EYT’li milyonlarca vatandaş için yeni gelişme! Torba yasa yürürlüğe girdi mi?

Milyonlarca vatandaş tarafından uzun zamandır beklenen EYT torba yasasına girdi mi sorusu araştırılmaya devam ediyor. Emeklilikte yaşa takılanlar, meclisin açılması ile yeni getirilen peş peşe yasaların ardından yeniden gündeme girdi.

TBMM yeni yasama dönemine başlaması ile birçok kişiyi çok yakından ilgilendiren torba yasasını yürürlüğe getirdi. Bu kapsamda emekli olmak için eğer vatandaşlar prim ödeme ve sigortalı çalışma şartlarını yerine getirmesine rağmen sadece yaş şartı kaldıysa bir umut ışığı doğdu. EYT kapsamında son dakika gelişmeleri…

Emeklilikte yaşa takılan milyonlarca vatandaş çok uzun zamandır gündemdeki yerini sabit bir şekilde korumayı başarıyor. Hükümet kanadından konu ile ilgili olumlu yönde bir adım atılacak mı atılmayacak mı diye merakla arayışlarına devam ediyor.

Hükümet kanadından gelen açıklamalara bakılacak olduğu zaman bu aralar öyle bir şey düşünülmediği aktarılmıştı. TBMM yeni yasama dönemine girmesinin ardından torba yasasını yürürlüğe aldı.

Torba yasasının yürürlüğe girmesi, sigortalı çalışma ve prim gün ödeme şartlarını yerine getiren fakat yaştan dolayı emekli olamayan emeklilikte yaşa takılan vatandaşlarda şartların değişmesine rağmen durumları da gündeme getirdi. Hükümet kanadı bu konuda olumlu yönde bir adım atmazken gözler meclise çevrildi. EYT konusunda merak edilen son dakika gelişmeleri…

EYT kapsamında TBMM soru önergesi iletildi…

TBMM yeni yasama dönemine başlamasının ardındanemeklilikte yaşa takılan vatandaşlar için farklı kanun teklifleri ve soru önergeleri iletilmesi dikkatleri çekiyor. Hükümet kanadı EYT konusu için yaptığı açıklamalar sırasında olumlu bir adım atılmayacağını net bir şekilde dile getirdi. Fakat gelen son çalışmaların üzerinden de bir hayli zaman dilimi geçti.

Aile çalışma ve sosyal hizmetler bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un yanıtlaması için farklı soru önergeleri iletilmişti. Milletvekili Ömer Fethi Gürer tarafından hazırlanan ve yöneltilen soru önergesi kapsamında emeklilikte yaşa takılan vatandaşlar için bir çalışma var mı yok mu diye soru yer alıyordu. Çalışma bakanı Selçuk bu soru için hala bir açıklama yapmadı.

Aile çalışma ve sosyal hizmetler bakanı Zehra Zümrüt Selçuk; meclis açılmadan önce açıklamalar yapmış ve aslında pek de olumlu şeyler söylememişti. Bu açıklaması sırasında; emekli maaşlarının yaşlılık aylığı olduğu, şu an emeklilik için yaş takılan vatandaşların genel yaş ortalamalarının 48 olduğu, dünyanın neresine bakılacak olursa olsun 48 yaşında olan bir vatandaşın yaşlı sayılmadığını dile getirdi. Emekli olmak için yaş, sigortalı çalışma ve prim gün ödemesi gibi üç ana parametrenin yer aldığı, ikisinin tamamlanıp birinin eksik kaldığı anlara maliyet hesaplarının olduğu ve prensipte sorunların olduğu aktarılmıştı.

Finlandiya modeli gündemde yerini koruyor

SGK kapsamına göre vatandaşların emekli olma hakkına yeniden kavuşabilmesi için prim gün ödeme ve sigortalı çalışma şartlarını tamamlayıp sadece yaştan dolayı sınıra takılı kalan emeklilikte yaşa takılan vatandaşların yaş şartları kapsamında eski sisteme dönmesi talep ediliyor. 1999 senesinden daha erken sigortalı çalışma süresine başlayan vatandaşları çok yakından etkileyen düzenleme ile emekli olmak için adeta gün sayan vatandaşların yaş şartlarını yerine getirmek için beklemesi gerekiyor.

Emeklilikte yaşa takılan vatandaşlar için Finlandiya modeli bir hayli önerilen konular arasında yer aldı. Bu modele göre normal şartlardan 1 yıl daha erken emekli olacak vatandaşların maaşlarından belirli oranlar ile kesintiler meydana geliyor. Emekli olmaları için süreler ne kadar artarsa kesintiler de o kadar çok artış gösteriyor.