Ancak her şeye rağmen evimizde kendi bahçemizde veya balkonunuzda hormonsuz zehirsiz bir şekilde meyve ve sebze büyütmek mümkün bugün bu makale de bunlarla ilgili bazı ipuçları ve bazı bilgiler vereceğiz.
Evde sebze meyve yetiştirmek isteyenlerin yapması gereken ilk şey sebze ve meyveleri nerede yani evin neresinde yetiştireceklerini belirlemeleri belirlemesidir bunu yaparken bu bölgenin yani seçeceğiniz bölgenin yeteri kadar Güneş aldığından ve hava sirkülasyonunun iyi olduğundan emin olmalısınız bundan sonra saksı seçimine geçeceğiz. sebzelerinizi ekleyeceğiniz saksıyı seçerken saksının en az 40 santimetre genişliğinde olması altında delik bulunması ve mümkünse yerden en az 1 ve 2 santim yukarıda olacak şekilde yapıldığından emin ol.
Elbette saksının yapıldığı malzeme de büyük bir önem arz ediyor plastik saksılar iyi tutması de hafif olması gibi özellikler dolayısıyla tercih edilen bir materyaldir saksı yapımında ancak tabii ki en doğal olan her zaman taştan yani kiremit saksı vardır burada seçim tamamen sebze veya meyve yetiştirecek kişinin tercihine bırakılmıştır Evlerinde meyve veya sebze yetiştirmek isteyenlerin dikkat etmesi gereken bir diğer husus ta Toprak seçimidir her sebze kendine has doğası itibariyle farklı toprak çeşitlerini ihtiyaç duyabilir azot bakımından fosfat bakımından zengin olan çeşitli toprak tipleri bulunmaktadır ve yetiştireceksiniz bitkinin bu veya vitaminlerden hangisine daha çok ihtiyacının olduğunu araştırıp Buna göre Toprak seçmeniz en sonunda hayal kırıklığına uğramanızı önleyecektir
Evde Sebze Nasıl Yetiştirilir?
Evlerinde bitki yetiştirmek isteyenlerin dikkat etmesi gereken bir diğer önemli konu sulama Iğdır ilgili her bitki suya ihtiyaç duyar ve aynı topraktan alması gerekenler ellerin farklılaştığı gibi her bitkinin ihtiyaç duyduğu su miktarı veya suya günün hangi diliminde ihtiyaç duyduğu da bitkiden bitkiye farklılık gösterebilmektedir. Güneşin çok hissedilmediği Yerlerde sabah vakti sulama yapılması önerilmektedir.
Evde sebze meyve yetiştiriciliği ilk kez deneyimleyecek kişilere ilk etapta yetiştirilmesi diğerlerine göre nispeten daha kolay olan domates biber salatalık soğan sarımsak gibi bitkilerin yetiştirilmesi önerilir.
Şimdi bu bitkilerin nasıl yetiştirileceğine dair bazı bilgiler verelim
Domates: Evde sebze meyve yetiştiriciliği dendiği zaman akla gelen ilk bitkilerden biri olan domates aslen bir meyvedir. Bu kadar çok tercih edilmesinin sebebi ise yetiştirilmesinin diğer sebze ve meyvelere göre daha kolay olmasıdır. domatesin Ekim işlemi de gayet kolaydır öncelikle herhangi bir domates ten çıkardığınız tohumları ıslak bir bez içinde 24 saat bekle etmeniz gerekmektedir bundan sonra saksı içine doldurduğunuz torf toprağın Üzerine tohumları serpebilirsiniz. Tohumları serptikten sonra yine torf toprak ile üzerlerini 1 santimetre kalınlığında olacak şekilde kaplamalısınız. Sulama işlemini ise yağmurlama yöntemi ile yapmalısınız. Saksıyı siyah bir poşet ile kaplamak ısıyı daha iyi muhafaza edeceğinden çimlenme sürecini hızlandırmaktadır. Çimlenme sonrası, saksıyı direkt güneş ışığına maruz kalmayacak şekilde konumlandırıp, her gün sulamayı ihmal etmemeniz halinde bir süre sonra ilk filizler topraktan çıkmaya başlayacaktır.
Biber: Biber ise evde meyve sebze yetiştiriciliği yapanlar tarafından tercih edilen bir diğer popüler bitki türüdür. Biber herhangi bir başka bir Berin tohumları çıkartılıp toprağa serpilerek Ekim yapılacağı gibi ilkbaharda tekbir fide halinde de ekilebilir. Çimlenme sürecini hızlandırmak için tohumların ekildiği saksıyı direkt güneş ışığına maruz kalacak şekilde yerleştirmek yeterli olacaktır.