Bir yandan da İŞKUR tarafından verilen mesleki eğitim kursları ile beraber iş başı eğitim programları kapsamında olan vatandaşların da alımları devam edecek. İstihdam garantili meslek eğitim kursları içerisinde en az yüzde ellisi, yüzde yirmi günden daha az olmayacak şekilde meslek süresi kadar istihdam etme hakkına sahip olacaktır.
İŞKUR üzerinde kayıtlı olan binlerce işsizin mesleki deneyim edebilmeleri ile beraber teorik eğitimlerini tamamladıkları meslekler içerisinde uygulamalı olarak devam etmeleri - çalışma ortamlarına daha iyi bir şekilde uyumun sağlanması şartları ile beraber düzenlenmiş programlar bütünüdür. İŞKUR açık ilanlarına nasıl başvuru adımları yapılır soruları da ön planda yer alıyor. İş gücü arzı ile taleplerin eşleşmesinin sağlandığı ve iş arayan vatandaşlar ile beraber işçi arayan kurumların buluşmasını sağlayan İŞKUR üzerinde kayıtları olmayan vatandaşların dikkat etmeleri gereken şartları sizler için derledik.
İşbaşı eğitim programlarından nasıl yararlanılacak?
- İŞKUR içerisinde işsiz olarak kayıtlı olmak
- 15 yaş ve üzerinde olmak
- İşverenlerin birinci ya da ikinci derecen kan bağı ya da hısmı olmaması
- İşverenlerin eşi olmamak
- Emekli olmamak
- Program başlama tarihi gelmeden önceki üç ayık süreçlerde programa başvuru yapmış olmak
- Program daha başlamadan önceki bir aylık süreç içerisinde uzun vadeli sigorta primlerinin ödenmemesi
- İş ya da meslek danışmanlığı hizmetlerinden her ne olur ise olsun faydalanmamış olma şartları aranır.
- Engelli ya da dul - yetim maaşı alanların da başvuru sonucu yararlanma hakları yer alıyor.
İşbaşı eğitim programında karşılaşılan giderler
- Genel sağlık sigortası için prim ödemeleri
- İş kazası ya da meslek hastalığı için sigorta primleri
- Katılımcıların zaruri olarak gelen giderleri ( günlük olarak belirlenen ücret 77.70, öğrenci kesim için belirlenmiş ücret 58,27, işsizlik ödeneği alan vatandaşlar için belirlenmiş ücret 38,85 TL)
Geleceğin meslekleri kapsamı ile belirlenmiş olan meslekler içerisinde yer alanlar için de günlük olarak 85 TL zaruri gider ödemeleri devam ediyor.
Sanayi sektör meslekleri için düzenleniyor olan işbaşı eğitim programlarında yer almaya devam eden kadınların bakmak ile yükümlü oldukları ve 2 ila 5 yaş arasında çocukları olanlar için 400 TL değerinde bakım destekleri programın başından sonuna kadar olan süreçlerde gerçekleşir.
İş başı eğitim programlarının süresi ne kadar?
İş başı eğitim programlarının süresi bilişim ve imalat sektörü ile alakalı olduğu zaman en fazla 6 ay boyuna yapılacakken, diğer sektörler için de en fazla 3 ay olacak şekilde gerçekleşecek. Muhabirlik alanları ile alakalı olan eğitimler de en fazla 9 ay olurken çok tehlikeli olan gruplar için de MEB hayat boyu öğrenme modülleri asgari süreden daha az olmamalıdır.
Siber güvenlik - bulut bilişim - oyun gelişim alanları - kodlama gibi son zamanların en popüler olan mesleklerinin geleceğin meslekleri olarak görülmesinin yanı sıra düzenlenecek olan işbaşı eğitim programlarımda yer alanların 18 ve 29 yaş arasında olması gerekir. En fazla da 9 ay uygulaması geçerlidir.
Programlar günde en az 5 saat en fazla da 8 saat olacak şekilde yapılırken bir hafta da en fazla 6 gün olacak şekilde belirlemeler yapılır. Bir hafta da en fazla 45 saat programlar meydana gelebilir.
Başvurular ne zaman ve nasıl olacak?
81 il içerisinde yer alan İŞKUR üzerinden ya da e-İŞKUR üzerinden başvurular yapılır. Vatandaşlar istedikleri her an başvuruda bulunabilirler.