Emekli ve geliri olamayanlar PTT’den hemen 672 TL Çekebilir!

SGK üzerinden gelirleri bulunmayan ve emekli olamayan vatandaşlara devlet tarafından 65 yaş aylığı veriliyor. 65 yaşını dolduran ve hiçbir şekilde gelir sahibi olamayan vatandaşların temel ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için aylık 672 lira olarak şekilde yaşlılık aylığı bağlanıyor.

SGK üzerinden gelirleri bulunmayan ve emekli olamayan vatandaşlara devlet tarafından 65 yaş aylığı veriliyor. 65 yaşını dolduran ve hiçbir şekilde gelir sahibi olamayan vatandaşların temel ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için aylık 672 lira olarak şekilde yaşlılık aylığı bağlanıyor. Yaşlılık aylığına ilişkin olarak pek çok vatandaş bu aylığı alabilmenin şartları, başvuruların nereden ve nasıl yapılacağı gibi detayları merak ediyor. İşte detaylar..

Yılda iki kez zamlanan yaşlılık maaşları üç ayda bir olacak şekilde alınmaktadır. 65 yaşını dolduran ve hiçbir geliri olmayan vatandaşlara verilen bu maaşlar aylık olarak 672 lira olacak şekilde verilmektedir. Bu maaşlara ilişkin olarak yaşlılık maaşının en az 1500 lira olması gündeme gelmiştir. Ancak bununla ilgili resmi bir karar bulunmamaktadır.

Yaşlılık Maaşı Şartları Nelerdir?

Emekli olamayan vatandaşlar için pek çok kişi yaşlılık maaşı şartları nelerdir diye merak ediyor. Yaşlılık maaşı için kişilerin 65 yaşını doldurmuş olmaları, hiçbir SGK güvencelerinin bulunmaması ve emekli olamamış olmaları gerekmektedir. Yine aylık geliri muhtaçlık sınırının altında olan vatandaşlara bu maaşlar verilmektedir. Yaşlılık maaşı alınabilmesi için aylık gelirin 484 lira altında olması gerekmektedir. Eskiden gelir durumunda hane içerisinde yer alan herkese bakılırken artık yalnızca 65 yaş aylığı alınan kişilere ve eşlerine bakılmaktadır. Eğer hane içerisinde kişi başı aylık gelir 609.67 liranın altında ise aylıklar bağlanmaktadır. Yine nafaka alan ve asgari ücretin üçte birinden fazla olan kişilere de bu aylıklar bağlanmamaktadır.

Yaşlılık Maaşı Başvuru

Gereken şartları sağlayan ve yaşlılık maaşı başvuru yapmak isteyen kişiler bağlı oldukları kaymakamlıklarda yer alan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na başvurmalıdır. Başvuru yaparken nüfus kayıt örneği gerekmektedir. Eğer başvuru başkası adına yapılacaksa mahkeme tarafından verilen vasilik kararı da gerekmektedir. Kaymakamlıkta doldurulmuş olan başvuru formunun mal müdürlükleri ya da defterdarlıklara verilmesi gerekmektedir. Eğer şartlar uygunsa kısa sürede sonuçlanarak aylık bağlanmaktadır.

Yaşlılık maaşı başvurunun onaylanması halinde yaşlılık maaşına hak kazanan kişilerin ilk maaşları ikamet ettikleri ilçedeki bir Ziraat Bankası’na yatırılmaktadır. Daha sonraki maaşlar ise direk olarak PTT’den alınmaktadır. Yaşlılık maaşı 3 ayda bir olacak şekilde ödenmektedir. Yıl içerisinde Mart, Haziran, eylül ve Aralık aylarında ödemeler yapılmaktadır. Yine veriliş tarihleri de doğum yılının son iki rakamına göre değişir. Tarihler şu şekildedir:

  • Doğum yılının son rakamı 0 ce 5 olanlar: ayın 5’i
  • Doğum yılının son rakamı 1 ce 6 olanlar: ayın 6’sı
  • Doğum yılının son rakamı 2 ce 7 olanlar: ayın 7’si
  • Doğum yılının son rakamı 3 ce 8 olanlar: ayın 8’i
  • Doğum yılının son rakamı 4 ce 9 olanlar: ayın 9’u.