On yıl önce BD+20 307 isimli yıldız sistemi izlenirken, sistemde oldukça fazla sıcak toz gördüler. Bilim insanları geliştirilmiş SOFIA teleskobu ile alanı yeniden daha dikkatli bir şekilde incelediklerinde, çok daha fazla sıcak tozla karşılaştılar. Görüntülenen bu sıcak toz artışı büyük gezegenlerin çarpışması sonucu oluştu yönündeki görüşleri pekiştirdi.
Fazla Değişiklik Olmadı
NASA’nın geliştirdiği bu projenin baş araştırmacısı olan Alycia Weinberger konu ile ilgili, “Gezegensel sistemin geç zamanlarında meydana gelen çarpışmaları incelemek için bu çok nadide bir fırsat. SOFIA’nın gözlemleri tozlu diskte sadece birkaç yıllık bir zaman diliminde değişiklik olduğunu gösteriyor” ifadelerini kullandı.
Bilim insanları gezegensel sistemleri şekillendirmede büyük çarpışmaların önemli bir rol oynadığını biliyor. Gökbilimcilerin iddiası, Ay’ın da böyle bir olay sonunda ortaya çıktığı yönünde. Ancak bu çarpışma çok uzun yıllar önce olduğundan bu iki çarpışma arasındaki dağınık ipuçları bir araya getirilmeye çalışılıyor.
Gezegenlerin çarpışmaları ile oluşan toz, gezegensel çarpışmalardan dolayı meydana gelmemiş olabilir. Buna karşılık her ne olursa olsun sıcak toz, yıldız sistemi yaşlandıkça dağılmalı ve soğumalıydı. NASA’nın yaptığı açıklamaya göre ise, yaklaşık 300 yıl ışık yılı uzaklıktaki bu uzak yıldız sistemi en az bir milyar yaşında bir yıldıza sahip.