Gündeme düşen bir son dakika haberine göre Hak-İş Başkanı olarak görevini sürdüren Mahmut Aslan 6356 sayılı Kanun’a göre düzenlenmiş geçici 7. Madde;3 fıkranın yürürlükten kaldırılmasını ve kamu kuruluşlarında yardımcı iş kollarında çalışan işçilerin aktif olarak çalıştıkları iş kollarının korunması ve örgütlenmelerinin sürekliliğinin sağlanmasını talep etti.
Hak-İş genel merkezinde düzenlenen basın toplantısında konuya dair demeçler veren Aslan; 696 sayılı KHK ile kamu ve belediye girişimlerinde taşerona bağlı çalışan işçilerin, kamu kurum ve kuruluşlarında sürekli işçi statüsüne ve yerel yönetim şirketlerinin sürekli işçi kadrolarına alındığını hatırlattı.
Yapılan düzenlemenin kamu ve Yerel yönetimlerde 1 milyona yakın işçinin kadroya geçirilmesi açısından önemli ve kapsamı en geniş düzenleme olduğunu belirten Aslan, düzenlemeye katkılarından dolayı da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkürlerini iletti.
Hak-İş sendikası başkanı Mahmut Aslan yapılan düzenlemeye ek 696 sayılı Kanun Hükmünde kararname ile 6356 sayılı Kanuna’ getirilen geçici 7. Maddenin 3 fıkrası ile sendika üyesi on binlerce çalışanın iş kolu faaliyetlerinin değiştirileceğini ve iş yerlerine tescil edilen çalışanların 1 Kasım 2020’den itibaren SGK ya tescil edileceğinin ön görüldüğünü söyledi.
Teşerona bağlı işçilerin örgütlenmesi, kadro bulması ve toplu iş sözleşmelerinden yararlanması için yıllardır emek harcayan sendikacılar için rahatsız edici ve kabul edilemez olduğunu belirten Aslan, yaşanılan bürokratik süreçten bahsetti.
Yaklaşık iki yıldır Cumhurbaşkanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, meclisteki çeşitli grup başkan vekilleri ve Ak Parti Merkez Yürütme Kurulu ile iletişimde olduklarını belirten Mahmut Aslan, bu süreçte düzenlemenin Anayasal olarak aykırı olduğunu işçi örgütlenmelerini kötü etkilediğini ve işçi iradelerini yansıtmadığını anlatmaya çalıştıklarını söyledi. Sendika olarak sağlanan başarının bu tarz bir düzenleme ile gölgelenmemesi gerektiğini ve hesaplaşmanın yanlış olduğunu, aynı zamanda gelecekte ülke için yeni sorunlar ortaya çıkarabileceğini belirtti. Sendika üyelerinin kanun ile başka sendikalara üye olarak aktarılmasının kabul edilemez olduğunu belirten Mahmut aslan, toplu sözleşme özgürlüğünün bazı sendikalar için uygulanmamasının anlatıldığını ifade etti.
Örgütlenme Özgürlüğü Engellenemez!
Örgütlenme özgürlüğünün engellendiğini savunan başkan düzenlemenin iş kolu üzerindeki bir reformu değil de yıllardır içinde bulunulan sendikanın bu yolla değiştirime amacını güttüğünü ifade etti. Bu yeni düzenleme ile sendikalar arası çatışmanın artacağını belirten Mahmut Aslan Hak-İş sendikasının da bu durumdan büyük zarar göreceği endişesini taşıdıklarını belirtti.
Dikkatleri düzenlemeden etkilenecek 180 bin kişi üzerine çeken Mahmut Aslan, bu sayının Hak-İş’in büyük bir bölümüne denk geldiğini söyledi.
Aynı zamanda Hak-İş in bu düzenleme ile ilgili tutumunun farklı sendikalarla ortak bir görüş olduğunu ifade eden başkan yıllarca emek verilen sendikaların bir kanunla işlevsiz hale getirilmesine, üye kayıplarının artmasına ve zorla başka sendikaya üye yapılmasına karşı olduklarını belirtti. Hak-İş olarak beklenti ve isteklerinin Anayasa’ya ve mevzuatlarla uygun olduğunu, aynı zamanda işçinin bir işleme zorlanmasının kabul edilemez olduğunu söyledi. Sendika örgütünün ancak özgürlükle kurulabileceğini belirtti. Bu özgürlüğün karşısındaki en önemli engelin kaldırılması işçi ve sendikaların lehine olduğunun altını çizdi.
‘’Cumhurbaşkanının sürece katkısının önemli’’
Bu düzenlemenin iptal edilmesi ve yürürlükten kaldırılması, işçilerin iş kollarının değiştirilip sendika üyeliklerinin aktarılmaması için Cumhurbaşkanı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanına çağrıda bulunan Başkan Aslan, sorunun en hızlı yoldan çözülmesini rica etti.