Türk sanat müziği sanatçısı ve yazar Onur Akay, konservatuvarda hocası olan Türk müziğinin çınarı Prof. Dr. Alaeddin Yavaşca'nın vefat ettiğini duyurdu. Kendi internet sitesinde bir yazı kaleme alan Akay, "Klasik Türk mûsıkîsinin yaşayan en önemli sanatçılarından ve bestekârlarından biri olan değerli hocam Prof. Dr. Alaeddin Yavaşca'yı, maalesef bugün sabaha karşı kaybettik. Kasım 2018 yılında kalça kırığı ameliyatı olduktan sonra tedavisine hastanede devam edilmişti. Yaşlılığa bağlı olarak çoklu organ yetmezliğinden hayatını kaybeden canım hocama Allah'tan rahmet, sevenlerine başsağlığı dilerim" diyerek Yavaşca ile çekilen fotoğraflarını ve konservatuvarda öğrencisi olduğu yıllardaki bir anısını anlattı.
Akay, şöyle devam etti:
"Hocam Prof. Dr. Alaeddin Yavaşca bizlere, "Kültürünüzü terk ettiğiniz andan itibaren vasfınızı kaybedersiniz" derdi. Konservatuvarda öğrencisi olduğum 2006 yılında ise bacağı kırılmıştı ve mezun olacağımız yıl sınıfımızı başka bir hocaya bırakmamış, derslerine evine giderek devam etmiştik. Hastanede tedavi gördüğü bu süre zarfında ise başta Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, birçok siyasetçi hocamızı ziyaret etti ve verdikleri müjdeler onu hayata bağladı. Prof. Dr. Alâeddin Yavaşça'nın adı İstanbul ve doğduğu Gaziantep'te birçok okula ve kültür merkezine verildi. 2018 yılının Aralık ayında ise Alaeddin Yavaşca'nın adının verildiği vapur, İstanbul Boğazı'nda seferlerine başlamıştı." ifadelerini kullanarak, Prof. Dr. Alaeddin Yavaşca Vapuru'nun önünde çekilmiş fotoğrafını da paylaştı.
Prof. Dr. Alaeddin Yavaşca Kimdir?
1 Mart 1926 yılında Kilis'te dünyaya gelen Yavaşca, Kilis Kemaliye İlkokulu ve Kilis Ortaokulu'nu bitirdikten sonra Konya Lisesi'nde başladığı lisenin 2 ve 3. sınıflarını İstanbul Erkek Lisesi'nde birincilikle tamamladı. 1951 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun oldu. İstanbul'daki birçok hastanede doktorluk ve yöneticilik yaptı.
600 Civarında Bestesi Bulunuyor!
İlk eserini 1951 yılında bestelemiş olan Prof. Dr. Alaeddin Yavaşca'nın dini ve din dışı, saz ve söz eseri olarak 600'ü aşkın bestesi bulunuyor. Ayin-i Şerif'ten, çocuk şarkısına uzanan geniş bir bestekârlık yelpazesine sahip.
Türk Musikisinde devlete bağlı ilk konservatuvarın kurucuları arasında yer almış, 1976'dan itibaren Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı'nın Yönetim Kurulunda ve öğretim kadrosunda çalışmıştır. Konservatuvar, YÖK (Yükseköğretim Kurulu) yasasıyla İstanbul Teknik Üniversitesine bağlandıktan sonra 1990'da İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı Profesörlüğüne atanmış ve Ses Eğitimi Bölüm Başkanlığı'na getirilmiştir. Onur Akay, Bekir Ünlüataer ve Umut Akyürek gibi genç neslin başarılı Türk sanat müziği sanatçılarının da hocasıdır.
Yavaşca; Amerika, İngiltere, Almanya gibi birçok ülkede konserler verdi. Alaeddin Yavaşca'ya Gaziantep Üniversitesi, Elazığ Fırat Üniversitesi, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, İTÜ ve Erzurum Atatürk Üniversitesi'nce Fahri Doktora Unvanı verildi. Yavaşca'ya 1991 Yılında ise Devlet Sanatçısı unvanı verildi.