Çalışan her vatandaş rahat bir yaşlılık dönemi geçirmek için emeklilik hakkı elde etmek adına uğraşmaktadır ve bazıları da beklemeden emekli olmak için erken emeklilik şartları sağlamak isterler.
Vatandaşların emeklilik hakkını elde edebilmek için belirli şartları sağlamış olmaları gerekir. Prim ödemeleri, hizmet süresi, yaş şartı ve sigortalılık süresi şartlarını tamamlayan vatandaşlar emeklilik hakkı elde edebilirler.
Bu kapsamda vatandaşların en çok araştırdıkları konulardan bir tanesi de hizmet borçlanmasıdır. Vatandaşların ilgili hizmet borçlanmaları için başvurularını SGK’ ya iletmeleri gerekir.
Hizmet Borçlanması Hangi Şartlarda Yapılır?
Emeklilik hakkı elde etmek için bütün şartları sağlayan ancak hizmet süreleri eksik olan kişiler belirli durumlarda geriye dönük olarak hizmet borçlanması yapabilmektedirler. Kadın çalışanlar doğum öncesini ve sonrasındaki süreyi kapsayan 2 yıllık primlerini doğum borçlanması ile ödeyebilirler.
En fazla üç çocuk için geçerli olan bu durum kadın çalışanlarda 6 yıl erken emekli olma imkânı sağlamaktadır. Kadınların doğum borçlanması hakkından faydalanmak için sigorta başlangıç tarihinden sonra doğumlarını yapmış olmaları gerekir.
Aynı zamanda doğum nedeniyle işten ayrı kalınan sürede prim ödemelerinin yapılmamış olması gerekir. Erkek sigortalılar askerlik görevini yerine getirmek için çalışma hayatlarından uzak kaldıkları dönemler için geriye dönük prim borçlarını kapatabilirler. Askerlik borçlanmasından faydalanmak isteyen erkek sigortalıların sigorta başlangıç tarihinden önce askerlik görevini yerine getirmeleri gerekir.
Hizmet borçlanması yapmak isteyen kişilerin hizmet borçlanmasına dair resmi başvurularını SGK’ ya iletmeleri gerekmektedir. Başvurularını yapmak isteyen kişiler başvurularını bizzat SGK üzerinden gerçekleştirebilmektedirler. Bunun yanı sıra başvurularını e-Devlet üzerinden online olarak da yapabilmektedirler.
Erken Emeklilik Şartları
1999 yılı ve öncesinde sigorta başlangıcı olan kişiler gerekli diğer şartları sağlayarak erken emeklilik hakkı elde edebilirler. En düşük maaşları ise 1600 lira olarak belirlenmiştir. Eğer prim ödemeleri yüksekten yapılmışsa maaş da daha fazla olmaktadır. Erken emeklilik için gerekli şartlar şu şekildedir:
- 9 Eylül 1999 tarihi ve öncesinde sigorta başlangıcının olması,
- 15 yıllık hizmet süresinin tamamlanmış olması,
- 3600 gün prim ödemesinin tamamlanmış olması,
- Kadınlarda 50 ve erkeklerde 55 yaş şartının tamamlanmış olması gerekir.
Erken emeklilik için yaşını dolduran ancak prim ödemelerini tamamlayamayan kişilerin emeklilik zamanlarında değişiklik oluyor. Kadınlarda 58 ve erkeklerde de 60 yaşına çıkıyor. Sigorta süresinin yerini ise daha uzun prim günü ödemesi alıyor. Bu kez 4500 gün prim ödemelerinin tamamlanmış olması gerekiyor.