EYT son dakika haberleri 2022! EYT'lilere Yeni Formül! Çalışma Bakanlığı Açıkladı! 50 ve 52 Yaşınızda Emekli Olabilirsiniz…

EYT son dakika haberleri ile ilgili araştırmalar devam ediyor. AK Parti Grup Başkanvekili Emin Akbaşoğlu, EYT konusunda geçtiğimiz günlerde açıklama yaptı. Emeklilikte Yaşa Takılanlar son durumu merak konusu. Peki EYT'de son durum nedir 2022, çıkacak mı, kimleri kapsıyor?

EYT Mevzusunda yaşanan gelişmeler merak edilen mevzular arasında bulunuyor. Emeklilikte Yaşa Takılanlar, son dakika ayrıntılarını araştırıyorlar. Peki EYT'de bugün yeni büyüme var mı, son konum nedir? EYT çıkacak mı 2022?

EYT KİMLERİ KAPSIYOR?

8 Eylül 1999’da yürürlüğe konan 4447 sayılı yasa ile emekli olmak için aranan sigortalılık süresi (adam için 25, kadın için 20 yıl) ve prim ödeme (5000 gün) şartlarının yanına bir de yaş şartı (kadın için 58, erkek için 60 yaş) getirildi. 8 Eylül 1999’dan ilkin sigortalı olanların yeni şartlara entegrasyonu da sigortalılık süresine göre kademeli olarak sağlandı. Sonuç olarak, emekli olmak için üç şartın (sigortalılık süresi, prim ödeme ve yaş şartının) birlikte sağlanması aranmaya başladı.

EYT'DE SON DURUM NEDİR?

AK Parti Grup Başkanvekili Emin Akbaşoğlu, geçtiğimiz günlerde bir açıklama gerçekleştirdi. Akbaşoğlu "Bu bağlamda asgari ücretli kardeşlerimizin de durumu ele alınacak. EYT'li kardeşlerimizle de helalleşeceğiz. " dedi.

EYT AYRINTILARI...

CNN Türk muhabiri Arda Erdoğan şunları aktardı;

Birinci formül: 3600 günü dolduran hanım 50, erkek 55 yaşında emekli olabilir. Bu formülde 9 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olanlar 3600 günü doldurmaları halinde hanımefendiler için 50 erkeler için 55 yaşlarında emekli olabilecekleri bir seçenek göze çarpıyor.

İkinci formül: Kadınlarda 7 bin 200, erkeklerde 9 bin günü dolduran emekli olabilir
Burada yeniden 1999 öncesindeki emeklilik şartları göz önüne alınacak. Kadınların 7200 prim günün erkelerin ise 9 bini prim gününü doldurarak emekli olabilmeleri öngörülüyor. Bu formülde yaş şartına bakılmayacak. 1999 öncesindeki emeklilik şartları benzer biçimde yaşa bakılmadan prim günü yerleştirilerek emekli olunabilecek.

Üçüncü formül: Emekliliğe kalan zaman için her sene belli miktarda ödenti ile emekli olunabilir. Bu maddede mühim bir ayrıntılar bulunuyor. Bu artı çalışanın kabul etmesi gerekiyor. Kalan yılları için maaşından bir aidat payı belirlenecek. Ve bu durağan ödenti oranının da devlet tarafından belirlenmesi gerekiyor. Bu oranın evvel belirlenmesi ve çalışanın bunu kabul etmesi gerekiyor.

Dördüncü formül: Kanundaki yaşa kadar maaş kesintisi ile emekli olunabilir. Kişinin kabul etmesi halinde kanundaki yaşa kadar maaş kesintisi ile emekli olunabilecek. Kanundaki yaşı karşıladığı vakit maaşındaki ödenti sona ererek kişi hak etmiş olduğu emekli maaşını alacak.

Beşinci formül: 5 bin ile 9 bin 750 prim günün dolduran emekli olabilir.
9 Eylül 1999 öncesinde işe girenler için ilk sigortalı oldukları tarihe bakılırsa 5 bin ile 5975 prim günü dolduranlar yaş dikkate alınmadan emekli olabilecek.

3) Kısmi emeklilik yani azca primle emeklilik kolaylaştırılır mı?

Kısmi emeklilikte 3 şarta bakılıyor. İlk sigortalı olunan tarihten bugüne 15 senenin geçmesi, 3600 gün prim olması, hanımefendilerin 50, adamların ise 55 yaşına gelmesi. Bu 3 şarttan hangisi en son tamamlanmışsa, ona nazaran bir emeklilik yaşı belirleniyor. Kadınlarda 58, erkeklerde 60`ı gören yaşlar ortaya çıkıyor. Burada yaş şartının esnetilmesi gündeme gelebilecek. 3600 günü olan hanımefendilerin 50, erkeklerin 55 yaşlarında emekli olabilmesi bir seçenek...