SGK Bu Meslek Gruplarına Büyük Müjde 5 yıl Erken Emeklilik Kapıda!

Milyonlarca çalışan vatandaşların en büyük hayallerinden biri de emekli olmak. Emeklilik için sosyal güvenlik sisteminin birtakım kriterleri mevcut. Bu kriterlerin en başında ise yaş ve prim gün sayısı geliyor. Fakat bazı meslek dallarında çalışanlar diğer çalışanlara göre prim gün sayıları konusunda bazı avantajlara sahipler ve daha erken emekli oluyorlar. İşte erken emeklilik avantajı

Milyonlarca çalışan vatandaşların en büyük hayallerinden biri de emekli olmak. Emeklilik için sosyal güvenlik sisteminin birtakım kriterleri mevcut. Bu kriterlerin en başında ise yaş ve prim gün sayısı geliyor.

Fakat bazı meslek dallarında çalışanlar diğer çalışanlara göre prim gün sayıları konusunda bazı avantajlara sahipler ve daha erken emekli oluyorlar. İşte erken emeklilik avantajı sunan meslek dalları!

Yıpranma Payı

Meslek gruplarından bazıları psikolojik veya fiziksel güçlük gerektiren işler olduğu için bu meslek grubunda çalışan kişilerin emeklilik süreleri diğer meslek gruplarına göre değişiklik gösterir. Söz konusu meslek dallarıi icra edenler, ‘Yıpranma Payı’ adı altında bir uygulamaya tabi olarak diğer çalışanlara göre daha kısa bir süre içinde emekli olabilirler. Yıpranma payı, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu uyarınca ‘İtibari Hizmet Süresi’ olarak tanımlanabilir. Ve bu yasa uyarınca çimento, cam, kurşun, demir ve çelik fabrikaları, maden ve yeraltı işleri, emniyet ve askeri görevler gibi 45 iş kolu bu çerçevede erken emeklilik hakkına sahiptir.

Fiili Hizmetten Sayılıyor

Yıpranma payı olarak da bilinen itibari hizmet süreleri yasal olarak fiili hizmetten sayılır ve bu çerçevedeki kişilerin daha erken emekli olmalarını sağlar. Söz konusu meslek gruplarında çalışan kişiler her yıla 90 gün ek fiili hizmet artışı eklenir ve bu kişiler için 1 senelik çalışma süresi 15 aylık çalışma süresi gibi hesaplanır. Yani söz gelimi madenlerde çalışan kişiler 360 gün çalıştıkları takdirde fiili hizmet süresi ile beraber 540 gün çalışmış sayılırlar. Bu da bu kişilerin emeklilik tarihlerini daha da öne çeker.

180 Gün Fiili Hizmet Süresi Sayılan Meslekler
Madencilik ve yeraltı işleri
90 Gün Fiili Hizmet Süresi Sayılan Meslekler
Cıva üretimi işleri
Demir ve Çelik fabrikaları
Asit üretimi yapan fabrika ve atölyeler
Sahil Güvenlik Komutanlığı
Radyoaktif işler,
Türk Silahlı Kuvvetleri
Emniyet-Polis-Mit çalışanları
Basın ve gazetecilik işleri
60-90 Gün Fiili Hizmet Süresi Sayılan Meslekler
Kurşun ve arsenik işleri
Su altında çalışmayı gerektiren işler
60 Gün Fiili Hizmet Süresi Sayılan Meslekler
Alüminyüm fabrikaları
Döküm fabrikaları
Çimento fabrikaları
Cam fabrika ve atölyeleri
Kok fabrikaları
Termik santraller
İtfaiye ve yangın söndürme işleri
Eczacı
Tabip
Hastabakıcı, hemşireler, ebeler