Peki, valilik faydaları nelerdir? Valilik yardımı için nereye başvurulur? Kaymakam yardımı için kimler başvurabilir? Valilikten yardım almak isteyen vatandaşların sağlaması gereken şartlar ve diğer tüm prosedürler haberimizde.
Kira Yardımı İçin Nasıl Başvurulur?
Gerekli şartları taşıyan kişiler, yerinde yapılan araştırmalar sonucunda kira yardımı alabilirler. Valilik ve kaymakamlıklar bünyesinde Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma vakıflarına başvurular yapılır. ,
Nereden Kira Yarımı Alabilirim?,
Kira yardımı zorluk çeken ailelerin kira parasını karşılamak için birçok kurum ve kuruluş tarafından sağlanmaktadır.
- Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğü,
- Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları (Metropol şehirlerde kiracılara 960 TL'ye kadar kira hibeleri verilmektedir.)
- Sivil toplum kuruluşları,
- Özel vakıflar ve dernekler.
Gelir Güvencesi Bulunmayan Ailelerin Beklediği Haber
Çocukları anaokulunda, ilkokulda, lisede veya kolejde okuyan muhtaç ailelere devletten destek gecikmedi. Bu dönemde, birçok sorunla karşı karşıya kaldığımızda, devlet sosyal devletin gereği çok yardımcı olur. İşsizler, statüsüz kiracılar ve bunun gibi diğer birçok kategorize grup için dayanışmanın ardından, eğitim alanına da destek başlatıldı. Devlet, maddi sorunların çocukları etkilememesi ve çocukların okullarına özgürce devam edebilmesi için 500 ila 800 TL arasında destek paketleri oluşturdu.
- Bu faydalar anaokuluna giden çocuklar için 500 TL,
- İlkokul öğrencileri için 750 TL,
- Lise öğrencileri için 800 TL
- Üniversite öğrencileri için 900 TL'dir.
Finansal güvenceye sahip olmayan ve çocuklara okuyan ebeveynler bu yardımdan yararlanabilecektir. Ayrıca, okul veya mevcut şehir ne olursa olsun herkes bu yardımdan yararlanabilir.
Ev Onarım Desteği
Özellikle evde oturmak için çok fazla hasar varsa ve tadilat ve onarımlar gerekiyorsa, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı aracılığıyla ihtiyaca göre 15, 20 ve 25 bin TL'ye kadar sağlanmaktadır. Bireyler de aynı şekilde T. C. kimlik numarası ve dilekçe ile vakıflara başvurmaları gerekmektedir. İlgili yardım başvurusundan sonra herhangi bir geri dönüş yapılmazsa, ikamet ettiğiniz Valilik / İlçe Ofisine şikayette bulunabilirsiniz.
İşsizlere Verilen Yardımlar
Bu faydaları elde etmek için mevzuatta yer alan tüm gereklilikler oluşturulmalı ve yazılı başvuru yapılmalıdır. İşte vatandaşların alabileceği faydalar:
- Gıda yardımı,
- Mali yardım,
- Çocuk yardımı,
- Sosyal yardım,
- Emeklilik ve sosyal destek yardımları,
- Evde bakım,
- Engelli Desteği,
Yardıma Nasıl Başvurulur, Başvuru Adresleri Neresi?
Başvuru adresleri Kaymakamlık tarafından yapılacaktır. Doğrudan kaymakamlıklara veya kaymakamlıklar içindeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma vakıflarına başvurabilirsiniz. Devlet tarafından mali açıdan yetersiz olan vatandaşlara çeşitli hibeler yapılır. Faydalardan biri yaşlılık aylığıdır. 65 yaşında olan ve garantisi olmayan vatandaşlara 672 TL maaş ödendi. Ancak Temmuz ayında gelen zam ile ödemeler yükseltildi ve 711.50' ye yükseltildi. 65 yaşındaki emekli maaşından yararlanmak isteyen vatandaşlar, aylık ödeme şartlarını merak ediyor. Bu 65 yaşında emeklilik yıl yararlanabilmek için aşağıdaki şartları taşımak gereklidir:
- 65 yaşını tamamlamış,
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
- Hiçbir sosyal güvenlik bulunmaması,
- Hiçbir gelirin olmaması,
- Sağlık sigortasının olmaması.
- Sosyal Hizmetler yasasına göre harçlık elde etmemesi
- Bir ailenin ortalama geliri (2019 için 673.63 TL) net asgari ücretin en fazla üçte biri olması.
Başvuru Süreci Nasıl?
Yukarıda belirtilen şartları yerine getiren vatandaşlar, doğum belgeleriyle il veya ilçelerindeki Sosyal Yardım ve Dayanışma vakıflarına başvurabilirler. Kurumdan verilen başvuru formu eksiksiz bir şekilde doldurulur ve daha sonra personele verilirse, başvuru süreci tamamlanır.
Yardımı Nerden Alabilirim?
Ödemeler PTT üzerinden düzenli olarak yapılmaktadır. Devletten düzenli olarak sosyal yardım alan ihtiyacı olanlar, PTT' ye geçerli kimlik belgeleri ve konut elektrik faturalarını göndererek bu yardımdan yararlanırlar. Elektrik tüketimi desteğinden yararlanma hakkı sahibinin Türk vatandaşı olması şartı aranıyor.
Ne Kadar Yardım Yapılıyor?
Destek miktarı, evde yaşayan insan sayısına bağlıdır.
- 1-2 kişilik haneler için ayda 75 kilovat saat (53.27 TL).
- 3 kişilik haneler için ayda 100 kilovat saat (71.02 TL).
- 4 kişilik haneler için ayda 125 kilovat saat (88.78 TL).
- 5 veya daha fazla hane halkı için ayda 150 kilovat saat (106.53 TL).
Bunun koşulları nedir?
Hane halkındaki kişi başına düşen gelirin asgari ücretin 3'ünde 1'den az olması gerekiyor. 2020 itibariyle bu miktar 701 liradır. Dört kişilik bir ailenin geliri 2,804' ün altındaysa, bu haktan yararlanabilirler.
Aile Yardım Paketleri
Aile yardımları, ihtiyaç sahibi ailelerin temel gıda ihtiyaçlarını karşılamak için Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma vakıfları tarafından verilen desteklerdir. Ek fonlar, Ramazan ve kurban Bayramı'ndan önce yılda iki kez Sosyal Yardım ve Dayanışma (SYD) vakıflarına aktarılır.
Konut yardımı, evlerinin bakımı ve onarımı için, ayni veya nakit olarak kurulamayan dikkatsiz ve sağlıksız evlerde yaşayan muhtaç vatandaşların yardımıdır. Bu yardım programı sayesinde, evlerini koruyamayan ve kötü koşullarda yaşayan vatandaşlar sağlıklı ve sıcak bir yaşam ortamı elde ediyorlar.
Yakacak Desteği
2003 yılından bu yana Türk kömür şirketleri tarafından sağlanan Kömür Syd vakıfları aracılığıyla ihtiyaç sahibi ailelerin kış yakıt ihtiyaçlarını karşılamak için hane başına en az 500 kg yakıt yardımı dağıtılmıştır. Buna ek olarak, ülkemizin boş yeraltı kaynakları yoksul ailelere yönelik yakıt yardımı programı ile ekonomiye getirilmekte ve ulaşım sektörüne ve istihdama önemli bir katkı sağlanmaktadır.