Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), doğum yapan sigortalı kadınlara doğum kredisi ve geçici iş göremezlik ödeneği sağlamaktadır. Bu kapsamda çalışırken doğum yapan sigortalı kadınlara veya sigortasız eşi doğum yapan sigortalı erkek çalışanlara emzirme ödeneği adı altında sağlanan ödenek verilmektedir.
SGK tarafından 4a, 4b ve 4c kapsamında sigortalı olanlar ile doğum yapan kadınlara sağlanan emzirme yardımı, yeni anne babaları bir ölçüde desteklemektedir. SGK, 2021 yılında 115 milyon 984.712 TL, 2022 yılı Ocak-Temmuz döneminde ise 291.649 rapor için 91 milyon 747.507 TL bakım yardımı ödedi. Bu ödeneği SGK SSK ve BAĞ-KUR sigortalılarına verirken, kamu çalışanlarına kurumlar tarafından sağlanmaktadır. Peki, bakım parası nedir, Ne kadar? Bakım parasından kimler yararlanabilir? İşte bakım parası ile ilgili tüm detaylar...
EMZİRME YARDIMI NE KADARDIR?
Emzirme ödeneği, sigortasız eşinin doğum yapması halinde doğum yapan sigortalı kadın veya sigortalı erkeklere verilen ödenektir. Ayrıca, hizmet akdi kapsamında veya onlar adına çalışmaları nedeniyle gelir veya aylık alan kadınlara veya sigortasız eşlerine de süt parası ödenir. Bakım parası, sigortalı (4/a) ve serbest meslek sahibi sigortalıların (4/b) kullanabilecekleri bir ödeme türüdür. Devlet memurlarına 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununa göre kendi kurumlarından maaş ödenir ve bu kişiler emzirme ödeneğine hak kazanamazlar.
KADINLARA YARDIM NE KADAR?
Doğum yapan sigortalı kadınlar ile sigortasız eşi doğum yapan sigortalı erkeklere sağlanan emzirme yardımı kapsamında ailelere 316 TL destek sağlanmaktadır. 2020'de 108 milyon 652 bin 664 TL, 2021'de 115 milyon 984 bin 712 TL bakım yardımı ödeyen SGK, bu yıl Ocak-Temmuz döneminde 291 bin 649 rapor için 91 milyon 747 bin 507 TL bakım yardımı sağladı.
SGK tarafından SSK ve BAĞ-KUR kapsamındaki sigortalılara yapılan yardımlar, kamu çalışanlarına kurumlar tarafından ödenmektedir.
EMZİRME YARDIMINDAN KİMLER ALABİLİR, BAŞVURU ŞARTLARI NELERDİR?
Sigortalıların emzirme ödeneğinden yararlanabilmesi için doğumdan önceki yılda 4a kapsamındaki sigortalılar için en az 120 gün kısa vadeli sigorta branşı primi, en az 120 gün kısa vadeli sigorta branşı primi bildirilmiş olması gerekir. 4b kapsamında sigortalı çalışanlar için doğumdan önceki yılda ödenmiş olması gerekir.
Ayrıca, Genel Sağlık Sigortası primi de dahil olmak üzere, primlere ilişkin herhangi bir borç veya primlere ilişkin diğer borçların bulunmaması gerekmektedir. Emzirme parası ödenebilmesi için doğumun canlı gerçekleşmiş olması gerekir. Emzirme ödeneğine hak kazanan ancak sigortası sona erenlerin 300 gün içinde doğum yapması, doğum tarihinden önceki 15 ay içinde sigortalı adına en az 120 gün prim ödemiş olmaları gerekir. 2014 yılında hak sahiplerine bakım ödeneği ödenmesi için SGK'ya talep yazısı ile başvuru zorunluluğu kaldırıldı. Hemşirelik...