Ehliyetlerde yeni dönem başlıyor! Artık Geçersiz sayılacak, son tarih açıklandı!

Ehliyetler hakkında son dakika açıklaması yapıldı. Milyonlarca vatandaşı ilgilendiren yeterlilik yenileme işleminde son tarih 31 Aralık 2022. Bu tarihe kadar yenilenmeyen ehliyet geçersiz olacak.

Ehliyetler ile ilgili son dakika açıklaması geldi. Milyonlarca kişiyi ilgilendiren yeterlik yenileme işleminde son tarih 31 Aralık 2022. Bu tarihe kadar yenilenmeyen ehliyet geçersiz olacak. Ayrıca süresinde muamele yapmadığınızda idari para cezası uygulanacak. Öte yandan Nüfus cüzdanlarının yenilenmesiyle ilgili verilen bir süre yok. Ancak yeni çipli kimlik kartının kullanım süresi 10 sene.

Sürenin ne vakit dolacağı da kimliğin üzerinde yazıyor. Geçerlilik süresinin bitiminde, kart sahibinin yeniden başvuru yaparak kartını yenilemesi gerekiyor. Nüfus cüzdanı yenileme işlemi de nüfus müdürlükleri üzerinden aynı aşamalarla yürütülüyor. 1-2 gün arasında yenisi elinizde oluyor. Kimlik yenilemek için 37.5 lira, çipli kimlik kaybedilmişse 75 lira ödeniyor. İşte ehliyet yenileme ile ilgili adımlar...

İçişleri Bakanlığı’nın yapmış olduğu düzenlemeyle yeterlik, hüviyet ve geçişlik ile ilgili değişiklik kararı, 1 Ocak 2017 tarihinde yürürlüğe girmişti. Buna göre eski ehliyete sahip vatandaşların artık yeni çipli ehliyete geçmesi gerekiyor. Bu konuda tanınan zaman ise 31 Aralık 2022 tarihinde doluyor. İçişleri Bakanlığı yeterlik yenileme işlemleri ile alakalı bir bilgilendirme yayımladı.Yapılan açıklamada son tarihin 31 Aralık olduğu bir defa daha hatırlatıldı. Bu tarihe kadar yenilenmeyen ehliyetlerin geçersiz sayılacağı da vurgulandı.

Peki, ehliyet yenileme işlemi nasıl yapılır? 1 Ocak 2016'dan ilkin düzenlenen eski şoför belgelerinin yeni tip sürücü belgeleriyle değiştirilmesinde sona yaklaşılıyor. Sürücü belgesini değiştirmeyen kişiler için son tarih 31 Aralık. Bu vakit arasında sürücü belgesini yenilemek isteyen vatandaşlar nüfus müdürlüklerine giderek sürücü belgelerini yenileyebiliyor.

EHLİYET YENİLENMEYENLER GEÇERSİZ OLACAK

Eski tip şoför belgesi olan vatandaşlar 31 Aralık 2022 tarihine kadar şoför belgelerini yenilemeleri niteliğinde değerli kâğıt bedeli 13 TL ve vakıf oranı bedeli 2 TL; toplamda 15 TL ödeme yaparak yeni tip sürücü belgesine sahip olabiliyorlar. Kanuni zaman içerisinde eski tip şoför belgesini yenilemeyen kişilerin eski tip şoför belgeleri geçerliliğini yitiyor. Geçerliliğini yitiren eski tip sürücü belgesi ile araç kullanan kişilere; kolluk kuvvetlerince Karayolları Trafik Kanununun 39/3 maddesi gereği "Geçerlilik Süresi Dolan Sürücü Belgesi ile Araç Kullanmak " fiilinden ötürü idari para cezası uygulanacaktır.

EHLİYET DEĞİŞİM ÜCRETİ NE KADAR?

31 Aralık 2022 tarihinden sonra eski tip sürücü belgesini yenilemek için başvuran kişiler bu tarihe kadar geçerli olan 13 TL olan değerli kâğıt bedeli ve 2 TL vakıf payı ile toplamda 15 TL olan değişiklik yapma ücretinden yararlanamayacak, 2023 yılı için belirlenen lüzumlu harçlar (şoför belgesi harcı), değerli kâğıt bedeli ve vakıf ücretini ödeyerek yeni tip şoför belgesine başvurabileceklerdir.

SÜRÜCÜ BELGESİ BAŞVURUSU NASIL YAPILIYOR?

Sürücü belgesini yenilemek isteyen kişiler Alo 199 Çağrı merkezinden, mobil uygulamadan ya da nvi.Gov.Tr den aldıkları buluşma ile birlikte gerekli evrakları tamamlayarak nüfus müdürlüklerine giderek başvurularını tamamlıyorlar.

İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafınca basılan sürücü belgeleri PTT'ye teslim edilerek yurt içinde başvuruda bulunan kişilerin adreslerine ulaştırılıyor. Başvuruda bulunan kişilerin şoför belgeleri ellerine ulaşana kadar geçen süreçte nüfus müdürlüklerinden veya e devlet üstünden alınan geçici şoför belgesi ile başvuru sahipleri araçlarını kullanabiliyorlar.Eski sürücü belgesini yeni tip sürücü belgesiyle değiştirmek isteyen kişiler, müracaat yoğunluğundan kaynaklı yaşanabilecek mağduriyetleri göz önünde bulundurarak başvurularını yılın son aylarına bırakmamaları önem arz ediyor.

YENİ EHLİYET İÇİN GEREKLİ EVRAKLAR NELERDİR?

Sürücü belgesi yenileme işlemi başvurusunda bulunacak kişiler eski tip şoför belgelerini başvuru esnasında ibraz etmeleri gerekmektedir.13 TL olan kıymetli kâğıt bedeli ve 2 TL vakıf oranı ile beraber toplamda 15 TL olan müracaat ücretini, şoför belgesini yenilemek isteyen kişiler başvurudan ilkin olan değerli kâğıt bedelini vergi dairesi müdürlüklerine, https://ivd.Gib.Gov.Tr internet adresi üstünden sanal pos uygulamasıyla kredi kartı yada banka kartı vesilesiyle veya anlaşmalı bankalara yatırması gerekmektedir.

(Vakıf payı olan 2 TL vergi dairelerinden ve ya https://ivd.Gib.Gov.Tr adresinden öğrenim edilmemektedir)Sürücü belgesini yenilemek isteyen kişiler yetkili esenlik kuruluşlarına giderek şoför olur raporu almalıdır. Alınan sağlık raporları 2 yıl geçerli olup sürücü belgelerini yenilemek isteyenler bu raporları kullanabilirler.Yeni tip şoför belgesi başvurusu yapılacak bireyin Merkezi Nüfus İdaresi Sisteminde (MERNİS) kayıtlı aleni adresinin bulunması gerekmektedir. Sistemde adresi bulunan kişiler teslim sürecinde yurt içinde verecekleri herhangi bir adrese sürücü belgelerinin teslimatını isteyebilirler.Yeni tip sürücü belgesi başvurusu yapacak kişiler son altı ay içerisinde biometrik resim çektirmiş olmalıdır.

2022 EHLİYET YENİLEME ÜCRETİ NE KADAR?

Eski tip ehliyetini yeni tip yeterlik ile değiştireceklerin ödeyecekleri ücret: 13+2 TL'dir. Yeni tip ehliyetlerini yenilemek isteyenlerin, kaybedenlerin yada çaldıranların ödeyecekleri ücret: 280+60 TL'dir.

2.5 MİLYONU EHLİYET VE KİMLİK BİRLEŞTİRİLDİ

Türkiye’de 32 milyon civarında yeterlik var ve yaklaşık 18 milyonu yeni tip sürücü belgesine dönüştürüldü. Yine bakanlığın 21 Eylül 2020’de devreye almış olduğu bir başka yenilik de ehliyetin kimlik kartına entegre edilmesi uygulaması. Kimlik kartına yüklenen sürücü belgesi sayısı ise 2 milyon 545 bini buldu. İşte ehliyeti yenilemek için yapmanız gerekenler...

KAYIP VEYA ÇALINTI HALİNDE

Ehliyetini çaldıran ve kaybedenlerin yeni ehliyete başvurmadan önce en yakın trafik tescil şubesine müracaat yaparak yitik yada çalıntı beyanı vermesi de gerekiyor. Böylece sisteme zayi kaydı işleniyor. Bu durumda ek olarak yitik ilanı verilmesine de gerek kalmıyor.Yeni E sınıfı yeterlik 5 yıl geçerli. Diğerlerinde zaman ise 10 sene. Geçerliliğin sona ereceği tarih, çipli ehliyetin üstünde ek olarak belirtiliyor. Süre dolunca yeni yeterlik için yeniden başvuruluyor.

BU ADIMLARI TAKİP EDİN: RANDEVU ALIN

ilk başlarda Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Alo 199 davet merkezinden yada ‘buluşma.Nvi.Gov.Tr’ web adresi üzerinden randevu almanız gerekiyor. Randevusuz işlem yapılmıyor. Eğer gidemeyecekseniz randevuyu, süresi dolmadan minimum otuz dakika önce iptal etmelisiniz. Sistem, iptalden sonrasında aynı gün arasında yeniden randevu vermiyor.

DEĞİŞİM PARASI

Randevunuzu aldınız. 15 liralık değişiklik ücretini (değerli kağıt bedeli) başvurunuzdan önce vergi dairesi müdürlüklerine, ‘ivd.Gib.Gov.Tr’ web adresi üzerinden sanal pos uygulamasıyla veya bankaya yatırmanız gerekiyor.BAŞVURUNUZU YAPINGerekli belgelerle randevunuzu aldığınız gün, nüfus müdürlüğüne giderek başvuru işleminizi yapıyorsunuz.

GEREKLİ BELGELER

Nüfus cüzdanı, eski sürücü belgesi, 15 liralık değişiklik bedelinin bankaya yatırıldığına dair makbuz, son 6 ay arasında çekilmiş bir tane biyometrik resim, kan grubunu belirtir belge veya yazılı beyan, Adli Sicil Belgesi (elektronik ortamda sistemden kontrol ediliyor.Ayrıca e-Devlet üzerinden temin edilebilir), ‘şoför olur’ yazan ve aile hekiminden ücretsiz bir şekilde alınan şoför sıhhat tutanağı. Sağlık raporunuzu temin etmenizden tibaren, iki yıl arasında ehliyeti almanız veya yenilemeniz gerekiyor.

NE ZAMAN TESLİM? 

Yeni ehliyetiniz başvurunuzun peşinden 1 hafta içinde adresinizde oluyor.Yeni ehliyetiniz size ulaşana kadar istek etmeniz halinde nüfus müdürlüğü tarafınca ‘geçici sürücü belgesi’ veriliyor.

GEÇİCİ BELGENİN GEÇERLİLİK SÜRESİ

Geçici belgenin geçerlilik süresi ise 15 gün. Eğer araç kullanacaksanız geçici şoför belgesini almayı unutmayın.

KİMLİKTE ‘10 YIL’A DİKKAT! 

Nüfus cüzdanlarının yenilenmesiyle ilgili verilen bir süre yok. Ancak yeni çipli hüviyet kartının kullanım süresi 10 sene. Sürenin ne vakit dolacağı da kimliğin üzerinde yazıyor. Geçerlilik süresinin bitiminde, kart sahibinin tekrar müracaat yaparak kartını yenilemesi gerekiyor. Nüfus cüzdanı yenileme işlemi de nüfus müdürlükleri üzerinden aynı aşamalarla yürütülüyor. 1-2 gün arasında yenisi elinizde oluyor. Kimlik yenilemek için 37.5 lira, çipli kimlik kaybedilmişse 75 lira ödeniyor.

İKİ İŞLEV TEK KART 

Yeni nesil şoför belgelerindeki bilgilerin, çipli kimlik kartlarına entegre edilmesiyle vatandaşların, yanlarında ayrıca ehliyet bulundurma zorunluluğu ortadan kalkıyor. Eski tip kimlik ve ehliyetlerde bu tatbik yapılamıyor. ‘İki işlev tek kart’ sistemi için hem ehliyetin hem de kimlik kartının çipli olması gerekiyor. Yine ilkin buluşma alınıyor. Herhangi bir nüfus dairesine giderek müracaat yapılıyor. Ehliyetin nüfus cüzdanına entegrasyonu ücretsiz olarak 1 dakikada gerçekleştiriliyor. Kartınız 1 gün arasında evinize ulaştırılıyor. Bu uygulamayla alakalı bir müddet sınırı bulunmuyor.

Sürücü belgesini yenilemek isteyen kişiler yetkili sağlık kuruluşlarına giderek sürücü olur tutanağı almalıdır. Alınan sıhhat raporları 2 yıl geçerli olup sürücü belgelerini yenilemek isteyenler bu raporları kullanabilirler.