne için en düşük verilecek ödene de 7325 TL olacak.
Yarı zamanlı çalışma ödenekleri
Kadınlar doğum yaptıklarından sonra süt izinlerinin bitmesi ile beraber birinci çocuklarda 2 ay, ikinci çocuklar için 4 ay, üç ve daha sonraki gelen çocuklar adına 6 ay ödeme hakları verilecektir. Yarım gün çalışma haklarından dolayı maaşlarının tamamını alamayacak olarak düşünseler bile doğum izinleri biter bitmez ilk 30 günlük süreç içerisinde İŞKUR'a başvuru yaparak ödeneklerden yararlanma hakları bulunacaktır.