Dokuz8 Haber'in haberine göre, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, Şehir Hastanelerindeki usulsüz harcamaları Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı.
Sayıştay Başkanlığı’nın 2019 yılı denetim raporunda şehir hastanelerine ilişkin usulsüzlükler sıralanırken, hastanelerde engelli, yaşlı, yardıma muhtaç, hamileler ile gaziler, şehit yakınları gibi kişiler için tekerlekli sandalye, sedye yerine ilgili şirket tarafından ginger (elektrikli kaykay) ve golf arabası getirildiğinin belirtildiğini kaydeden Dr. Şevkin, maliyet yüksekliğinden finansal kiralama ve ulaşıma kadar bir çok sorunla karşı karşıya kalan Şehir Hastanelerindeki usulsüzlüğü Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya sordu.
“BASİT VE TEMEL İHTİYAÇLARDA SIKINTI VAR”
Otel işletmeciliği zihniyetiyle yönetilen şehir hastanelerinde hastaların, hasta yakınlarının basit ve temel ihtiyaçlarının yok sayıldığını, hasta yakınları için bilindik bir çay ocağının dahi kalmadığını, bunun yerini fahiş fiyatlarla satış yapan kafeler ve lüks mağazaların aldığını dile getiren Dr. Şevkin, 2019 yılı sayıştay raporunda ise “Görevli şirket tarafından yürütülen hasta yönlendirme ve refakat resepsiyon taşıma hizmeti kapsamında sunulan hasta taşıma hizmeti için tekerlekli sandalye ve sedyeler getirilmemiştir. Yönlendirme ve refakat personeli hastaneye başvuran; engelli, yaşlılar (65 yaş üstü), şehit yakınları, gaziler, hamileler ve yedi yaşından küçük çocuklara hizmet alımları sırasında öncelik sağlar ve refakat eder. Refakat, resepsiyon ve taşıma hizmetlerinin sunumunda tekerlekli sandalye, sedye, vb. araçların kullanılması zaruri olup, tüm ekipmanın ise şirket tarafından sağlanması gerekmektedir. Yapılan incelemede, şehir hastanelerinde bu kapsamda görevli şirket tarafından getirilmesi gereken ekipmanlardan olan tekerlekli sandalye ve sedyelerin getirilmediği, ginger, golf arabası gibi bir takım ekipmanın getirildiği anlaşılmıştır” denildiğini ifade etti.
SAĞLIK BAKANI’NDAN YANIT İSTEDİ
CHP’li Dr. Müzeyyen Şevkin, tekerlekli sandalye ve sedye yerine elektrikli kaykay ve golf arabası satın alan şehir hastanesinin ve sorumluların açıklanmasını istediği Sağlık Bakanı Koca’ya şu soruları yöneltti:
- 2019 yılı Sayıştay Başkanlığı raporunda belirtilen ve ginger (elektrikli kaykay) ve golf arabası satın alan Şehir Hastanesi hangisidir?
- Sorumlular hakkında gerekli işlemler yapılmış mıdır? Türkiye’de faaliyete geçen ve yapımı devam eden toplam 22 şehir hastanesinde bugüne kadar kaç liralık harcama yapılmıştır?
- Hangi şehir hastanelerinde elektrikli kaykay ve golf arabası satın alınmıştır? Hangi amaçla kullanılmaktadır?
- Şehir Hastanelerinde bugüne kadar gerçekleşen usulsüzlüklerle ilgili Bakanlığınızın herhangi bir araştırması ve yaptırımı olmuş mudur?
- Sağlık Bakanlığı’nın şehir hastanelerinde bugüne kadar uğradığı zarar var mıdır? Varsa ne kadardır?