Aktif olarak faaliyet gösterdiği firmadan, amirlerinin çeşitli mobbing ve hakaretine maruz kalması kısaca il ahlâkına uygun davranmaması nedeni işe işten ayrılmak zorunda kalan çalışanın mahkemeye başvurması sonucu Yargıtay 9. Hukuk Dairesi tarafından emsal bir karar verildi. Verilen bu örnek karara göre; çalışanın işten ayrılması, bahsi geçen nedenlerden ötürü ise çalışan hem manevi tazminat hem de kıdem tazminatı almaya hak kazanacaktır.
Türkiye’de çalışma hayatını hayli etkileyecek, işverenler ile çalışma amirlerinin yarattığı keyfiyete son veren bu karar, personellerin huzurlu bir şekilde çalışmalarına olanak sağlayacaktır.
Manevi Tazminat İçin Nereye Başvuru Yapılır?
Mobbing gibi durumlar ile karşı karşıya kalan personeller İş Mahkemesine verdiği şikâyet dilekçesi ile ilgili kişileri dava edebilecektir.
Emsal Manevi Tazminat Kararı…
Bu emsal kararın verilmesinde büyük katkısı olan ve mobbing uygulanan çalışan, vermiş olduğu dilekçede çalışma amirinin kendisine ‘’şerefin varsa istifa edersin’’ dediğini eklemiş, ağır hakaretlere maruz kalması nedeni ile de iş yükünü sağlıklı ve huzurlu bir şekilde yerine getiremediğini söylemiştir.
Sunmuş olduğu gerekçeler ile işyerinden haklı nedenler ile ayrılmak durumunda kaldığını ekleyen çalışan, manevi tazminat ve kıdem tazminatı ile çalışanlara eşit davranmama tazminat haklarını talep etmiştir.
Yargıtay 9. Hukuk Dairesi çalışanın dilekçesini özen içerisinde incelemiş, haklı olduğuna kanaat getirmiş ve işverenin kıdem tazminatı ile birlikte manevi tazminat ödemesine hükmetmiştir. Bu örnek karar ile birlikte çalışanlar, iş akdini feshetmesi ile haklarını kaybetmekten korkmak yerine uğradıkları psikolojik tacizler ve saygısızlıkla işlerine devam etmek zorunda kalmayacak ve haklarını sonuna kadar alacaklardır.