Kısa çalışma ödeneği alanlar dikkat! Geç emekli olacaksınız

Kısa çalışma ödeneği hakkında SGK uzmanı Oğuz Aslım’ın yaptığı açıklamada kısa çalışma ödeneği alan çalışanların emeklilik süreleri hakkında bilgilendirme yaptı. Kısa çalışma ödeneği alan çalışanların merak ettiği bu konuda son dakika haberi ile nutuk.com.tr’de okuyun.

Covid-19 pandemi salgını nedeni ile hükümetin talimatı ile işleme alınan vatandaşların mağduriyeti azami seviyeye indirmek için planlanan kısa çalışma ödeneği ile milyonlarca kişi korona virüs salgınında ekonomik sıkıntılarına küçükte olsa katkı sağlamıştır. Kısa çalışma ödeneği hakkında SGK uzmanı Oğuz Aslım’ın yaptığı açıklamada kısa çalışma ödeneği alan çalışanların emeklilik süreleri hakkında bilgilendirme yaptı. Kısa çalışma ödeneği alan çalışanların merak ettiği bu konuda son dakika haberi ile nutuk.com.tr’de okuyun.

Milyonlarca çalışanın Covid-19 salgını nedeni ile kısa çalışma ödeneğinden ödemeler almıştı. SGK uzmanı Oğuz Aslım kısa çalışma ödeneği alan milyonlarca üzecek haber hakkında açıklama yaptı.

3 ay kısa çalışma ödeneği alan vatandaşlarımızın 2 ay daha geç emekli olacağını söyledi.

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ ALAN SİGORTA PRİM KAYBI OLACAK MI?

Kısa çalışma ödeneği hakkında açıklama yapan SGK uzmanı Oğuz Aslım şu ifadeler yer verdi. “İŞKUR işletmelerden kısa çalışma ödeneği başvurusunu kabul ettiğinde bu sürenin ne kadar olacağını öğrenir. Başvuruda bulunan işletmelerin çalışma olmayacaksa eğer, işletme çalışanlarına ücretsiz izin desteği verir. Haftalık çalışma süresinin 45 saat olarak kabul edilen sürenin 3 te 1 veya 3 te 2 çalışma saati süresinin olup olmayacağını belirlenir.

Örnek: İşletmede üçte 1 saat çalışma gerçekleşecekse eğer, 30 gün olan bir aylık işçinin maaşını 10 gününü şirket 20 gününü ise İŞKUR ödeme yapar. Çalışan çalıştığı iş yerinde 10 günlük maaş aldığı günlerin sigorta primi 10 gün olarak yatırılır. 3 ay boyunca alınan kısa çalışma ödeneği hakkı kazanan çalışanın emekli primi 2 ay eksik olduğundan dolayı emeklilik süresi 2 ay gecikmeli olur.

Aslım ayrıca 3 aylık bu süreçte çalışanın sigorta prim kaybının 40 günlük süreye denk geldiğini, bu 40 günlük sürenin de ileri ki dönemde emeklilik süresinin yaklaştığında geriye dönük borçlanmanın olma durumunun olmayacağını dile getirdi.

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİNDEN NASIL FAYDALANILIR?

Kısa çalışma ödeneğinden faydalanabilmek için öncelikle işverenin yapacağı kısa çalışma ödeneğini İSKUR’a talep etmesi müfettişlerin yapacakları inceleme ve araştırma sonucunda şartların ödenek için uygun olması ile çalışan bu haktan yararlanabilir.

Kısa çalışma ödeneğinden yararlanan çalışanların işe başladığı tarih ile çalışma süresi ve SSK prim ödeme şartlarnın ayrıca sağlanmış olması gerekmekte. (Salgın sürcinde yapılan kısa çalışma başvurularında ise son iki aylık hizmet akdine tabii olmak şartı ile son 3 yıl içinde 450 gün prim ödenmiş olması)

Müfettişlerin yaptığı inceleme ve araştırma da kısa çalışma ödeneğinden faydalanacak çalışanların isimlerinin bu listede yer alması gerekemekte.

Kısa çalışma ödeneği şartlarından hak kazanamayan çalışanların daha önceden, çeşitli nedenlerden dolayı kesilmiş, (yeni işe başlama v.b) son işsizlik ödeneği hak sahipliğinde varsa kalan süre kısa çalışma süresini geçmemek üzere kısa çalışma ödeneğin olarak ödemesi yapılmaktadır.

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ NE ZAMAN HESABA YATIRILACAK?

Covid-19 pandemi salgını nedeni ile alınan tedbirler kapsamında halkımızın ekonomik sıkıntıya düşmemesi adına, ücretsiz izine çıkartılan ve kısa çalışma ödeneklerinden hak kazanamayan çalışanlar için nakdi ücret desteği verilmekte.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından verilen bu nakdi ücret aylık 1177 Türk Lirası olarak belirlenen kısa çalışma ödeneği işverenin belirttiği veya çalışanların İŞKUR’a bildirdiği banka hesaplarına yatırılmakta.

Mayıs ayı ödemeleri 8’inden sonra hesaplara kademeli olarak yatırılmaya başlandığı belirtildi. Haziran ayı ödemeleri ise aynı tarihler içinde hesaplara yatırılacağı belirtildi.