Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Genel Şartlarında değişiklik yapılmasına dair ‘’Genel Şartlar Tebliği’’ Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Yapılan değişiklikle, ölümle ve sakatlıkla sonuçlanan trafik kazaları sonucunda, yoksun kalma ve sürekli sakatlık tazminatlarının taraflar arasında çıkan uyuşmazlığa konu edilme durumunu en düşük seviyeye indirebilmeyi sağlamak adına hesaplamalar somutlaştırıldı.
Zorunlu Trafik Sigortası Ödemeleri Kime ve Nasıl Yapılacak?
Düzenleme sonrası trafik kazaları neticesinde ölenlerin yakınlarına yapılacak ödemeler ve sakatlık tazminatlarında da farklı hesaplamaların önüne geçilecek. Ayrıca düzenleme ile trafik sigortasında kaza sonrası tazminat ödemelerinin yapılabilmesi için gerekli olan belgeler de daha açık bir hale getirilmiş bulunuyor. Düzenlemede yer alan bir başka konu da, motorlu araç sigortası kapsamında kullanılacak parçalarla ilgili. Buna göre bu kapsamda kullanılacak parçaların sertifikalı olması ve toplam eşdeğer parça sayısına göre en az %20 yerlilik oranına sahip olması zorunlu hale getiriliyor.
Öte yandan yürürlüğe giriş tarihi 1 Nisan 2020 olarak belirlenen yeni tebliğe göre araçlarda değer kaybı ‘’Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’’ nezdinde kurulacak olan sistem üzerinden ve sıra esasına göre atanacak olan sigorta eksperleri tarafından araçta meydana gelen hasarın boyutu, aracın rayiç bedeli ve aracın yapmış olduğu kilometre üzerinden kullanılmışlık düzeyi esas alınmak suretiyle basit tablolar üzerinden hesaplanacak ve trafik kazaları sonucu meydana gelen ölüm ve sakatlık tazminatı ile ilgili değerler belirlenecek.