Kredi borcu olanlar için, son dakika gelişmesi yaşandı. QNB, Denizbank, TEB, Garanti BBVA, Vakıfbank, Halkbank, Yapı Kredi Bankası, Akbank, İNG ve İş Bankası’nda borcu olan kişiler için; yeni çalışmalar başlatıldı. Konuya ilişkin tüm detaylar haberimizde…
Milyonlarca vatandaş tarafından korona virüs salgını kapsamında verilen 6 ay ertelemeli kredi fırsatlarında geri ödemesiz dönem sona erdi. İkinci dalganın çok sert bir şekilde meydana gelmesinden dolayı günler daha da zor geçmeye başladı. Bu dönemde 6 ay geri ödemesiz kredinin geri başlaması vatandaşların daha zorlu günler geçirmesine neden oldu.
Gündemde olan konulardan bir tanesi bu borçların yeniden ertelenmesi yönünde oluyor. Eğer istenenler gerçek olursa vatandaşların bu zorlu günlerde bir nebze de olsa rahat bir nefes almasına yardımcı olacak.
Esnaf ve vatandaşlar ikinci dalganın sert bir şekilde gelmesinden dolayı borçların ertelenmesi yönünde taleplerini iletiyor. Çiftçilerin de bir yandan yapılandırma kapsamına alınmamış olmasından dolayı farklı tertip edilmeler söz konusu olacak.
Kredi borçlarını ödeyemeyen bir kimse için hapis cezası verilmesi söz konusu olmayacak. Fakat bazı durumlardan dolayı hapis cezaları uygulanabilecek. 90 gün boyunca ödeme yapmayan vatandaşlar için çeşitli uygulamalar yapılması söz konusu olacak.
Yapılandırma süreçleri devam ediyor…
Borcu bulunan vatandaşlar için yapılandırma başvuruları hız kesmeden devam ediyor. İnternet vergi dairesi kapsamından alınan başvurular için borçlar 18 taksite bölünebilecek. Her 2 ayda bir ödeme yapılacağı için vatandaşlar borçlarını 36 ay vade ile ödemiş olacaklar.
Eğer tek seferde ödeme yapmayı tercih ederlerse vatandaşların borçlarındaki faizlerin yüzde doksan oranları silinecek. İki taksit ile ödeme yapanların da yüzde elli oraları ile faizleri silinecek. Diğer ödeme seçenekleri sırasında faiz silinmesi gibi bir durum olmayacak. Vatandaşlar borçlarının tamamını ödeyecekler.
Pandemi için ikinci dalga geldi…
Korona virüs salgınında ikinci dalganın çok sert bir şekilde gelmesi tüm vatandaşlar üzerinde ciddi anlamda etkiler bırakıyor.
Gün içerisinde açıklanan vaka sayıları 32 binin üzerine çıkıyor. Alınan tedbirler kapsamında vatandaşlar her Cuma akşamı 21:00 ve pazartesi 05:00 arasında dışarı çıkamadıkları gibi hafta içi de 21:00’dan sonra dışarı çıkamıyor. Bu kısıtlamalar vatandaşların işlerinde daha da azalmalar meydana gelmesine neden oldu.
Bankalarda kredi borcu olanların dikkatine…
Gelen son dakika gelişmelere göre bankalarda kredi borçları olan vatandaşların borçları yeniden ertelenmesi için paketler gündemde yerini alıyor.
İkinci dalganın çok sert bir şekilde meydana geliyor olması vatandaşların bankalardaki borçların ertelenmesini talep etmesine neden oldu. Yapılandırmaya dahil edilmeyen çiftçi borçları için de farklı düzenlemeler meydana gelmeye başladı. Kredi borçlarının bir süre daha ertelenmesi bu zorlu günlerde herkesin biraz daha rahat etmesine yardımcı olacak. Fakat bir önceki erteleme sırasında ek faiz ödemeleri eklenmişti. Bu sefer istenen ertelemenin faizsiz olması talep ediliyor.
Temel ihtiyaç kredisi…
Korona virüs salgınının ilk meydana geldiği anlarda bankalar tarafından çok düşük faiz oranları ile temel ihtiyaç kredi fırsatları sunulmuştu. 6 aylık geri ödemesiz dönem sone erdi ve ödemeler başladı. İkinci dalganın çok sert bir şekilde gelmesinden dolayı vatandaşlar bu sefer ek bir faiz oranı eklenmeden 6 ay daha kredilerin ödemelerinin ertelenmesini talep ediyor.
Borçlar ödenmezse kefile ne olur?
Kredi borcu olan vatandaşlar tarafından son zamanlarda kredi borcu ödenmediği zamanlarda kefile ne olacağı oluyor. Bu noktada kefil ile kredi çeken aynı şey demektir. Çünkü eğer olur da krediyi çeken vatandaş kredisini ödemezse kefilin ödemesi gerekir. Eğer kefil de ödeme yapmazsa bu sefer avukatlar aracılığı ile kefilin evine, eşyalarına ya da taşınırlarına haciz koyulur.
Kredi borcunu ödemeyenler için her ne kadar hapis cezası yer almasa bile bazı durumlarda söz konusu olabiliyor. Borcunu ödemeyen vatandaşlar için eğer 60 günlük süre geçtiyse ödeme yapması için ek 30 günlük süre tanımlanır. Bu süreci de geçiren vatandaşların dosyaları artık avukatlara geçer. Maaşların belirli bir kısmına el koyulabileceği gibi tamına da koyulabilir. Eğer kredi çeken vatandaş çalışmıyorsa evine haciz gider.