Kuruma kayıtlı işsiz vatandaşlar iş başı eğitim programları ile meslek deneyimleri elde edecekler ve teorik bir şekilde eğitim alarak çalışma ortamlarına adapte olacaklar. Bu kurslara katılım gösteren vatandaşlar istihdam garantili olanlarda en az yüzde ellisi 120 günden az olmayacak şekilde istihdam etme haklarını elde edecekler. Bir yandan iş arayan işçiler iş ile, işçi arayan iş verenler de aradıkları özelliklerde işçi bulma hakkına sahip olacak. Peki iş başı eğitim süreleri ne kadar hangi şartlar ile kimler yararlanma haklarını elde edecektir?
İş başı eğitim süresi ne kadardır?
İş başı eğitim süreleri yer alınacak alana göre değişiklik gösterecektir. Bilişim ve imalat alanlarında yer alan vatandaşlar için en fazla 6 ay boyunca kurs verme hakları sunulur. Muhabirlik alanları için verilen süre en fazla 9 ay olarak yer alırken tehlikeli olan gruplar için de bundan az olmamalı ve MEB ile öğrenme modülleri ile ilerlemelidir.
Siber güvenlik - bulut bilişim - oyun gelişim alanları - kodlama gibi popüler olarak yer alan meslek grupları içerisinde yer alacaklar için de en fazla 9 aylık bir eğitim olacaktır. İŞKUR üzerinden kayıt olan vatandaşlar bu süreçlerde aylık olarak maaş da alacaktır.
- Günlük olarak 61,65 TL
- Öğrenciler adına 46,23 TL
- İşsizlik ödeneği alanlar adına 30.82 TL
- 2 ve 5 yaş arasında çocukları olan ve sanayi sektörü içerisinde yer alan kadınlar için bakım desteği ile 400 TL
- genel sağlık sigorta prim gider ödemeleri
- İş kazası ile beraber meslek hastalığı sigorta prim ödemeleri