Sosyal Güvenlik Kurumu, milyonlarca genci ilgilendiren kararı bugün verdi. Bu karar sayesinde gençler, ücretsiz sağlık hizmetlerinden faydalanabilecekler. Fakat birkaç şartla. Şartlar ise haberimizin detaylarında.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), birkaç yıl önce Genel Sağlık Sigortası adı altında 18 yaş ve üstü gençlerin sağlık haklarından bedava ya da cüzi bir miktar ödeyerek yararlanması hakkında tasarı oluşturmuş ve bu da kabul edilmişti. SGK bugün verdiği kararda liseden ve üniversiteden mezun olduktan sonra da gençlerin bu haklardan yararlanabilmesinin önünü açtı.
Ücretsiz Sağlık Hakkından Kimler Faydalanabilecek?
18 yaşına erişmiş olan gençler ister üniversiteye gitmiş olsunlar isterlerse olmasınlar en son bitirdikleri okuldan sonra 2 yıl içinde herhangi bir sigortalı işe girememeleri takdirde bu haktan yararlanabilecekler.
Yaş Sınırı Önemli!
Ücretsiz tedavi hakkından faydalanmak isteyen gençler için yaş sınırı da bulunuyor. Liseden mezun olup sonrasında herhangi bir yüksek öğretim birimine kayıt yaptırmayan kişiler 18-20 yaş arasında ücretsiz tedavi hakkından faydalanabilecekler.
Ön lisans mezunu olan kişiler 20 yaşında okulu bitirmiş olduklarından 22 yaşına kadar; lisans eğitimi alan öğrenciler 22 yaşında okulu bitirdiklerinden 24 yaşına kadar bu haktan faydalanabilecekler. Okulun uzaması ya da hazırlık okumak gibi durumlar sonucunda 23 yaşında mezun olan lisans mezunları ise 25 yaşına kadar olan 2 yıllık süre içerisinde ücretsiz sağlık hakkından faydalanabilecek. 24 yaşında mezun olmuş bir gencin için ise bu haktan yararlanma süresi 1 yıl olacak.
Neden Böyle Bir Tasarı Çıktı?
Gençlerin ücretsiz tedavilerden faydalanmasını öngören bu tasarı gençlerin içinde bulunduğu işsizlik durumu sebebiyle ortaya çıktı. Özellikle lise ve üniversite mezuniyetinin ardından hemen sigortalı iş bulamama durumunda kalan gençlerin aklında sağlık hizmetleri adına bir soru olmaması için Sosyal Güvenlik Kurumu böyle bir tasarıyı ortaya çıkardı ve bu tasarı da Sağlık Bakanlığı tarafından kabul edildi.
Bu tasarının bir diğer sebebi de Genel Sağlık Sigortasına sahip olan gençlerin birikmiş borçlarıydı. Birçok gencin işsizlik ya da çok düşük gelir sebebiyle yaptırdığı Genel Sağlık Sigortaları ile tedavi sırasında borçlanma ortaya çıkarabiliyordu. Bu borçlanmanın önüne geçmek ve gençleri mağdur etmemek adına bu tasarı kabul edildi.