Ağır ve tehlikeli iş gruplarında yer alan vatandaşlar ne kadar çalışırlar ise o kadar çok yararlanabilecekler. Fakat fiili hizmet süreleri 5 yıldan fazla olamayacak. Tüm çalışanların hayatında en çok merak ettikleri konulardan bir tanesi olan emeklilik zaman hesaplaması ve sorgulamasıdır. Çalışanlar ne zaman emekli olacaklarını merak ettikleri için sürekli araştırmalarına devam ediyor.
Uzun bir süredir meclis gündeminde yer alan emeklilik için farklı görüşmeler gelmeye devam ediyor. Emekli olduktan sonra çalışma hayatına devam eden vatandaşlar için bu durum doğru mu değil mi diye araştırmalar devam ediyor. İşte emeklilik hakkında merak edilen tüm detayları sizler için derledik…
Erken emekli olmak adeta bir hayal olmaktan çıkarak yeni gelen yasalar ile oldukça kolay bir hal alacak. Bu yüzden erken emekli olmak için birçok önemli konu ön planda yer alıyor. Ağır ve yıpratıcı olan işler içerisinde istihdam eden vatandaşlar için fiili hizmet süre zammı diğer adı ile de yıpranma payı ile erken emekli olma fırsatları geliyor. Normalde 18 meslek için yıpranma payı hakları veriliyordu. Fakat gelen durumlar karşısında artık 45 iş kolu için yıpranma payları verilecek. Günümüzde maden işçileri yıpranma payı sayesinde 43 yaşında emekli olma fırsatlarının sahibi olabilecek. Peki, kimler yıpranma payı ile erkenden emekli olabilecek?
43 yaşında erken emekli olmak mümkün mü?
Uzun bir süredir emeklilikte yaşa takılan vatandaşlar için emeklilik konuları tartışılmaya devam ediyor. Son zamanlarda gelen haberler karşısında artık yıpranma payı gibi durumlar ile artık erken emekli olmak mümkün. Ağır ve yıpratıcı işlerde yer alan vatandaşlar 43 yaşında erkenden emekli olabilecekler. Vatandaşlara çalışma sürelerine ve mesleklerine göre yıl içerisinde 60, 90 ve 180 gün indirim hakları veriliyor. Bu sayede erkenden emekli olmak artık mümkün olacak.
Hangi meslekler yıpranma payı ile erkenden emekli olabilecek?
90 gün ek prim hakları verilen yıpratıcı meslekler
- Cıva üretimi işleri
- Demir ve Çelik fabrikaları
- Asit üretimi yapan fabrika ve atölyeler
- Sahil Güvenlik Komutanlığı
- Radyoaktif işler,
- Türk Silahlı Kuvvetleri
- Emniyet-Polis-Mit çalışanları
- Ceza infaz kurumlarında çalışanlar
- Basın ve gazetecilik işleri
- TRT'de haber hizmetinde çalışanlar
- TBMM yasama organı üyeleri
- Cumhurbaşkanlığı yardımcıları
- bakanlar.
60 ve 90gün ek prim hakları verilen yıpratıcı meslekler
- Kurşun ve arsenik işleri
- Su altında çalışmayı gerektiren işler.
60 gün ek prim hakları verilen yıpratıcı meslekler
- Alüminyum fabrikaları
- Döküm fabrikaları
- Çimento fabrikaları
- Cam fabrika ve atölyeleri
- Kok fabrikaları
- Termik santraller
- İtfaiye ve yangın söndürme işleri
- İhtiyat pilotları
- Diş tabibi
- eczacı
- Tabip
- Hemşire
- Ebe
- Hastabakıcı hemşireler
Toplum sağlığı teknisyeni olarak erkenden emekli olma hakları gelecek.