Son zamanlarda emekliler için gelen müjdelerden bir tanesi de 1 Ekim tarihinden itibaren bir kerelik verilecek ödemeler oluyor. Geçim sıkıntıları ile yüz yüze olan vatandaşlara her ne kadar net çözümler bulunamıyor olsa bile emekliler için bu durumlardan bir nebze kurtulmaları adına farklı yollar getiriliyor.
Çalışan ya da emekli olan vatandaşlar için şu an devlet tarafından en ufak fark etmeden farklı nakdi destekler sunulmaya devam ediyor. Devlet tarafından verilen yardımlardan bir tanesi de nakdi olarak verilen bir kereye mahsusluk ödemeler. Vatandaşlar için ikinci kere tazminat alma hakları da geldi. Bunun için kıdem tazminatları alabilmek adına belirli şartların yerine gelmesi de gerekiyor. Eğer kıdem tazminatı alarak sıfırlama işlemleri yapılarak emekli olunduysa, emekli olduktan sonra tekrar çalışma hayatına dönen vatandaşlar, bu dönemler için de kıdem tazminatı almak adına hak kazanacaklar.
Emekli olmanın ardından maddi anlamda yetersiz kalındığı an eğer tekrar çalışma hayatına dönüldüyse ikinci kere tazminat alma hakları geldi. Düşük maaş ile SSK ile emekli olan vatandaşlar tekrar çalışma hayatına girdikten sonra hak kazanacaklar. Fakat bu noktada dikkat edilmesi gereken önemli bir tarih yer alıyor. 1 Ekim 2008 tarihi ikinci kere kıdem tazminatı alabilmek adına önemli bir tarih oluyor. Emekli olduktan sonra tekrar çalışma hayatına dönmüş vatandaşların kıdem tazminatı almaya hak kazanabilmesi adına emeklilik dilekçesi verme şartları yer alıyor.
İkinci kez tazminat hakkı nasıl gelecek?
Vatandaşlar ikinci kere tazminat almak için hak kazanmak istiyorlar ise ilk olarak emeklilik dilekçesi vermeleri gerekir. Emeklilik feshi yaparak maaşlarını durduran ve ardından yeni bir işe giren kişiler işte oldukları süreçte kazanılan kıdem tazminatlarını alabilecekler. Bunun için ise iki farklı yol bulunuyor. Ya alınan maaşlardan vazgeçerek tekrar işe girdiklerinde prim biriktirecek ve bu anlarda kıdem tazminatı alacaklar. Ya da SGK destek primlerine tabi olarak bir iş içerisinde yer alarak çalışma hayatına devam edecekler.
İkinci kıdem tazminatı için hesaplama süreçleri
Çalışma hayatına geri döndükten sonra vatandaşların maaşları tam 1.5 katına kadar da artış göstererek ihbar tazminatı ile beraber yükselmelerin olması dikkatleri çekti. Bir yandan gerekli olan bir sebepten eğer işten ayrılmadılar ya da çıkarılmadılarsa bu vatandaşlar da yararlanma haklarına sahip olabilecekler. 20 yıl kesintisiz bir şekilde aynı iş yerinde yer alanlar ya da farklı bir yerde devam edenler kıdem tazminatı almak için hak kazanabilmek adına 3 yıllık sürece dikkat etmeleri gerekir. Tam 3 yıl boyunca aktif bir şekilde çalışma hayatına devam etmeleri şartı aranıyor. Bundan sonra kıdem tazminatı hesaplaması adımları çalışılan süreçlere paralel bir şekilde yapılacaktır.
Nutuk.com.tr