Doğum beraberinde bağışıklık sisteminin gelişimi henüz tamamlanmamış olan çocukların okul çağlarına kadar bağışıklık sistemlerinin gelişmesinin sürekli olarak devam ettiği seyredilmiştir. Bu nedenle çocuklar üstünde özellikle de ilk senelerde karşılaşmış oldukları her mikrop ile hastalanabilme unsuruna sahiptirler.
Bu anlamda bir sene içerisinde meydana gelmekte olan ve tam olarak 7 – 8 gibi sıklıklara ulaşabilmekte olan üst solunum yolu enfeksiyonları da uzmanlar tarafınca normal olarak kabul edilebilmektedir. Özellikle de çocuk kreşe gitmekteyse veya da okula giden bir kardeş var ise çocukların çok daha sık hastalanmaları ihtimali bulunmaktadır.
Bağışıklık Sistemi ve Tetkitleri
Bağışıklı sisteminin hasar gördüğünden emin olmamız için bazı tetkitlere başvurmalıyız. Örnek vermek gerekirse bir çocuğun bağışıklık sisteminde bir sorun olup olmadığını birkaç unsura bakarak anlayabiliriz.
Eğer sık aralıklar ile orta kulak enfeksiyonları yaşıyorsa, yıl içinde birden çok fazla sünizit geçirme ihtimalleri var ise, organ apseleri ve derin doku enfeksiyonu bulunuyorsa, ağızda düzelmeyen bir çeşit pamukçuk ve farklı hastalıklar mevcut ise ve zatürre var ise bağışıklık sisteminden şüphelenmeye başlayabiliriz.
Bu gibi durumlar ile karşılaşırsanız mutlaka bir doktora başvurmalısınız. Fakat burada dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta bulunmaktadır. Her 5 çocuktan 1 tanesinde alerjik olarak solunum yolu hastalığı da görülebilir. Yani alerjik rinit ve astım gibi. Bu hastalıklara da öksürük, düzelmeyen geniz akıntısı ve hırıltılar olabilmektedir.
Bu gibi durumlarda enfeksiyon zannedilebiliyor olsa da bu tip yanmalar daha çok alerjik rahatsızlıklardan dolayı olabilmektedir. Buna ek olarak genizde ve burunda ki bazı bozukluklar yine üst solunum yolunun doğal direncini bozabilmekte ve çocuğun sık bir şekilde hastalanmasını sağlayabilmektedir.
Bağışıklık Sistemi Zayıf Olan Kişiler
Bağışıklık sistemi zayıf olan bireylerde tam olarak senede 2 defa zatürre, senede 4 kezden fazla orta kulak iltihabı hastalığı, senede 2 seferden daha fazla olarak sinüzit ve mantar enfeksiyonları seyredilebilmektedir. Bu gibi hastalıklar sürekli olarak tekrar ederseler bağışıklık sisteminde bir problem olduğundan şüphelenilmektedir.
Çocuğun bağışıklık sistemi içerisinde herhangi bir problem aranmakta ise çocuğun ailesine bu bakılabilmektedir. Bunun sebebi bağışıklık sistemi ile ilgili olarak genetiksel faktörler de etki edebilmektedir. Kullanılmakta olan bazı ilaçların da bağışık sistemini düşürebileceği bilinen bir gerçektir. Bu durum normal olan bir bağışıklık sisteminin hasar görmesini sağlayabilmektedir. Buna ek olarak kanser gibi önemli vakalarda var ise bağışıklık sistemi hasar görebilir.